Narlıdere Limanreis Mahallesi'nde bulunan Uğur Mumcu'nun heykeli başında düzenlenen törene, Narlıdere Belediye Başkanı Abdül Batur, CHP İzmir milletvekilleri Atila Sertel, Ali Yiğit, Tacettin Bayır, İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Misket Dikmen, Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Narlıdere Şube Başkanı Yüksel Gezen, CHP Narlıdere İlçe Başkanı Şahin Fırat, muhtarlar, partililer ve Narlıdereliler katıldı.

Açılış konuşmasını yapan Narlıdere ADD Başkanı Yüksel Gezen, "Türkiye Cumhuriyeti, çağdaşlaşma yolunda her türlü engel ve sorunları aşarak yolunda devam edecektir. Laik Cumhuriyeti ve Atatürk devrimlerini korumak ve savunmak yolunda kaybettiğimiz Uğur Mumcu gibi nice şehitlerimiz unutulmayacak ve eninde sonunda Cumhuriyet kazanacaktır" dedi.

Narlıdere Belediye Başkanı Abdül Batur da yaptığı konuşmada "Araştırmacı gazeteciliğin en önemli simgesi, siyaset, tarikat ve ticaret üçgenine en büyük darbeyi vuran ve bu konuda bildiklerini cesurca dile getiren ve maalesef bu bildikleri ve dile getirdikleri yüzünden yine böyle soğuk bir kış günü Katledilen Uğur Mumcu'yu saygıyla anıyoruz. Günümüze şöyle bir baktığımızda ise Uğur Mumcu'nun anlattığı ilişkiler ağının etrafımızı nasılda çevrelediğini görüyoruz" dedi.



İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Misket Dikmen de Türkiye'de basın özgürlüğünün, ifade özgürlüğünün bedelini gazetecilerin ağır şekilde ödediklerini ifade etti. Dikmen, "1909 yılından bu yana 65 gazeteci öldürüldü. Öldürülen her gazeteci ve onlara sıkılan her kurşun aslında bu toplumun özgürlüğüne sıkılmış kurşunlardı. Dünyanın en çok mahpus gazetecisi bizim ülkemizde bulunuyor. Uğur Mumcu 'Adaletsizlik, eylemsizlikten güç alır' diyor. Gazetecilerin yönelik suikastların faali meçhul olarak kalması ise bu konuda ayrıca düşünmemiz gereken ve toplum olarak üzerimize düşen görevleri sorgulamamız gereken bir şey olarak yorumluyorum" diye konuştu.

CHP İzmir Milletvekili Ali Yiğit, Uğur Mumcu de 23 yıl önce bugünleri gören değerli bir gazeteciyi andıklarını belirterek, "O gün bu değerli Gazetecimizi susturdular fakat bugün dediklerinin hepsi tek tek çıktı. Düşüncelerinin önünde saygıyla eğiliyorum" dedi.
CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır ise konuşmasında 23 yıl önce otomobilinin altına bomba koyanların Uğur Mumcu'yu unutturacaklarını sandıklarını ifade etti. Bayır, "Arabasının altına bomba koyarak, onu hunharca katlederek Mumcu'yu ve yaptıklarını hafızalarımızdan sileceklerini, onu unutturacaklarını sandılar. 23 yıl geçti unutmak bir yana yeni Uğur Mumcu'lar dünyaya geldi. O dönemi yaşayan birçok insan çocuklarının adını Uğur koydu" diye konuştu.

"UĞUR MUMCU'NUN YOLUNDA YÜRÜYECEĞİZ"

CHP İzmir Milletvekili Atilla Sertel de şunları söyledi:

"23 yıl önce onu hunharca katlederek bedenini bizden alanlar onu yok etmek yerine düşüncelerini Türkiye'nin dört bir yanına yaymış oldular. Ben değerli yazarımızın 22 Mart 1976 yılında gazetesinde yazmış olduğu Çete başlıklı yazısını okumak istiyorum. 'Bazı ülkelerde, bazı kimseler devleti soymak için politikacı kılığına girerler. Partilerde, parlamentolarda boy gösterirler. İthalat, ihracat, banka soygunu gibi siyasal ilişkileri yürütürler. Bunlar çetedir. Bunlar yüzlerine devlet adamı maskesi takıp halkı soyarlar. Allaha çok şükür memleketimizde böyle çeteler yoktur.' Olup olmadığını günümüz gösteriyor. Biz Uğur Mumcu'nun yolunda yürüyeceğiz. Onu anacağız ve anlayacağız ve direneceğiz."
Narlıdere Belediyesi tarafından hazırlanan Uğur Mumcu'yu anma programı, konuşmaların ardından Uğur Mumcu heykeline karanfillerin bırakılmasıyla son buldu.

İZMİR, (DHA)

Editör: Haber Merkezi