İzmir Büyükşehir Belediyesi 2013 yılında İzmir'in Turan-Alsancak arası kıyı kesimini kapsayan Yeni Kent Merkezi'nin 1/5000'lik planı notları ve lejantlarında değişiklikler yaptı. Yeni düzenlenen "Turizm ve ticaret" ile "Turizm, ticaret ve kültür", "Merkezi iş alanı " tanımları "Turizm ve ticaret" ile " Turizm, ticaret ve kültür" tanımları mahkeme tarafından 2015 yılında iptal edildi.

Büyükşehir Belediyesi mahkeme kararı doğrultusunda 2016 yılı başında plan notlarında değişiklik yaptı. Kullanımlar arası transfere olanak sağlayan bölüm çıkarıldı. Merkezi iş alanlarında da transfer olanağı kaldırıldı. Yeni plan notlarını içeren 1/5000 ölçekli plan Büyükşehir Belediyesi'nde onaylandı. Bu plana uygun Bayraklı Belediyesi ve Konak Belediyesi 1/1000 ölçekli plan notu değişikleri yapıldı.

Bayraklı Belediye Meclisi, "Turizm Ticaret" ve "MİA" ile ilgili plan notu değişikilğini onayladı. Yeni Kent Merkezi'nin Bayraklı kesiminde bu nota uygun yatırımların önü açıldı. Konak Belediye Meclisi'nde ise Ekim 2016 tarihindeki toplantısında CHP Grubu'nun bölünmesi nedeniyle önergeler onaylanmadı. Plan notu değişiklikleri AKP Grubu ve CHP Grubu'nda bazı üyelerin aynı yönde oy kullanması sonucu 21 oyla reddedildi. Bu karar Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş tarafından yeninden görüşülmek üzere Meclis'e iade edildi.

YÜRÜTMEYİ DURDURMA

Plandaki yeni düzenlemelerin CHP Grubu içindeki bölünme nedeniyle sürüncemede kaldığı Konak Belediyesi, İzmir 5. İdare Mahkemesi'nin kararıyla şok yaşadı. Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi'nin iptal edilen 1/5000 ölçeli plana uygun yapılan 1/1000 ölçekli Alsancak Liman arkası ve Salhane Bölgesi- Halkapınar Salhane kesimi uygulama imar planı ve 1/ 1000 ölçekli plandaki lejant ve plan notlarının iptali için açtığı davada İzmir 5. İdare Mahkemesi yürütmeyi durdurma kararı verdi.

Oda'nın mevcut plan kararlarının ileriye dönük hedef ve ilkeleriyle örtüşmediği,birbirine benzer yapılaşma şartlarının oluşturulduğu, ilave fonksiyon getirilmesinin nüfus yoğunluğunu arttıracağı, donatı dengesini bozacağı gerekçeleriyle açtığı davada Mahkeme,İşlemin devamı halinde mülkiyet devirleri ve imar uygulamaları ile telafisi güç zararlar doğabileceğinden lejent ve plan notları değişiklerinin yürütmesi durduruldu. Öte yandan mahkeme1/5000 ölçekli planda yeniden düzenleme yapıldığını ve 1/1000 ölçekli planın da Konak Belediye Meclisi ekim ayı gündeminde görüşüldüğüne de dikkat çekti.

RUHSAT VEREMEYECEK

Mahkeme'nin kararı Konak Belediyesi'nde kriz yarattı. Plan sınırları içinde bu plana göre ruhsat veren Konak Belediyesi zor durumda kaldı. Planın yürütmesinin durdurulması nedeniyle Konak Belediyesi yeni ruhsat veremeyecek. Oturma raporu bekleyen bitmiş binalar, bitmek üzere olan, yüzde-30-50 seviyesinde sürenler ve başlanmamış binalara nasıl bir işlem uygulanacağı ise kesinlikkazanmadı. Öte yandan, Konak Belediye Meclisi, Ocak ayı toplantısında 1/5000 ölçekli plana uygun yeni 1/1000 ölçekli plan lejant ve plan notları önergesini onaylarsa sorun çözülebilecek.

Editör: Haber Merkezi