Sürdürülebilir Hareketlilik: Yepyeni Bir Dünya' ana teması ile düzenlenen ve toplamda 35 Avrupa ülkesinin ulaşım alanındaki temsilcilerinin katılım gösterdiği etkinlik İzmir'de başladı.

Toplam iki gün sürecek organizasyonun açılış töreninde konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, kentteki ulaşım projeleri ve devam eden yatırımlarla ilgili bilgiler verdi. Avrupa Bölgeler Meclisi 2016 Sonbahar Genel Toplantısı'nın açılış konuşmasını gerçekleştiren Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir'in yaşam kalitesini devamlı olarak geliştiren yaşanabilir bir kent olduğuna vurgu yaptı.

Kent içi ulaşımda büyük öneme sahip raylı sistem yatırımlarını ve projelerini anlatan Kocaoğlu, "İzmir'in yerel yönetimi olarak, sürdürülebilir bir kentsel gelişmeyi yakalayabilmek için, olanaklarımız dahilinde öncelikler listesi oluşturduk. İlk sıraya da ulaşımı yerleştirdik. Kent içi ulaşımda fosil yakıt tüketimini en aza indirebilmek için raylı sistem yatırımlarına büyük ağırlık veriyoruz. Şimdiden 130 kilometreyi bulduk bile. Kentin iki yakasında iki ayrı tramvay hattı için geceli gündüzlü çalışıyoruz. Toplu ulaşımdaki lastik tekerlekli yükünü minimum düzeye indirmek istiyoruz. Avrupa'nın en büyük elektrikli otobüs filosunu İzmir'de kuruyoruz. 15 yeni gemimiz de çevreci özelliklere sahip. Kademe kademe uygulamaya aldığımız Akıllı Trafik Sistemi sayesinde kavşaklarda bekleme süreleri azalacak. Böylece bir yandan hava kirliliğini azaltırken, yakıtta da ciddi tasarruf sağlamış olacağız. Kent içindeki bisiklet kullanımını ciddi biçimde artırdığımızı da söylemeliyim. Açtığımız yeni bisiklet yolları, büyük ilgi gören kiralık bisiklet sistemi ve bisikletlerin raylı sistemle de taşınabilir olması, İzmir'i bir anda 'bisiklet dostu' bir kent haline getirdi. Tüm bunlardan da anlaşılacağı üzere, 2020 yılına kadar sera gazı salınımını yüzde 20 azaltma sözümüzün arkasındayız" diye konuştu. 

Başkan Kocaoğlu 'Yüzülebilir Körfez' projesinin çevre ve İzmir için çok önemli olduğunu söyledi. İzmir Körfezi'ni, sirkülasyon kanalları açılarak, tıpkı 70-80 yıl önce olduğu gibi yeniden yüzülebilir bir hale getireceklerini dile getiren Kocaoğlu, "Bu, sadece ülkemizin değil, dünyanın en önemli geri dönüşüm projelerinden biri olacak. 3-4 yıl sonra yapacağınız yeni bir İzmir seyahatinde, bugün ne demek istediğimizi çok daha iyi anlayacaksınız. Akdeniz'in en iddialı kentlerinden biri olan İzmir'deki bu değişime, bu dönüşüme şahitlik ettiğiniz için kendinizi çok şanslı hissetmelisiniz. İzmir'in yerel yönetimi olarak, temel politikamızı 'geleceğin kentini yaratırken geleceğin kaynaklarını bugünden tüketmemek' olarak özetleyebiliriz. Çünkü biliyoruz ki, en büyük sorumluluğumuz gelecek nesillere karşı" ifadesini kullandı.

Toplantıda Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Buğra Gökçe, ulaşım yatırım ve projeleriyle ilgili brifing verdi.

Editör: Haber Merkezi