YAĞIZ BARUT / İZ GAZETE - İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) Haziran ayı ikinci olağan Meclis toplantısında, İBB şirketlerinden İZBETON A.Ş.’nin borçlanma yetkisi tartışmaya neden oldu. Kentin asfalt, yol bakım, onarım ve temizlik gibi birçok konudaki çalışmalarını üstlenen İZBETON’un 60 milyon liralık borçlanma talebi komisyonlardan oy birliğiyle Meclis gündemine geldi. Tartışmalara rağmen Meclis’te de kredi talebi oy birliği ile kabul edildi.

AKP Grup Başkan Vekili Özgür Hızal, Meclis’teki konuşmasında altyapı ve ulaşım noktasında kötü bir dönem yaşandığını iddia ederken, “İZBETON, ihaleleri doğru yaparsa zaten 60 milyona ihtiyaç duyulmaz. Biz zaten kâr etmesini beklemiyoruz ancak iflas etmesini de beklemiyoruz” dedi. Hızal, 2019 yılına ait Sayıştay raporlarında İZBETON’un zarar ettiğini söylese de CHP Grup Sözcüsü Nilay Kökkılınç, “İZBETON Genel Müdürü Heval Savaş Kaya ‘Çok iyi çalışan bir arkadaşımız’. Sayıştay raporlarına da her zaman cevap veriyoruz. Bu zamana kadar herhangi bir sorun da çıkmadı” yanıtını verdi.

Konuyla ilgili söz alan Bayraklı Belediye Başkanı Serdal Sandal, “İZBETON, Bayraklı’da 160 ton asfalt döktü. Neler olup bitiyor hepimiz görüyoruz” ifadelerini kullandı.

‘VİCDANSIZLIKTIR!’

Öte yandan CHP’li Meclis Üyesi ve Plan Bütçe Komisyonu Başkanı Bülent Sözüpek ise, “İZBETON’un tüm sokaklarda çalışmaları var. Özgür Hızal, gezerse bölgesinde görecektir. Buradan bir yere seslenmek gerekirse, verdiği hiçbir sözü tutmayan AKP hükümetine seslenmek lazım. İZBETON zarar eden bir kuruluş değil. Bu kredinin hemen kullanılması gibi bir durumu da yok, ihtiyaç duyulması halinde kullanılacak bir kredi talebidir. İZBETON, geçen sene borçlanma hakkı olmasına rağmen bunu kullanmadı. Ayrıca yapılan yatırımları da görmemek bence vicdansızlık" açıklamasında bulundu.

‘KÂR EDEN BİR KURUM’

İz Gazete’ye özel açıklama da yapan Bülent Sözüpek, “Meclis’te, AKP iktidarının yaptıklarını anlattığımızda ‘Genel siyasete girmeyin!’ diye tepki gösteriliyor ama genel siyaseti, yerel siyasetten nasıl ayırabilirsiniz ki? Dolar ve avro almış başını gitmiş, yapılan her iş kurumlara ekstra yük getiriyor. Bunları görmeyip İZBETON’u eleştiriyorlar. İZBETON, 24 saat gece gündüz demeden İzmir’in her yerinde çalışıyor. Tunç Soyer’in vizyonu doğrultusunda ‘Başka Bir İzmir Mümkün’ diyerek her yere yetişmeye çalışıyorlar. İZBETON, kentsel dönüşümde de etkisini ortaya koyan bir şirketimiz. Bunları herkes görmek zorunda. Özgür Hızal, İZBETON’un zarar ettiğinden bahsediyor ama 2014-2020 dönemine bakıldığında 2014 ile 2016 yılı hariç diğer tüm yıllarda şirket kâr etmiştir. İZBETON’un 2019 yılındaki kârı 19 milyon 333 bin lira, 2020 yılındaki kârı ise 12 milyon 69 bin liradır. Türkiye’de gerek ekonomik krizi ve gerek salgın koşullarını düşündüğümüzde neredeyse hiçbir kamu kurumu kâr edemezken, İZBETON şirketi İBB’nin gözbebeği olmayı sürdürmüş ve ülke ekonomisine katkı sağlamıştır” diye konuştu.

VERİLERİ AÇIKLADI

Sözüpek ayrıca Tunç Soyer döneminde ilçelere yapılan asfalt, sathi ve parke kaplama verilerini de paylaştı. AKP’nin yönettiği ilçelerin ötekileştirilmediğini de vurgulayıp Bayındır, Kiraz, Kınık, Bergama gibi ilçelere ciddi yatırımların yapıldığını da ifade eden Sözüpek, Tunç Soyer döneminde ilçelere genel toplamda; 3 milyon 754 bin 534 ton asfalt, 5 milyon 569 bin 204 m² sathi, 3 milyon 494 bin 359 m² parke kaplama yapıldığını açıkladı.

Editör: Haber Merkezi