İzmir'in yetiştirdiği ve yaşamının son yıllarını Foça'da geçiren, Türk Edebiyatı'nın önemli kalemlerinden, elli kuşağının verimli ve değerli yazarı Tarık Dursun K. için dün (Perşembe) Foça Belediyesi Reha Midilli Kültür Merkezi'nde anıldı. Merhum yazar Tarık Dursun K.'nın sanatçı dostları Ahmet Önel, Aydoğan Yavaşlı, Semih Poroy ve Cihan Demirci'nin konuşmacı olarak yer aldığı anma programına, çok sayıda edebiyatsever katıldı. Konuşmacılar, Tarık Dursun K'nın yaşamı, sanatı, öykücülüğü, romancılığı, sinemacılığı, gazeteciliği, yayıncılığı, Foça zamanları, dostlukları, etkinlikleri ve Tarık Dursun K'dan kalan miras hakkındaki görüş ve düşüncelerini ve anıları aktardı.

"ŞAİRLERE HEP SEVGİ VE SAYGIYLA YAKLAŞTI"
Tarık Dursun K.'nın iki temel alana, edebiyata ve sinemaya gönül verdiği belirten Ahmet Önel, "Tarık Dursun K., incelikli, olgun çelebi kişiliğiyle, çocuklar ve kadınlarla güven ve sevgiye dayalı diyaloglar geliştirir, onların dertlerini dinlerdi. Yüreği insan sevgisiyle dolu, içten içe gülümseyen hınzır bir çocuktu. Rahatsızlıklarına rağmen sızlanmaz, dostlarıyla eğlenceli sohbetler ederdi. Düzyazı ile ilgilenmesine karşın, şiiri de çok sevdi. Şairlere hep sevgi ve saygı ile yaklaştı" dedi.

"İYİ BİR ELEŞTİRMENDİ"
Tarık Dursun K.'nın yetenekli ve çalışkan genç yazarlara büyük destek verdiğini belirten Aydoğan Yavaşlı da, "İyi bir eleştirmendi. Yaptığı eleştiriler, genç yazarlara yaptığı en anlamlı yardımıydı. Bugün kabrini ziyaret ettik. Ona, 'Bugün seni dostlarınla birlikte Foça'da anacağız' dedim. O da bana, 'Öpüldünüz çocuklar!' dedi… Sinemayı, Türk Sineması ve Western Sineması'nı çok seviyordu. Moralinin iyi olmadığını fark ettiğim anlarda sinemadan söz açardım. Bu ona çok iyi gelirdi" dedi. Tarık Dursun K.'nın İzmir'i anlatan en iyi anlatan yazarlardan biri olduğunu belirten Semih Poroy, "İzmirli Tarık Dursun K, eserlerinde kenti en iyi anlatan yazarlardan biri olarak, İzmir'e olan borcunu ödemiştir" dedi.

"YAZIN DÜNYASININ OĞUZ ARAL'I"
Tarık Dursun K. ile 25 yıllık bir dostlukları olduğunu ifade eden Cihan Demirci, "Tarık Usta bana büyük destek verdi. Adeta onun sayesinde yazar oldum diyebilirim. Teknik direktörüm, ağabeyimdi. Akıl hocasıydı. Yazar gençlere onun kadar el veren, babalık, ağabeylik yapan başka bir yazar görmedim. İşini çok iyi bilen, kurt bir yayın yönetmeniydi. Gerçek bir editördü. İyi yazılmış bir eseri kolaylıkla fark eder, koklardı. Oğuz Aral'ın, mizah dünyası için taşıdığı anlam ve değer ne ise Tarık Dursun K'nın yazın dünyası için taşıdığı anlam ve değer de odur bana göre. Genç yazarları yetiştirmiş, onlara yol göstermiş ve akıl hocalığı yapmıştır… Son yıllarında parkinson sebebiyle rahatsız olsa da, Foça'da bulunmaktan çok mutluydu. 'Foça, onun ömrünü uzattı' diyebilirim. Mümkün oldukça kültürel hareketler içinde kalmaya gayret etti" dedi.

CHP'li Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ, "2016 yılında beşincisini vereceğimiz Foça Belediyesi Deniz Öyküleri Ödülü'nü, çok değerli yazarımız Tarık Dursun K'ya ithaf etmekten dolayı büyük bir onur duyuyoruz" dedi. Anma programı, Foça Belediyesi Meclis Üyeleri Beyhan Türker ve Zeynep Çemrek, konuşmacılara çiçek verip, teşekkür etmesiyle sona erdi.

Editör: Haber Merkezi