İz Gazete Genel Yayın Yönetmeni Ümit Kartal ve İz Gazete Genel Koordinatörü Özgür Coşkun’un sunduğu ‘Başkanla Başbaşa’ programının konuğu Seferihisar Belediye Başkanı İsmail Yetişkin oldu. Yetişkin, başkanlığının ilk 500 gününde yapılan çalışmaları ve hedeflenen planları anlatarak, “Süreç göz açıp kapayıncaya kadar geçti. Görevin ilk yarısında planlamalarımızı yaptık. Planlarımız sonucunda ilk olarak Ürkmez halkına verdiğim bir söz vardı. Ürkmez’de ‘Belediye hizmet noktası açacağım’ demiştim ve bununla başladık. Ürkmez, Doğanbey, Payamlı bölgesinde yaşayan halkımız hizmet noktasında Seferihisar Belediyesi’ne gelmeden günlük işlerini kendi mahallerinde yapabiliyorlar. Hem belediyenin yükü azaldı hem de vatandaşın ayağına hizmet gitmiş oldu. Ayrıca haftanın bir günü mesaime orada başlamaya çalışıyorum. Seferihisar halkının kazandığı para, burada kalsın diye, Halk Market açtık. Halk Marketin diğer marketlerden farkı, kasap reyonunda Seferihisar’da yetiştirilen hayvanlar kesiliyor. Böylece üreticilerin de faydalanmasını sağlamış oluyoruz. İkinci şubemizi Ürkmez’e açtık. Market talep gördüğü için, Seyyar Market uygulamasını gerçekleştirdik. Amacımız hizmeti halka daha da yaklaştırmak ve salgın vasıtasıyla da halkın ayağına hizmet götürmekti.  Büyükşehirden aldığımız otobüsü düzenleyerek, temel gıda malzemelerini içerisine koyduk. Ayrıca bununla ilgili ödülde aldık. Bu projeyle Cittaslow’un ödüllü yarışmasına katılarak, yedi ödül içerisinden ikincilikle ‘Kaliteli Yaşanabilir Kentler Ödülü’nü aldık” dedi.

‘YAZLIKÇILARIMIZIN NÜFUSU BURAYA ALINSIN’
Göreve geldikleri ilk 500 günün salgın dönemine denk gelmesinin maddiyat olarak kendilerini zorladığını aktaran Yetişkin, “Seferihisar’da kışlık nüfus seyrinin 2 katı üzerinde seyrediyoruz. Okulların açılmaması ve insanların büyük şehirlerden kaçması sahil kasabalarını etkiliyor. Kışlık nüfusumuzun 44 bin olması gerekirken, şu anda 150 bin civarında nüfusa sahibiz. Bu durum bize ek külfetler getirmektedir. Maddi açıdan bizleri zorlamaya başladı. Yeni yapılacak torba yasa içerisinde bu durumlar umarım gözetilir. Bizim gibi beldelerin yazlık kışlık nüfusuna göre ayırıp, bütçeleri buna göre ayrılırsa güzel olur. Bizim çağrımız burada kalan yazlıkçılarımızın nüfuslarının buraya alınmasıdır. 50 bin nüfus alırsak İller Bankası’ndan gelecek olan payımız yükselecek ve belediye kategorimizde değişecek. Bu yüzden burada kalan vatandaşlarımız nüfuslarını buraya aldırırlarsa seviniriz” diye konuştu.

‘BAŞKANIN GÜCÜNÜ ARKAMDA HİSSETTİM’
‘Güçlü bir belediye başkanından görevi devralmak zor mu oldu?’ sorusunu cevaplayan İsmail Yetişkin, “Devraldığım koltuğun değerini çok iyi biliyorum. Büyükşehir Belediye Başkanı çıkarmış bir koltuk aldık. Göreve başladığım günden bu yana Tunç Başkanımın gücünü arkamda hissettim. Çünkü Tunç Bey ilçeyi ve buradaki sorunları da çok iyi biliyor. Her zaman kol kanat geriyor ve hissettiriyor. Kendisiyle çalışmaktan gurur duyuyorum. Bu arada da ciddi bir sağlık problemi yaşadığım halde kısa bir sürede belediyeye dönerek çalışmaya devam ettim. Elimden geldiği kadar Seferihisar halkına yapabildiğimin en iyisini yapmaya çalışıyorum” ifadelerini kullandı.

