CEREN DUMAN/ YAĞIZ BARUT- İZ GAZETE İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Yeryüzünün ilk parlamentolarının birçoğu İzmir’de kurulmuş. Biz farkında olmasak da katılımcı demokrasi kültürü İzmir sokaklarında binlerce yıldır dolaşmaya devam ediyor” diyerek katılımcı demokrasi amacıyla başlattığı ‘Arama Konferansı’nın ilkini, Kültürpark’ın geleceği hakkında yaptı. Yoğun katılımın yaşandığı konferansta vatandaşların istek, düşünce ve şikayetlerini dinleyen Soyer, “Buradaki amaç ortak akıl doğru işlerin yapılabilmesidir. Burada bir fikir havuzu oluşturacağız ve sonuç çıkartıp yine sizinle paylaşacağız” dedi.

‘AKLIMIN UCUNA GELMEYECEK FİKİRLERLE KARŞILAŞTIM’

Konferansı yöneten Soyer ilk olarak sözü seyircilere verdi. Söz alan vatandaşlar Kültürpark hakkındaki istek ve düşüncelerini belirtip, soru sordu. Vatandaşların konuşmalarından sonra söz alan Soyer, “Behçet Uz’un vasiyetini yerine getireceğiz. Burayı kentpark olarak sonuna kadar koruyacağız. Kültürpark’ın kültürünü geri vereceğiz. Ne olacağına beraber karar vereceğiz. Nihai adımı atmadan önce tekrar bir araya geleceğiz. Burada bir öneri vardı onu çok değerli buluyorum. Kültürpark’a bir metreküp beton gelecekse, bir metreküp de gidecek. Konferansı çok önemli buluyorum. Çok güzel şeyler ifade edildi. Sonuç itibariyle ben şahsen çok faydalandım. Aklımın ucuna gelemeyecek fikirlerle karşılaştım. Tekrar tekrar teşekkür ediyorum.” dedi.

‘MANGALA ASLA İZİN VERMEYECEĞİZ’

Bir vatandaşın Kültürpark içerisinde mangal yapanların sayısının arttığı yönündeki şikâyeti üzerine, Soyer, seyirciler arasında bulunan Genel Sekreter Buğra Gökçe’ye dönerek, “Bu konuda çalışmaları ivedilikle başlatalım. Mangal, ateş asla izin vermeyeceğiz. Park ve Bahçeler Müdürlüğümüz ile hemen başlatalım. Güvenlikçi arkadaşların da her şeyden haberi olmalı.”diye konuştu.

Öte yandan Soyer, Kültürpark içindeki binaların tahliyesine derhal başlanacağının müjdesini verdi.

Soyer, konferansların devamı olarak turizm, tarım, ekonomi gibi farklı konularda 'Arama Konferansları' düzenleneceğini açıkladı.

İşte Soyer ile buluşan vatandaşların Kültürpark’ın geleceği hakkındaki düşünceleri:

- “Eğer bir metreküp beton gelecekse dışarıdan, bir metreküp de gitmeli”

-“Kamusal alan olan Kültürpark’ın sermayeye açmanın önünü kesmek gerekiyor. Bundan önce irademiz tanınmıyordu, bundan sonra yapılacak her şeyde kamusal iradenin göz önünde bulundurulması, şeffaflıkla yapılması bizim için iyi olacaktır.”

-“Kültürpark sadece koşmaya gelen belli bir zümreye ait olamamalı, her kesimden kadın ve çocuğun güvenle hareket edeceği bir alan olmalı.”

-“Basmane Çukuru da mutlaka Kültürpark’a katılmalıdır. Hiçbir ticari aktiviteye de amaca da hizmet edilmemelidir”

-“Kültürpark’ı çevreleyen ve özel bir kamu alanı gibi gösteren duvarın yıkılmasını talep ediyorum. Duvar yıkılarak şehirle iç içe bir alan yaratılmalı”

-“Kadınlar için güvenlik açısından geceleri çok tehlikeli burası ve geceleri otel olarak kullanılıyor. İnsanlar banklarda yatıyor. Mangal meselesi çok arttı. İzmir Sanat nezih ve oturulabilecek tek yer ve diğer işletmelerin de bu şekilde olması gerekiyor.”

- “Ben Kültürpark’a motorlu taşıt girmesini istemiyorum.”

- “Burası zaten botanik bahçesi,Behçet Uz, Halikarnas Balıkçısı ile beraber burayı özene bezene yarattı. İdari bina değerlendirilmeli. Eskiden İzmir’de hiçbir yerde olmayan muhteşem bir kütüphane vardı. Orada Atatürk’ün gülen bir büstü vardı ve o büst kayıp. Buraya İzmirli sanatçıların anılacağı sanatçılar sokağı yapılmalı, Zeki Müren, Ferdi Özbeğen, Tanju Okan, Attila ilhan, Orhan Kemal İzmir’i çok severdi. Orhan Kemal Evi olabilir çok ufak. Sizin bu çalışmayı şehir plancılarınız, mimarlarınız yapar, yarışmaya falan gerek yok. Siz kendi bünyenizde bir ekip kurarsanız bu işi halledersiniz. Doğa, habitat olsun. Halk doğa özlemini gidersin. Semaverde çay içelim, nargile olmasın. Ben size güveniyorum. Tunç Soyer bunu yapacak”

- “Büyükşehir Belediyesi’nde yüksek şehir plancısı olarak çalışıyorum ve 27 yıllık meslek hayatımda ilk defa bir yerel yönetim başkanının, herkesin düşüncelerini dile getireceği fırsatı vermesi çok önemli. Çok heyecanlıyız, mutluyuz bu ortak akıldan daha iyi projeler üreteceğiz”

-“Yaratıcı düşünceleri teşvik edebileceğimiz bir yapılandırmaya gitmemiz, uluslararası proje pazarları düzenlememiz gerekiyor. Değişim zihinlerde başlıyor. Öğrenciler kütüphanelere kitap okumak için değil, ders çalışmak için gidiyor. Oturan ders çalışan gençlerimiz için yenilikçi fikirler üretecek açık hava mekanlarının açılması gerekiyor.”

-“Kültürpark alanında yer alan bütün işletmelerin yani gazino, pavyon, restaurant ve kafeler de daha sağlıklı hizmet verirlerse fuarın 7/24 canlı kalacağına inanıyorum”

-“Kültürpark’ta yer alan ağaçların gençlerimizin hem ilgisini çekebilmek adına hem de eğitimlerine katkı sağlamak adına bir akıllı telefon uygulamasında tür ve yaşına ait bilgilerle tanıtılması ve arşivlenmesini istiyorum”

Editör: Haber Merkezi