Karabağlar Belediyesi'nin İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin desteğiyle Yunus Emre Mahallesi'nde yaptığı 503 tezgahlı Yunus Emre Pazaryeri törenle açıldı. Yunus Emre Pazaryeri açılış törenine CHP İzmir milletvekili Tacettin Bayır, Özcan Purçu, Atilla Sertel, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu, Çiğli Belediye Başkanı Hasan Aslan, Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila, Pazarcılar Esnafı Odası Başkanı Hamdin Erişen, meclis üyeleri ve mahalle sakinleri katıldı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Karabağlar Belediyesi'nin ortak hizmet protokolü çerçevesinde Yunus Emre Mahallesi'nde yapımını tamamladıkları pazaryeri törenle hizmete girdi. Toplam 6 milyon 117 bin TL'lik yapım maliyetinin yüzde 60'ını oluşturan 3 milyon 670 bin TL'lik kısmı İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından karşılandı. Haftada üç gün açık kalacak pazaryerinde 503 tezgah yeralacak.

Pazaryeri açılışında konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir'de yıllardır tartışma, polemik ve davalara konu olan Katı Atık Bertaraf Tesisi'yle ilgili son gelişmeyi açıkladı. İzmir'in günde 4-5 bin ton çöpü olduğunu, katı atık bertaraf tesisi yapmak için bulunan yerlerin kimisinin seçime kurban gittiğini kimisinin ise başka nedenlerle gerçekleşmediğini söyledi. Yamanlar'da bulunan alanla ilgili ön ÇED izinlerini aldıklarını, kuruluşların olumlu görüş verdiğini, meslek odalarıyla alana gidip inceleme yaptıklarını belirten Kocaoğlu, “Meslek odalarından da olumlu görüş aldık. Müracatımızı yaptık. İzinlerimizi aldık ÇED raporu hazırlanması için ihaleye çıktık. DSİ 2. Bölge Müdürlüğü alanda 'Su' olduğunu bildirdi. Bunun üzerine tüm bilim insanları ile birlikte toplandık. Burada 2 bin 800 kişinin yıllık su ihtiyacının karışlandığını ancak Türkiye'nin her yerinde sondaj vurulduğunda 2 bin 800 kişiye yetecek suyun bulunabilineceği bildirildi. Biz de DSİ'ye bir susuzlaştırma projesi verdik. Olumlu görüş aldık. Daha sonra aynı gerekçeyle Orman Bölge Müdürlüğü burada su bulunduğu, ağaçlandırılacak alan olduğu gerekçesiyle olumlu görüş vermiyordu. Yaptığımız temaslar ve su tezini DSİ, üniversite raporuyla çürüttük. Buradan da olumlu görüş çıktı" dedi.

KOCAOĞLU İTİRAZLARINI MAHKEMENİN REDDETTİĞİNİ AÇIKLADI

ÇED olumlu görüşünü alma aşamasına geldiklerinde bir vatandaş grubunun açtığı davada mahkemenin yürütmeyi durdurma kararı verdiğine dikkat çeken Kocaoğlu “Dün de İzmir Bölge İdare Mahkemesi yürütmenin durdurulması kararının kaldırılması için yaptığımız itirazı reddetti. Dünya alem bilsin ki tüm vatandaşlarımızın her kamu kurumunun, kim nerden ne dediyse yer önerilerinin hepsini inceledik. İzmir toprağı kısıtlı olan bir il. Bulabildiğimiz en zararsız yer burasıdır. Bu tartışmalar yapılırken Orman Bakanlığı yetkililerinin önerdiği 5 yere biz zaten daha önce bakmıştık. Onları yapmaya kalktığımızda ÇED onayı almamız mümkün değil" dedi.

BUNDAN BAŞKA UYGUN YER YOK YOK YOK

Başkan Kocaoğlu, katı atık bertaraf tesisinin yer seçiminin doğru olduğunu belirterek “İzmir'de katı atık bertaraf tesisi yapılacak, evsel atıklar sanayi ürünü gibi değerlendirilecekse, geriye kazandırılacaksa, Ekonomiye kazandırılacaksa, biz çöp belasında kurtulacaksak bundan başka yapılacak uygun yer yok yok yok! Projemiz ÇED raporundan neyi nasıl yapacağımızı, çöpü nasıl ayrıştıracağımızı, ne hale getireceğimizi açık ve net şekilde yazıyor" dedi.

