Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı son rakamlara göre, Avrupa Birliği standartlarında arıtma sayısı, kişi başına düşen atık su arıtma miktarı ve AB standartlarında arıtım oranı ile Türkiye'de ilk sırada yer alan İzmir Büyükşehir Belediyesi, sınırlarına yeni bağlanan ilçeler ve bölgelerin gelişen ihtiyaçlarına göre yeni arıtma yatırımlarını sürdürüyor.

2008 - 2013 yılları arasında 872 bin 500 kişinin evsel atığını arıtacak kapasitede biri biyolojik, 10'u ileri biyolojik olmak üzere 11 arıtma tesisini hizmete alarak, 90 milyon liralık yatırım yapan Büyükşehir, Nif, Küçük Menderes, Gediz nehirleri ile Yarımada'yı kirlilikten kurtardı. Türkelli ve Yeni Foça atık su arıtma tesislerinin yapımına başlanırken, Bayındır Hasköy Atık Su Arıtma Tesisi'nin temeli ise 30 Ocak Cumartesi günü törenle atılacak. Türkiye genelinde 16 tesisle en fazla ileri biyolojik atık su arıtma tesisine sahip il olan İzmir'de, arıtma sayısına 10 ileri biyolojik atık su arıtma tesisi daha eklenecek.

Tire, Modoğan, Foça Gerenköy, Kemalpaşa Ulucak, Dikili, Yenişakran, Selçuk, Kiraz, Kemalpaşa Halilbeyli ve Beydağ'a arıtma tesisi kurmak için harekete geçen İZSU, Tire Atık Su Arıtma Tesisi için bu yıl inşaat çalışmalarına başlayacak. Mordoğan Atık Su Arıtma Tesisi'nin projeleri tamamlanma aşamasına geldi. Foça'ya bağlı Gerenköy, Kemalpaşa'ya bağlı Ulucak Atık Su Arıtma Tesisi'nin uygulama projelerinin hazırlanması için ihaleye çıkılacak. Dikili, Yenişakran, Selçuk, Kiraz, Kemalpaşa Halilbeyli ve Beydağ atık su arıtma tesislerinin uygulama projeleri ise imar plan çalışmalarının ardından başlayacak.


İZMİR (DHA)

Editör: Haber Merkezi