Bu yıl 12. kez kapılarını açan Agroexpo Uluslararası Tarım ve Hayvancılık Fuarı'na, Büyükşehir Belediyesi'nin destek verdiği üretici kooperatifleri de  yoğun katılım gösterdi. Büyükşehir işbirliği ile 9 yılda süt üretimini yüzde 440 artıran Tire Süt Kooperatifi, 1000’e yakın üyesiyle tarım fuarının geniş katılımcı kitlesini oluşturdu.

Tarım sektörünün en büyük buluşması Fuar İzmir'de başladı. Uluslararası alım heyetleri ile Türk üreticilerini bir araya getiren 12. Agroexpo Uluslararası Tarım ve Hayvancılık Fuarı açıldı. Fuar İzmir'de 337 bin metrekare alanda 57 ülkenin katılımı ile 729 standın yer aldığı ve yaklaşık 300 bin kişinin ziyaret etmesi beklenen Agroexpo, 22 Ocak Pazar akşamına kadar sürecek.

Uluslararası Tarım ve Hayvancılık Fuarı’na, Türkiye'de ilk kez sözleşmeli üretim modelini hayata geçiren İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin verdiği desteklerle büyüyen  kooperatifler de katıldı. Süt üretimini 9 yılda yüzde 440 artırarak Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından "Gıda Güvenliğine ve Kırsal Refahın Artırılmasına Katkı" ödülü ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından "Güvenilir Gıda Başarı" ödülü alan Tire Süt Kooperatifi, 1000’e yakın üreticisiyle fuarın önemli katılımcıları arasında yerini aldı. Yine İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin destekleriyle büyüyen ve gelişen Ödemiş Bademli Fidancılık Kooperatifi üyeleri de açtıkları stantla fuardaydı.

Tüm dünyadan tarım ve hayvancılık sektör temsilcilerini buluşturan fuarın açılış törenine Avrupa Tarım Makine Sanayicileri Derneği Başkanı Richard Markwell ile birlikte Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Mehmet Daniş, İzmir Valisi Erol Ayyıldız ve İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Dr. Sırrı Aydoğan da katıldı.

İZMİR MODELi

Dünyanın 57 ülkesinden gelen tarım sektörü temsilcileri ile alım heyetlerinin geldiği fuarın açılışında konuşan İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Dr. Sırrı Aydoğan, bugün ülke tarımının ayakta durmasının en önemli faktörünün kırsal kesimde yaşayan çiftçiler olduğunu söyleyerek, "Tarım ve hayvancılığı olmayan bir ülke kalkınamaz. Bugün dünyanın en önemli sorunlarından biri gıda ve temiz çevre. Bizim ülke olarak çok  kaybımız yok. Henüz çok kirlenmedik. Ancak kırsal kesim kentlere göçüyor ve tarlalar boşalıyor. Üretimi ancak küçük işletmelerle artırabiliriz. Türkiye'ye köşe döndürecek proje tarımdır. İşte İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin politikası bu. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız Aziz Kocaoğlu, kırsal kesimde yerelde kalkınma modelini uyguluyor. Sözleşmeli üretim modelini hayata geçirerek kooperatiflerle işbirliği yapıyor. Zeytinden arıcılığa, sütten fidana kadar pek çok sektöre destek veriyor. Bu desteğin semerelerini almaya başladık. Türkiye'de tarım sektörü   yüzde 2 büyürken İzmir'de bu rakam yüzde 5 oldu" diye konuştu.

KADINLARIN DESTEĞİ ÖNEMLİ

Tarım ve hayvancılık sektörünün büyümesi için çevrenin mutlaka korunması gerektiğinin altını çizen Aydoğan, şunları söyledi:

"Devlet ve yerel yönetimler el ele vererek iyi tarım yapmalıyız. Güzel topraklarımız, suyumuz en önemlisi de güzel insanlarımız var. Bunu hayata geçirmekten başka çaremiz yok. Türk köylüsüne ve Türk kadınına güveniyorum. Pek çok ekonomik kriz Türkiye'de Türk kadının gücüyle hafif atlatılmıştır. Türk kadını evine, köyüne, memleketine sahip çıkar. Biz tarım alanındaki gelişmeyi yine kadınlarımızın desteği ile sağlayacağız."