VAZGEÇMEDİ; 2019'A KADAR BİTİRMEK İSTEDİĞİNİ SÖYLEDİ

Çevre konusunda yapamadığı bir tek evsel atıkların bertarafı kaldığını belirtmen Kocaoğlu “Temelini atıp, parasın bulup, kaynağını ayırıp, ihalesine çıkıp, tamamlayıp 2019 yılına öyle girmek istiyorum. Buradan herkese sesleniyorum. Mahkemenin kararı karşısında boynumuz kıldan incedir. İzmir Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyeler kadar kentin geleceğine, çevresine, planlama tutarlılığına sahip çıkan 81 vilayette başka bir vilayet varsa her şeyi engelleyin. Ama bugün hangi kurumların nerelere geldiğini çok iyi biliyoruz. İzmirliler eğer katı atık belasından, çöp belasından kurtulmak istiyorlarsa bize bu yerde izin almamamız için gerekli desteği vermek zorundadır. Ben herkesi, hemşehrilerimizi, sivil topum örgütlerini, odaları muhalefet ve iktidar milletvekillerini, belediye başkanlarını, herkesi bu konuda bu problemi çözmek için desteğe çağırıyorum" dedi.

KARABAĞLAR VE BAYRAKLI'YA ÖZEL DESTEK

Kocaoğlu, 2009 yılında kurulan Karabağlar ve Bayraklı ilçelerine adaptasyon, ilçe olma sürecini tamamlamaları için özel destek verdiklerini söyledi. Bundan 10 yıl önce Yunus Emre Pazaryeri gibi bir tesis hayal etmenin mümkün olmadığını belirten Kocaoğlu “Benzer tesisler yapılmaya devam edecek. Karabağlar'ın nüfusuna uygun gücünü yansıtacak bir ilçe olma, için altyapısın tamamlamak için çalışıyoruz" dedi. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na yapılan saldırı gibi olayların Atatürkçü, aydınlık, ülkenin geleceğine akıl ve bilimde görenlerin daha da güçlendirilmesine sağlayacağına inandıklarını belirten Kocaoğlu, saldırıyı bir kez daha kınadı.

SELVİTOPU: KARABAĞLAR'IN KARA TALİHİ YOK

Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu, Karabağlar'da yarım kalan veya devam etmekte olan işleri tek tek tamamlandıklarını söyledi. Selvitopu, “Bu pazaryeri de temeli atılmış, bekliyordu. Süratle projelendirerek gerekli ihale çalışmalarını yaptık. En büyük sorunumuz bütçe sorunuydu. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'ndan büyük destek gördük. Bundan sonra yeni ürettiğimiz projeleri hayata geçireceğiz. Kültür merkezleri, gençlik merkezleri ve pazaryerleri yapacağız. Karabağlar bu dönem içinde ulaşım projeleri, imar planlarının yenilenmesi ve bu projelerin entegrasyonu ile gelişimi dönüşümü yaşacak. Karabağlar'ın kara talihi yok, kara talihi daha güzel tarihe dönüştüreceğiz" dedi. CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'na yapılan saldırıyı kınayan Selvitopu “Bugüne kadar saldırılar bizi korkutmadı. Biz acılar çeken bir toplumuz. Bu tür şeyler bizi korkutamaz. Mücadele ve devrimci azmimizi yüreklendirir" dedi.

Pazarcılar Esnafı Odası Başkanı Hamdin Erişen ise halkın bu bölgede AVM'lere gitmediğini kültürünü korumak için pazaryerlerini tercih ettiğini söyledi.

Yamanlar Dağı eteklerine yapılması planlanan Katı Atık Bertaraf Tesisi'yle ilgili İzmir Valiliği Mahalli Çevre Kurulu'nun yer seçiminin uygun olduğu kararının iptali için Avukatlar Fatih Ülkü ve Senih Özay tarafından açılan davada İzmir 5. İdare Mahkemesi yürütmenin durdurulma kararı vermişti. Mahkeme kararını "Kurulmak istenen katı atık bertaraf tesisinin, coğrafi ve jeolojik yapı, yerleşim birimlerine mesafesi, yer altı ve yüzey suları ile hava unsurları açısından birçok olumsuzluklara yol açacağı" gerekçelerine dayandırdı. İzmir Büyükşehir Belediyesi de karara itiraz etmişti.

Utku BOLULU, İZMİR (DHA)

Editör: Haber Merkezi