İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 12 Eylül 2018 günü oturumunda oybirliği ile Özel Tınaztepe Vakıf Üniversitesi‘ne ücretsiz tahsis edilen Kültürpark’taki İZFAŞ binası gündemdeki yerini korurken, adı geçen üniversitenin kampüs alanı olarak belirtilen alanda tek bir çivi bile çakılmadığı ortaya çıktı. 9 Eylül'den Engin Yavuz'un haberine göre, meclis kararında “İzmir Tınaztepe Üniversitesinin 12/09/2018 tarihli ve 2018/9 sayılı yazısı ile Buca ilçesi, Portakal Vadisi bölgesi, Tınaztepe Mahallesi, 7586 ada, 11 parsel üzerinde Üniversiteye ait hizmet binalarının inşaasının devam etmekte olduğu bildirilmiş..” ibareleri yer alıyordu. Söz konusu alanda tel örgü bile çevrilmezken, alanın üniversiteye ait olduğunu belirten bir tabela bile bulunmuyor. İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’nde sunulan dilekçede üniversitenin binalarının inşa edilmekte olduğu, bu yüzden 3 yıl için İzmir Tınaztepe Üniversitesinin Rektörlük ve Akademik Birimlerinin eğitim hizmetlerinde kullanımı amacıyla 3 (üç) yıl süreliğine Tınaztepe Üniversitesine tahsisi talep edilmişti.

JET HIZIYLA TAHSİS

Bu arada tahsis konusunda bazı detaylar da ortaya çıktı. Meclisin onayına sunulan dilekçede tahsis edilecek olan alanın sadece ada ve parsel numarasının yazdığı, binanın Kültürpark‘taki İZFAŞ hizmet binası olduğunun açıkça belirtilmediği görüldü. Dikkat çeken bir başka husus ise 12 Eylül tarihinde verilen dilekçenin aynı gün meclise gelerek oylanması oldu.
Tınaztepe Üniversitesi tarafından verilen dilekçede inşaatların sürdüğü ve bu yüzden Rektörlük ve Akademik Birimlerinin eğitim hizmetlerinde kullanılacağı belirtilmişti. Ancak 9 Eylül Gazetesi muhabirleri Buca Portakal Vadisi Tınaztepe Mahallesi 7586 ada 11 parsel üzerinde yer alan toplam 91 bin metrekarelik alanda hiç bir faaliyetin olmadığını tespit etti. Arazinin sınırlarına tel örgü bile çekilmediği görülürken, buranın Tınaztepe Üniversitesi’ne ait olduğunu ve inşaat olduğuna dair herhangi bir tabelada bulunamadı.

WEB SİTESİ DE YOK

Tınaztepe Üniversitesi hakkında daha geniş bilgi almak için kurumun resmi internet sitesine girmek istediğimizde ise böyle bir adrese rastlayamadık. Üniversitenin kurucusu Ses Eğitim ve Spor Vakfı için de bir iletişim bilgisine rastlayamadık. Vakıf üniversitelerine devlet tarafından atanan hami üniversite 9 Eylül Üniversitesi’nin eski rektörlerinden Mehmet Füzün ise gazetemize yaptığı açıklamada Üniversite ile ilgisinin bulunmadığını söyledi. Tınaztepe Üniversitesi bu yıl öğrenci kabul etmiyor. Ne zaman faaliyete geçeceği ve ne zaman öğrenci alacağı da belli değil.

BU SORULAR YANIT BEKLİYOR

1- Buca Portakal Vadisi Tınaztepe Mahallesi’nde üniversiteye ait olduğu bildirilen arazide herhangi bir inşaat, temel atma, tel örgü ile çevirme vb. faaliyet olmadığı halde, dilekçede neden “inşaatı devam eden” ibarelerine yer verilerek kamuoyu ve Büyükşehir Meclisi yanıltılmıştır?
2- Büyükşehir Meclis üyeleri İzmirliyi yakından ilgilendiren bu kadar önemli bir konuda neden araştırma yapmadan karar vermiştir?
3- Her dilekçe Büyükşehir Meclisi’nde geldiği gün oylanıp sonuca bağlanıyor mu?
4- Tınaztepe Üniversitesi iletişim kanalları neden kapalı? Bu üniversitenin mütevelli heyetinde kimler var?
5- Kar amacı güden özel bir kuruluşa bir kamu binası neden 3 yıllığına tahsis edildi? Bu işte kamunun yararı nedir?

"KİRA ALMAYACAĞIZ"

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Lozan Meydanı’nda Kültürpark Müdürlüğü’ne eski İZFAŞ binasını, meclis kararı ile yeni kurulan İzmir Tınaztepe Üniversitesi’ne tahsis etti. Meslek odalarının tepkisini çeken tahsise dair çıklama yapan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, üniversitenin bu alanı 3 yıl süreyle kira ödemeden kullanacağını belirterek, tahsisin gerekçelerini açıkladı. Vakıf üniversitesinin Buca’da 100 dönüme yakın bir yer aldığını ve buraya kampüs yapmak istediklerini aktaran Kocaoğlu, üniversite yetkililerinin kendisi ile görüşerek yardım istediklerini kaydetti. Yapılacak olan tıp fakültesinin, 3 senede bitirileceğini söyleyen Aziz Kocaoğlu, “3 sene erken açmak için yardımcı olmamızı istediler. Biz de Kültürpark’daki binamızı, biliyorsunuz Fuar İzmir’e taşımıştık. Üniversitenin 3 yıl önce başlamasının kente yarar getireceğini düşündük. Mecliste de oy birliği ile kabul edildi” dedi. “Burada hiç bir şeyin satıldığı, atıldığı yok” ifadesini kullanan Kocaoğlu, tahsis edilen binadan kira da almayacaklarını vurguladı.

"KARARIN İPTALİNİ İSTİYORUZ"

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği İzmir İl Koordinasyon Kurulu konuşla ilgili açıklama yaptı. Açıklamada, “Kültürpark’ta yer alan eski İZFAŞ Binası’nın, 12.09.2018 tarihli İzmir Büyükşehir Meclis toplantısında İzmir Tınaztepe Üniversitesi’ne 3 yıl süre ile bedelsiz tahsis edildiğini, meclis kararlarından öğrenmiş bulunmaktayız. İzmir Tınaztepe Üniversitesi, 19.09.2013 tarihinde Ses Sağlık Eğitim ve Spor Vakfı (Ses Vakfı) tarafından kurulan özel bir eğitim kurumudur. Bu özelliği nedeniyle, ilgili tahsis Kültürpark’ın kamusal kimliğine ters düşmektedir. Öncelikle Kültürpark’ın içinde yer alan hizmet binasının Tınaztepe Üniversitesi’ne tahsisi ile yeni bir ticari kullanıma ve yeni bir işletmenin arka bahçesi olmasına konu edilmesi kabul edilemez. Dolayısıyla bu kararın bir an önce iptal edilmesini istiyoruz. Alelacele, halkı bilgilendirmeden verilen bu kararın hangi gerekçe ile ve nasıl bir kamu yararı için İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclisi tarafından kabul edildiğini başta Büyükşehir Belediye Başkanına, sonra tüm meclis üyelerine soruyoruz” denildi.

Editör: Haber Merkezi