İzmirli bisiklet kullanıcıları destan yazdı. 1-31 Mayıs tarihleri arasında düzenlenen Avrupa Bisiklet Şampiyonası 2017 (European Cycling Challenge 2017) gece sona erdi.

İzmirli bisiklet kullanıcıları ay boyunca gösterdikleri müthiş performans ile yarışmayı son iki yılın şampiyonu Polonya'nın Gdansk şehrinin önünde lider olarak tamamladı. İzmirlilerin heyecanla beklediği resmi sonuçlar ise bugün açıklandı: İzmir şampiyon!

Yarışma boyunca kentteki tüm bisiklet kullanıcılarını yarışmaya dâhil etmek için özverili çalışmalar yapan BUGEP (Bisikletli Ulaşımı geliştirme Platformu) Gönüllüleri ile yarışma hakkında gazetemize açıklama yaptı: “İzmir'in resmi katılımcı olarak İzmir Büyükşehir Belediyesi adı altında yarışmaya bu sene ikinci katılışı. Geçen sene İzmir olarak yarışmayı 17.sırada tamamlamıştık. Bu sene yarışmanın başında İzmir'deki bisiklet kullanım potansiyelinin aslında çok daha fazla olduğunu, işin içinde olan kişiler olarak bilmemiz nedeniyle yarışmaya katılımı nasıl daha fazla tabana yayarız diye düşündük.

Bunun için Büyükşehir Belediyesi'nin yapmış olduğu tanıtım kampanyasına destek olarak afiş, broşür ve teşvik edici ufak tefek bisiklete dair hediye etkinlikleri yaptık. Böylelikle yarışma sırasında aktif olarak kilometre yapan bisikletçi sayısı 3000 kişinin üstüne çıktı.

Sonrasında İzmir genelinde öteden beri sürüş yapan, bizlerin de içinde olduğu bisiklet grupları ve topluluklarının da sürüş desteği ile tüm İzmirli bisikletliler olarak bir bütün halinde bir ivme yakalamış olduk. Bu süreçte henüz bisiklete yeni başlamış her yaş grubundan, hatta tam tabiri ile 7'den 77'ye her yaştan şampiyonaya katılan bisiklet sever ile birlikte sürdük bir ay boyunca.

Şampiyonanın temel amacı şehirde bisiklet kullanım yoğunluğunu tespit ederek, sık kullanılan bisiklet rotalarını, yarışma sırasında kullanılan uygulama sayesinde bir ısı haritası halinde görmek ve bisikletli ulaşım altyapısı konusunda yerel yönetimlere yol gösterici bir çıktı oluşturmak.

İzmir için şampiyona sonunda ortaya muazzam bir ısı haritası çıktı. Bu noktadan sonra BUGEP olarak bisiklet konusunda eğitim, farkındalık ve bilinçlendirme çalışmalarımıza aynı hızla devam edeceğiz ama ortaya çıkan ısı haritası sonrası söz sırası İzmir Büyükşehir Belediyesi'ndedir.

Yarışmanın 22. gününde İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Aziz Kocaoğlu önderliğinde Buca Belediye Başkanı Levent Piriştina, Karşıyaka Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar, Çiğli Belediye Başkanı Hasan Arslan, Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila, Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa İnce ile birlikte pedal çevirdik. Bu sembolik destek bizim için çok önemliydi. Sürüş sonunda Sayın Kocaoğlu'nun ağzından bisikletin ulaşım amaçlı kullanılması gerektiğine dair tavsiye ve destek mesajları aldık. Bu bizi mutlu etti ve gelecek adına ümitlendirdi.

Şampiyona boyunca 1 kilometreden 3000 kilometreye kadar yol kateden tüm İzmirlilerin başarısıdır bu sonuç. Bu başarıyı gelecek senelerde tekrar ederek İzmir'in bir bisiklet kenti olması için elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz.

Böyle bir yarışmayla, şehirlerde bisikletli ulaşımın gelişmesini, şehrin ve o şehirde yaşayanların daha sağlıklı ve mutlu olmasını amaçlayarak bisiklet kullanıcıları ve yerel yönetimleri aynı hedef çevresinde toplayan Europen Cycling Challenge ekibine ve bunu hayata geçiren Bologna Belediyesine teşekkür ederiz.

Şampiyonluk hedefiyle 1 Mayıs tarihinden itibaren İzmir’in kilometrelerini arttırmak için pedal çeviren İzmirli bütün bisikletlilere, bisiklet topluluklarına, bisiklet gruplarına, bisiklet derneklerine, yarışmada yer alan İzmirli bütün takımlara, yarışmaya katılarak bisikletli ulaşım hedeflerinde daha somut adımlar atacağını gösteren İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne ve yarışma boyunca teşvikleriyle İzmirli bisikletlilere destek olan bütün kişi, kurum ve kuruluşlara teşekkür ederiz.

Yarışma süresince tatlı bir rekabet içinde olan ve son ana kadar bizimle birlikte şampiyonluk heyecanı içinde kalan Gdansk’ı tebrik ederiz.

Kardeş şehir Mersin’i de ilk kez katıldığı bu yarışmada göstermiş olduğu performans dolayısıyla kutluyoruz.

Şampiyona boyunca sonuç ne olursa olsun İzmir'de bu yarışma sayesinde yaşanan bisikletli dayanışması, birlik beraberliği ve hareketliliğin bizim için en büyük ödül olduğunu düşündük ve bunu hep söyledik. Şimdi bunu şampiyonluk ile taçlandırmak istiyoruz. BUGEP olarak yaşanabilir bir kent, sağlıklı bir gelecek için ‘Bisikletli Ulaşım’ odaklı olarak çalışmalarımıza devam edeceğiz.”

Editör: Haber Merkezi