Gizem TABAN/İZGAZETE- İzmir Büyükşehir Belediyesi (İBB) kasım ayı olağan ikinci meclis oturumu İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cumhuriyet Halk Partili (CHP) Tunç Soyer’in yönetiminde gerçekleşti. 
 

ATA’YA SAYGI DURUŞU
 

Toplantıya, Türkiye Cumhuriyeti’nin Kurucusu Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü anarak başlayan Başkan Tunç Soyer, “Bugün, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ebediyete intikalinin 83’üncü yıldönümü. Rahmetle, minnetle, şükranla anıyoruz. Ruhu şad olsun. Devrimleri ve fikirleri her zaman yol göstermeye devam edecek” dedi. Ardından ise meclis üyeleri Ata’nın anısına 1 dakikalık saygı duruşunda bulundu.


HARMANDALI AÇIKLAMASI: 'ŞU AN TEHDİT YOK'
 

Önceki meclis oturumunda AKP Grubu’nun İBB’ye ait Harmandalı Düzenli Atık Depolama Tesisi hakkındaki eleştirileri üzerine Başkan Soyer, bir sonraki oturumda sunum yapılacağını ifade etmişti. Kasım ayı ikinci meclis toplantısının başlangıcında İBB Genel Sekreter Yardımcısı Yıldız Devran, İzmir Entegre Atık Yönetim Planı’na dair sunum yaptı. Sunumda Harmandalı’daki tesise ilişkin bilgiler de verildi. Sunumun ardından açıklamalarda bulunan Başkan Soyer, “Harmandalı çöp tesisi ile ilgili çöp sızıntı suyu ya da metan gazı sızıntısı söz konusu değil. Bu, Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) hocalarından aldığımız ön bilimsel raporlarda tespit edildi. Nihai rapor 1 ay sonra çıkacak. Nihai rapor doğrultusunda bir yerlere fore kazık çakılması ya da bina boşaltmak gerekebilir ama şu an böyle bir tehdit olmadığını söyleyebiliriz. Emin ellerdeyiz. Son derece titiz, bilimsel bir çalışma yürütülüyor. Heyelan bölgesinde anında tespitler yapılmaya devam ediliyor. Bu çalışmalar heyelan bölgesinde herhangi bir felaket olup olmayacağı konusunda bizi bilgilendiriyor. Hem İBB hem İZSU olarak hocalarımızın bize çizdiği rota doğrultusunda çalışmaya devam ediyoruz. Final raporu doğrultusunda da ne yapmamız gerekiyorsa onu yapacağız” diye konuştu.
 

SOYER 2 ÖNEMLİ ZİRVEYE KATILACAK
 

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Soyer, “Yarın.Mobilite Dünya Kongresi” kapsamında, EIT Kentsel Hareketlilik Şehir Kulübü Başkanı Angel Lopez ile Hollanda Eindhoven Eski Belediye Başkanı ve EIT Kentsel Hareketlilik Denetleme Kurulu Başkanı Rob van Gijzel’in daveti üzerine, EIT Kentsel Hareketlilik ve Fira de Barselona tarafından 17 Kasım 2021 tarihinde Barselona’da ortaklaşa düzenlenecek “Etki İçin Öncü İnovasyon” Üst Düzey Şehir Etkinliğine katılacak. 
Aynı zamanda Uluslararası Cittaslow Birliği Başkan Yardımcısı olan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Soyer, Uluslararası Cittaslow Birliğinin 27 Kasım 2021 tarihinde İtalya’nın Belluno kentinde düzenleyeceği Uluslararası Koordinasyon Komitesi Toplantısına katılacak.  

 

O MADDE TARTIŞMA YARATTI
 

Yeni Kuşak Köy Enstitülüler Derneğinin İzmir Şubesi tarafından gerçekleştirilecek olan “Kısa Film Yarışması” sonucunda İBB  ve Dernek temsilcilerinin ortak kararlarıyla oluşturulacak Jüri Kurulu üyeleri tarafından yapılacak değerlendirme sonucunda belirlenecek olan en fazla 10 adet finalist kısa filmin gösterileceği, Gala Gecesi organizasyonu ve İzmir dışından gelecek olan film ekiplerinin en fazla 2 temsilcinin ulaşım, konaklama ve ağırlama masraflarının karşılanmasının yanı sıra en iyi kısa film seçilen eserin yönetmenine 7 bin TL, en iyi oyuncu seçilen oyuncuya 2 bin TL ve ayrıca izleyici oylamasıyla seçilen filme de 2 bin TL para ödüllerinin İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından karşılanması ve ilgili ödemenin Sinema İzmir Projesi faaliyetlerini yürüten Kent Ekonomisi ve Yenilikçi Endüstriler Şube Müdürlüğünün bütçesinden karşılanması hakkındaki önergeye AKP Grubu karşı çıktı. AKP’nin ret oyu kullandığı önerge oy çokluğu ile kabul edilirken CHP Meclis Üyesi Şamil Sinan An, AKP’nin eleştirileri üzerine önerge hakkında açıklamalarda bulundu. 
 

‘KÖY ENSTİTÜLERİ İYİ Kİ VAR’
 

CHP Meclis Üyesi Şamil Sinan An, “Laik, demokratik Cumhuriyet’imizin 2 temel taşı var. Biri Atatürk ilke ve devrimleri, ikincisi de Cumhuriyet ve demokrasi kazanımlarıdır. Cumhuriyetimiz’in en değer verdiği, en katkı koymaya çalıştığı konu eğitim. Eğitimle ilgili yaşama geçirmek istediğimiz 3 şey var; iyi eğitim, bilimsel eğitim, herkese eğitim. Sene 1940. O yıl köy enstitüleri kuruldu. Türkiye’mizin gelişmesinde, büyümesinde çok büyük önemi vardır. Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Derneği’nin kuruluş 2001. Bu dernek bu tarihten bu yana faaliyet gösteriyor. Ve köy enstitüleri ilkelerine uygun olarak Türkiye’de eğitim sistemiyle ilgili düşünce geliştiren bir dernek. Biz arkadaşlarımıza nasıl dernek beğendireceğiz bilmiyorum. Bizim için, Türkiye’nin eğitimine katkı koyacak her kurum bizim için çok değerlidir. Burada yapılacak olan etkinliği arkadaşlarımız biliyor, çok küçük bir parayla yapılacak bir etkinlik. Asıl olay onların siyasi bakmaları. Bizim her yaptığımızı siyaset olarak görüyorlar, kendi yaptıklarını siyaset olarak değerlendirmiyorlar. Köy enstitüleri iyi ki var” ifadelerini kullandı.

Editör: Haber Merkezi