Gizem TABAN/İZGAZETE- İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) eylül ayı olağan birinci meclis oturumu, Kültürpark 4 No’lu holdeki yeni meclis salonunda, Büyükşehir Belediye Başkanı Cumhuriyet Halk Partili (CHP) Tunç Soyer’in yönetiminde gerçekleşti. Toplantıda konuşan Başkan Soyer, Cumhur İttifakı tarafından hedef alınan 9 Eylül konuşmasıyla ilgili açıklamalarda bulunurken beraberindeki tartışmalara da nokta koydu.

HARMANDALI SUNUMU

Meclis toplantısının başlangıcında; Hacettepe Üniversitesi Jeoloji Bölümü Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Candan Gökçeoğlu tarafından, Çiğli’nin Harmandalı Mahallesi’nde bulunan düzenli katı atık depolama bölgesi stabilite problemlerinin değerlendirilmesi konulu sunum gerçekleştirildi. 

GÜNDEM 9 EYLÜL

Toplantıda gündem, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in 9 Eylül kutlamalarında yaptığı 100’üncü yıl konuşması oldu. Başkan Soyer, 9 Eylül’deki tarihi kutlamada yaptığı konuşmada, “Yüz yıl önce bu toprakları yönetenler gaflet, delalet ve hatta hıyanet içindeydi. Gençleri, kadınları, çocukları ve hatta geleceği hiç düşünmedi. Sadece saraylarındaki saltanatı korumak için bütün milleti ateşe attılar” ifadelerini kullanmıştı. Cumhur İttifakı kanadı, bu sözlerinden dolayı Başkan Soyer’i hedef alırken Başkan Soyer ise yaptığı konuşmayla ilgili, Türkiye Cumhuriyeti’nin Kurucusu Mustafa Atatürk’ün Nutuk adlı kitabından ilham aldığını açıklamıştı. Tartışmalar, meclis toplantısına da sıçradı. Cumhur İttifakı meclis üyeleri, meclis oturumunda da konuyla ilgili Başkan Soyer’i eleştirdi. Başkan Soyer, eleştirilere net yanıt verdi.

‘HAİN İLE KAHRAMANI AYRIŞTIRMAK LAZIM’

Başkan Tunç Soyer, Cumhur İttifakı tarafından hedef alınan 9 Eylül konuşmasıyla ilgili açıklamalarda bulunurken beraberindeki tartışmalara da nokta koydu. Başkan Soyer, şöyle konuştu: “Yüzyıl, ülkelerin tarihinde çok önemli bir zaman dilimidir. Mutlaka hatırlanması, hatırlatılması lazım. Ülkeler, cumhuriyetlerinin, zaferlerinin yüzüncü yıllarını her zaman görkemli bir şekilde kutlamak istemiştir. Ben daha seçim kampanyam döneminde şunu demiştim; bu memleketin, kurtuluş zaferlerinin 100’üncü yılında belediye başkanlığı yapacağım. Çok mutlu ve gururluyum. Çünkü bu memlekette o hafızayı tazelemezsiniz bir gün birileri vatan hainlerini kahraman yapmaya kalkar. Biz hafızamızı tazelemek mecburiyetindeyiz. Hain Vahdettin vatanını terk etti, ilkokul 3’üncü sınıf bilgisi…. Başka bir tarih yazmaya kalkışılabilir ama gerçekler değişmez.  Çanakkale, geçilmez denilen, binlerce şehit verilen Çanakkale geçildi, nasıl geçildi? Vahdettin ve Damat Ferit Paşa sevri imzaladılar. Fatih Sultan Mehmet Han, İstanbul’u almış, dünyanı en karizmatik, vizyon sahibi genç bir lideridir, atamızdır, iftihar ediyoruz. Atalarımızla iftihar etmek birilerinin tekelinde değil… Piri Reis, Mimar Sinan, Barbaros Hayrettin Paşa…. Selçuklu’ya, Sümerler’e kadar hepsi bizim atamız. Vatan hainleri ile vatan kahramanlarını ayrıştırmak lazım. Eğer ikisini aynı yere koyarsanız şehitlerin ruhunu incitirsiniz. Bizim milli kahramanımız Mustafa Kemal Atatürk’ü, beş tane idam fermanı çıkarıp öldürmek istemişler, suikast düzenlemişler. Kim? Vahdettin, Damat Ferit Paşa…  Ne yapmışlar? İngiliz zırhlarına binip gitmişler. Ben bunun nesini savunayım?

