Bu deklarasyona imza atan kentler arasında New York (ABD), Sydney (Avusturalya), Buenos Aries (Brezilya), Kobe (Japonya), Melbourne (Avustralya), Londra (İngiltere), Hong Kong (Çin), Montreal (Kanada), Gwangju (Çin), Waterford (İrlanda) ve Kuala Lumpur (Malezya) da bulunuyor.

Uluslararası alandaki işbirlikleriyle özellikle son yıllarda dikkat çekmeye başlayan İzmir Büyükşehir Belediyesi, kenti Akdeniz'de saygın bir tasarım merkezi konumuna getirmek için yürüttüğü çalışmalara bir ilki daha ekleyerek Uluslararası İç Mimarlar Federasyonu (IFI) deklarasyonuna imza atacak. 23 Nisan'da yapılacak imza töreni öncesi İç Mimarlar Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu üyeleri ile bir araya gelen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Şube Yönetim Kurulu Başkanı Dilara Gür Narinç ve yönetim kurulu üyeleriyle “yaşanabilir bir kent" hedefi üzerine görüştü.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı ile IFI arasında imzalanacak deklarasyonun önemine değinen Narinç, "Biz İzmir'in tasarım kenti olma sürecinde olduğunu biliyoruz. Tasarımcılar olarak İzmir'in bu özelliğini ön plana çıkarmak, uluslararası platforma taşımak istiyoruz. Türkiye'de ilk kez İzmir'in imza atacağı bu deklarasyon bu yüzden çok önemli. Bu imza ile vizyon ve felsefenizi destekliyoruz mesajı veriliyor ki, o da zaten İzmir'in kent felsefesi ile aynı. Bu felsefe, yaşamı güzelleştirecek dokunuşlar, kente ve kentliye daha iyi yaşam ortamları sunmak üzerine kurulu. Otobüs duraklarından oturduğumuz banklara kadar yaşanabilir, fonksiyonel ve tasarım kokan bir kent yaratmak için Başkanımızın da büyük destekleriyle çalışıyoruz. Bu deklaresyona imza atmak, tasarım kenti olarak belirgin bir kimlik oluşturan İzmir'e çok büyük katkı sağlayacak" diye konuştu.

TÜRKÇEYE DE ÇEVRİLDİ

IFI Deklarasyonu, kentin kendi dinamikleri ve kültürel donanımı ile birlikte kimlik, kültür, sorumluluk, iş dünyası, ilinti, değer ve bilge olmak üzere 7 temel kavram etrafında toplanıyor. Bu deklarasyona imza atan 120 kent arasında New York (ABD), Sydney (Avusturalya), Buenos Aries (Brezilya), Nagoya (Japonya), Kobe (Japonya) Melbourne (Avustralya), Londra (İngiltere), Hong Kong (Çin), Montreal (Kanada), Gwangju (Çin), Lagos (Nijerya), Waterford (İrlanda), Taipei (Çin) ve Kuala Lumpur (Malezya) yer alıyor. İzmir'de 23 Nisan'da düzenlenecek törene IFI 2015 yılı Başkanı İngiliz İris Dunbar ile 2016 yılı Başkanı İtalyan Sebastiano Renari de katılacak. 11 dilde yayınlanan ve Türkçe'ye de çevrilen tek sayfalık deklarasyonun metninin yazımında İzmir Ekonomi Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Osman Demirbaş da yer aldı.


İZMİR, (DHA)

Editör: Haber Merkezi