İz Gazete - Ünlü heykeltıraşlar Şadi Çalık ve Turgut Pura tarafından yapılan ve Kültürpark’ın simgesi haline gelen, yerli ve yabancı birçok fuar ziyaretçisinin önünde hatıra fotoğrafı çektirdiği Yatan Kadın Heykeli’nin ayaklarının bazı yerleri kırılarak deforme olmuştu. Heykellerin bu durumu daha önce birçok gazete haberinde ve sosyal medyada İzmirliler tarafından dile getirilmiş, onarım için İzmir Büyükşehir Belediyesi yetkilileri göreve çağırılmıştı. Ancak geçtiğimiz günlerde heykellerin kırılan kısımlarına yapılan onarım görenleri hayrete düşürdü.

Yatan Kadın Heykeli’nin kırılan parçalarının onarımının ‘skandal’ denilebilecek şekilde yapıldığı görüldü. Merhum heykeltraşların anısı göz ardı edilerek ve sanatsal gereklilikler düşünülmeden yapılan onarım vatandaşların tepkisine neden oldu.

Tarihi eserler ve sanat eserlerine yapılacak olan restorasyonlar belirli kriterler içermekte iken yapılan restorasyonun bir inşaat onarımı mantığı ile yapılması hem eserlerin sahiplerine hem de sanata bir saygısızlık olduğu görüşü dile getirildi.

Diğer yandan Kültürpark Revizyon Projesi gündeme geldiği günden beri İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Kültürpark'ta yer alan diğer heykeller ve sanat eserlerine de gerekli özeni göstermediği, parkı adeta kendi haline bıraktığı görüşü, konuya ilgili vatandaşlar arasında hakim görüş.

UZMANLARA DANIŞILMIYOR

Revizyon projesi henüz İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından onaylanmamış iken ve onaylanacağına dair bir garanti bulunmaz iken İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Kültürpark'taki eserlerin onarımı konusunda yapılan şikayetlere projeyi öne sürerek "KültürPark revizyonu bitince onarılacak" şeklinde cevap vermesi dikkat çekiyor.

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin söz konusu heykellerin 100 metre ilerisinde yer alan İzmir Devlet Resim ve Heykel Galerisi'nde görevli iki adet heykeltraş bulunmasına rağmen bu kişilerle onarım hakkında bir iletişimde bulunmadığı ve ayrıca Dokuz Eylül Güzel Sanatlar Fakültesi Heykel Bölümü'ne bu konuda bir başvurunun yapılmadığı da dile getirildi.

İHALE DEKORASYON FİRMASINA

Ayrıca edinilen bilgiye göre İzmir Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sanat Dairesi'nin İzmir'deki heykellerin bakımı için 22.08.2016 tarihinde ihaleye çıktığı ve ihaleyi bir ‘dekorasyon’ firmasının aldığı öğrenildi. İhale teknik şartnamesinde ihaleye giren şirketin bünyesinde sanatçı belgesine sahip, heykel restorasyonu konusunda bilgili ‘heykeltraş’ çalıştırma şartının aranmaması sonucu bu sonucun ortaya çıktığı belirtiliyor.

ATATÜRK HEYKELİ DE TEHLİKEDE Mİ?

Öte yandan ihale dahilinde bulunan Cumhuriyet Meydanı'ndaki bronz döküm atlı Atatürk heykeline müdahalenin mutlaka uzman bir görüşe ve onarıma ihtiyaç duyduğu belirtiliyor. Atın yele kısmındaki onarımın kritik önemde olduğu, yanlış bir müdahale olduğu takdirde geriye dönülemez kalıcı hasarların meydana gelebileceği uyarısında bulunuldu. İzmirliler söz konusu heykellerin aslına uygun olarak heykeltraşlarca restore edilmesini bekliyor.

Editör: Haber Merkezi