İZMİR TÜRKİYE'NİN YÜZ AKI

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Mehmet Daniş, turizmiyle, sanayisiyle ve ticaretiyle önde olduğu kadar tarımıyla da başarılı işlere imza atan İzmir'de bulunmaktan mutluluk duyduğunu kaydetti. Daniş, İzmir'in süt üretiminde Türkiye'nin yüz akı olduğunu söyledi.

GÖZLER TÜRKİYE'DE

Avrupa Tarım Makine Sanayicileri Birliği Başkanı Richard Markwell, fuara katılan 57 ülke temsilcileri sayesinde Türkiye'nin bu ülkelerle işbirliğini de arttıracağını kaydetti. Türk tarımının geleneksel üretim modelinin terk edilip modern tarıma geçilmesinin verimliliği ve kaliteyi hızla arttırdığını vurgulayan Markwell, "Avrupa ile tarım alanındaki ticaretin artırılması gerekiyor.  Türk tarımında son yıllardaki kalite ve ürün güvenliği gibi gelişmeler, gözlerin tekrar Türkiye'ye dönmesine neden oldu" dedi.  

AGROEXPO BÜYÜDÜ

İzmir Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı İbrahim Erdallı, İzmir'de tarım sektörünün büyüdüğünü ve Agroexpo'nun bu büyümeyi destekleyen önemli fuarlardan biri olduğunu söyledi. Erdallı, İzmir'e ülkenin en büyük fuar kompleksini kazandıran İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne teşekkür etti.

Orion Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Tan ise, geçtiğimiz yıl  fuarı 250 bin kişinin ziyaret ettiğini, bunun bir rekor olduğunu belirterek, "Agroexpo'ya sektörün temsilcilerinin tam not vermeleri ile birlikte Türkiye'nin en büyük, Avrupa'nın ise dört büyük tarım fuarından biri olma fırsatını yakaladık. Bu 2017 yılında hedeflerimizi yükseltmemize neden oldu. Bu yıl fuarın ana teması, tarımın geleceği olan genç çiftçiler" dedi.

SON TEKNOLOJİ MAKİNELER BU FUARDA

Orion Fuarcılık ev sahipliğinde, Türkiye’nin en modern ve en büyük fuar alanında düzenlenen Agroexpo’da 12 holde tarım makineleri, sera ve ekipmanları, tohum, fide, fidan, gübre, ilaç sanayi, sulama ve plastik sektörü, ambalaj, tarımsal enerji, hayvancılık, hayvancılık ekipmanları, arıcılık sektörü ve veterinerlik hizmetleri gibi birçok alanda faaliyet gösteren kuruluşlar yer alıyor.

Fuar İzmir A4 No’lu holde 5 bin metrekarelik etkinlik alanı oluşturan Orion Fuarcılık A.Ş,  4 gün boyunca görsel şovlar, eğitici sunumlar, eğlenceli yarışmalar ve yenilikçi makine gösterimlerini ziyaretçilerinin beğenisine sunacak.  Genç Çiftçiler Zirvesi, Genç Çiftçiler Bilgi Yarışması, 2017 model traktörler, koyun ve keçi güzellik yarışması, ırk tanıtımları, "Çocuklar ve Buzağılar Podyumda" fuarın etkinlikleri arasında yer alıyor.   

İZMİR’DEN DÜNYAYA MESAJ

"Türkiye'de tarım Sanayi Entegrasyonu'nun 2025 Vizyonu" toplantısı Türkiye'de ilk kez Agroexpo'da gerçekleştirilecek. Toplantının ardından kamuoyuna bir deklarasyon yayınlanacak. Yine Türkiye'de ilk defa kooperatifçilik zirvesi gerçekleştirilecek. Zirve sonunda İzmir'den dünyaya kooperatifçilik mesajı yayınlanacak.

 

Editör: Haber Merkezi