‘KOCAÇAY BÖLGESİ İÇİN MÜJDE’
Yetişkin, geçtiğimiz günlerde İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ilçe belediyelerle düzenlediği toplantıya yönelik de açıklama yaptı. Tunç Soyer’e sunumlarla isteklerini ilettiklerini söyleyen Yetişkin, “İlk başta İBB’ye bu konuda teşekkür etmek isterim.  Öncesinde ‘Ben yaptım oldu’ çerçevesinde giden işler vardı. Aziz Başkandan geçtiğimiz dönemde büyük hizmetler aldık ama bu şekilde bir araya geldiğimiz toplantılar yapılmadı. Yereldeki belediyenin yereldeki çözümünü ilk başta bizden istedi. Kendisi ‘Ne yaptınız? Ne yapalım?’ diye sordu. Sunumlarımızla birlikte belediyeye isteklerimizi dile getirdik. 
Bunlar arasında Seferihisar halkının uzun süreden beri beklentisi olan bir proje vardı. Kocaçay bölgesinde şehrin bitiminden Akarca’ya doğru giderken ikiye ayrılan çayımız var. Yıllardır atıl durumda bulunuyor. Tunç Başkanımızın başkanlık yaptığı dönemde de buraya birçok ağaç diktik. Burasını rekreasyon alanı yapmak istiyoruz. Bununla ilgili proje sundum ve halkımızın da uzun zamandan beri beklediği bir projeydi. Sunum sırasında başkanımızla da yaptığım istişarede bu yıl başlayacağını söyledi. Buradan müjdesini vatandaşımıza verebiliriz” şeklinde konuştu.

MANDALİNA KURUTMA TESİSİ
Kooperatiflerle ilgili çalışmaların devam ettiğini ifade eden Yetişkin, “Kooperatif ürünler arasında kurutulmuş mandalinayla ilgili çalışmamız vardı. Bölgemizin en büyük sorunlarından biri mandalina ve üreticisi. Çevre illerde rekolte düşük olduğu için bu yıl biraz para yaptı. Üreticinin yüzü güldü. Buna yönelik Payamlı ilçesindeki arazinin 5 dönümünü kapatarak, güneş enerjisinden yararlanıp, mandalina kurutma tesisi yaparak ticari hale dönüştürmek istiyoruz. Ticari anlamda bunu ilçemize kazandırırsak, üreticimizin malı ortada kalmayacak. Halkın sahiplenmesi için, cebine dokunan projeler olmalıdır. Karakayalar bölgesinde pazaryeri sorunumuz var. 6 dönümlük bir alan bulduk, buraya açık hava düğün salonu, pazaryeri ve halk market planlamamız var” dedi.

‘HER KÖŞESİ AÇIK HAVA MÜZESİ GİBİ’
Yetişkin, Seferihisar’ın merkezinde Sanat Sokağı oluşturmak istediğini söyleyerek, “Seferihisar merkezden başlayarak, Sanat Sokağı oluşturmak istiyorum. Kaybolmaya yüz tutmuş mesleklerin yapıldığı atölyeler kurmayı planlıyorum. Eski tarihi hamamız var ve restore ettirme şansım olursa, sanat bahçesi haline getirmeyi düşünüyorum. Halkın gelerek orada oturduğu ve resim sergilerinin yapıldığı yer olmasını istiyorum. Düzceköyü’nde bütün duvarlarını temizledik ve köye ait olan ürünleri kullandık. İlk defa önümüzdeki yıl için Ekinezya dikimi yaparak festival yapacağız. Köyün her köşesi açık hava müzesi gibi” dedi. Sığacık’a ait özel çalışması olduğunu söyleyen Yetişkin, “Sığacık Girlen mevkiinde planlarımız hazırlandı. Belediye işletmesinde olacak. İnsanların denizle buluşma noktasını çoğaltacağız” diye konuştu.

‘VATANDAŞLARIMIZ ÇOK DUYARLI DAVRANDI’
Salgın döneminde ortaya çıkan eğitimdeki sorunlarla ilgili halkın duyarlı davrandığını dile getiren Yetişkin, “Herkese eşit eğitim imkanı sağlamak adına köy muhtarlarımızdan ayırabilecekleri kadar oda isteğinde bulunduk. İnternet alt yapısını sağlayarak, hem EBA erişimi ile öğrencilerimizin dersini yapması için hem de araştırmak istedikleri şeyler için dijital ortamda kütüphane yaratalım istedik. Merkezde de ‘Seferihisar Çocuk Belediyesi’nde de bu alanı sağladık. Hiçbir şeye ulaşamayan çocuklarımız içinde tablet kampanyası başlattık. Vatandaşlarımız bu konuda çok duyarlı davrandılar. Tabletlerin hepsini ihtiyacı olan çocuklarımıza ulaştırdık” ifadelerini kullandı. 

‘GOCA BAŞKAN OLMAYA DEVAM EDECEĞİM’
Yetişkin, “Uzun zaman ilçe başkanlığı yaptım. Seferihisar halkı bana hep sahip çıktı ve yanımda oldular. Onların ‘Goca Başkanı’ olmaya devam edeceğim” dedi. ‘Seferihisar halkı birçok şeyi belediyeden bekliyor’ açıklamasında bulunan Yetişkin, “Çocukluk hatıralarım arasında her esnaf sabahları ilk iş olarak dükkânlarının önünü süpürürdü. Bu anlamda halkımızdan isteğim sadece temizlik anlamında değil, herkesin ipin ucundan tutması. Seferihisar böylece daha güçlü durur. İlçemizde ilerleyen günlerde daha güzel şeyler yapalım” dedi.

Editör: Haber Merkezi