‘ECDADIMIZLA PROBLEMİMİZ YOK’

“Milliyetçilik de yurtseverlik de ecdada saygı da kimsenin tekelinde değil” diyerek açıklamalarını sürdüren Başkan Soyer, “Bizler, atamızı saygıyla anmaya devam edeceğiz, tek bir şey var; hırsızlarla ve haramilerle yolumuzu ayırmak mecburiyetindeyiz. Tarih bize bunu söylüyor. ‘Eğer geçmişimize sahip çıkmazsak sağlıklı bir gelecek inşa edemeyiz’ dediğimiz için 100’üncü yılında 9 Eylül’ü böyle kutluyoruz. Biliyorsunuz ki Zafer Yürüyüşü’ne çıktık, ben ilk iki gününe katıldım. Yol boyunca dedelerimiz, atalarımız buradan geçmişler diye aklınızdan geçiriyorsunuz, sabah 5.30’da top ateşi başladı. Nasıl tüyleriniz diken diken oluyor biliyor musunuz? Çünkü 100 yıl önce tam o sırada top atışıyla başladı Büyük Taarruz. Atalarımız gerçekten büyük kahramanlık yapmışlar ve bize bu vatanı emanet etmek için yalın ayak ölüme koşmuşlar. Biz ne yapsak eksik… Dünyaya büyük bir ders vermişler, sadece Yunan’a değil, İngilizlere, Fransızlara, bütün dünyanın emperyalist güçlerine… Mısırlı bir gazeteci, Atatürk’ü ziyarete geliyor ve ‘Sizin adınızın Atatürk olması doğru değil; siz sadece Türklerin değil bizim de atamızsınız’ diyor. Bütün mazlum milletlere tam bağımsızlığın, özgürlüğün mümkün olduğunu gösteren bir milli mücadele… Emperyalizmin yediği en büyük tokat, bizim atalarımız tarafından atılıyor. Bizim ecdadımızla hiçbir problemimiz yok, Osmanlı da bizim Cumhuriyet de bizim. Ama Vahdettin ama Damat Ferit Paşa, o vatan hainlerinin çektirdikleri acı, ızdırap asla unutulmaz” diye konuştu.

‘BARIŞI KİM, NEDEN SAVUNMAZ?’

Son günlerde kendisine yöneltilen eleştirilere de yanıt veren Başkan Soyer, “İzmir parası, İzmir bayrağı… On kere açıkladım, ayıptır yahu! Cevap vermeyeceğim. Barış meselesi… Öylesine kutuplaştırıcı bir iklim var ki barış sözcüğünden ayrıştırma yaşanıyor. Barışı, kim, neden savunmaz? Yunan’a gerektiğinde ders verilir. Varsa bir işgal, tehdit yine biz karşı dururuz, ilk kurşun da son kurşun da yine İzmir’den çıkar. Kimsenin tereddüdü olmasın. Ama bu barışa karşı çıkmak anlamına gelemez. Biz bu topraklarda yaşayan insanlar olarak barışı savunmak mecburiyetindeyiz. Atamız, dünyanın en büyük barış kahramanıdır. Savaştığı o Yunanlı komutan savaş bittikten sonra Mustafa Kemal Atatürk’ü Nobel’e aday göstermiştir. Böylesine büyük bir barış kahramanıdır, dâhidir, önderdir. Biz de onun torunları olmaktan iftihar ediyoruz” ifadelerini kullandı.

CHP’DEN 100.YIL TEŞEKKÜRÜ

Toplantının gündem dışı konuşmalar bölümünde söz alan CHP Grup Başkanvekili Murat Aydın, 9 Eylül kutlamaları ve Başkan Soyer’in sözleriyle ilgili yaşanan tartışmalara değindi. CHP’li Aydın, şunları söyledi: “Mustafa Kemal Atatürk’ün gençliğe hitabesinde dile getirdiği gibi ‘Memleketin dâhilinde iktidara sahip olanların; gaflet, dalalet ve hatta hıyanet içinde’ olduğu ateşten günlerden geçen Türk Halkı, yedi düvele karşı verdiği kurtuluş mücadelesini İzmir’de zaferle sonlandırdı. İzmir, kurtuluş savaşının başladığı ve bittiği kent olmanın, işgale direnmenin haklı gururunu 100 yıldır yaşıyor.  Başkanlığınızın önderliğinde, tüm İzmir halkı ve yurdun her yerindeki yurttaşlarla birlikte 100. Kurtuluş gününü büyük bir gurur ve coşkuyla kutladık. İzmir Kurtuluşunun 100. Yılı vesilesiyle bir kez daha söylemek isteriz ki; ilelebet payidar kalacak Türkiye Cumhuriyeti’nin ikinci yüzyılında demokrasimizi güçlendirme azmindeyiz. Tıpkı 100 yıl önce olduğu gibi bugün de ‘milletin özgürlük ve bağımsızlığını yine milletin azim ve kararlılığının kurtaracağını’ biliyoruz. Tıpkı 100 yıl önce olduğu gibi bugün de halkımızla birlikte; özgür, bağımsız, refah içinde, geleceğe umutla bakan bir ülke olmak için canla, başla, aşkla çalışmaya devam edeceğiz. Yaşadığımız coşku dolu günler bu azmimizi güçlendirdi ve geleceğe dair umudumuzu tazeledi. CHP İzmir Büyükşehir Belediye Meclis Grubu olarak; 100 yıl nedeniyle yapılan tüm çalışmalarda ortaya koyduğunuz liderlik ve emek nedeniyle; size, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin tüm çalışanlarına, İzmir halkına, yurdun ve dünyanın her yerinden bu gururu ve coşkuyu paylaşan herkese sonsuz teşekkürlerimizi sunmak isteriz.”

Editör: Haber Merkezi