Dünyanın en büyük yerel yönetimler zirvesi olarak kabul edilen Habitat toplantılarının üçüncüsü, 17-20 Ekim arasında Ekvador'un Quito kentinde gerçekleşti. Dünya çapında 45 bin katılımcının sürdürülebilir şehirleşme politikalarını belirlediği zirvede, Türkiye'den sadece Sosyal Demokrat Belediyeler Derneği (SODEM) bir çalıştay düzenledi.

'Kent Yoksulluğu' isimli çalıştayda liderlerle bir araya gelen SODEM Yönetim Kurulu Başkanı Tunç Soyer, köyden kente göçün hem tarımsal nüfusu hem şehir nüfusunu etkileyen bir olgu olduğunu belirtti. Göçün ancak tarımsal nüfusu kalkındırarak engellenebileceğini aktaran Soyer, Seferihisar ve SODEM üyesi belediyelerin yaptığı sosyal projelerden örnekler verdi.

Konuşmasında yoksulluğun tanımına değinen Başkan Soyer, yoksulluğun sadece gelir düşüklüğü demek olmadığını, özellikle şehirlerde sosyal hayata katılma, güvenliğin sağlanması, yönetimde rol alma gibi faktörlerin de göz önüne alınması gerektiğini belirtti. Seferihisar'da kadınların toplum içindeki yerinin iyileştirilmesiyle ilgili çalışmalara değinen Soyer, tarım alanlarını ve çiftçi nüfusunu korumaya yönelik projeleri katılımcılara aktardı.

Seferihisar Belediye Başkanı CHP'li Tunç Soyer, şöyle devam etti: "Yoksulların içinde bulunduğu koşullar birbirini desteklemekte ve içinden çıkılmaz bir yaşam biçimine hapsetmektedir. İşsizliğin yaygınlaşması, gelir dağılımındaki bozukluğu, bu da yoksulluğu yaygınlaştırmaktadır. Dünyanın en zenginler liginde yer alanlar, tedbir alınmazsa sorunun can yakıcı olacağını ifade etmektedirler. Bu nedenle hiç olmazsa bazı mütevazi hedeflerle hem sistemin sürdürülebilirliği hem de yoksulluğun azaltılması mümkün olabilir. Seferihisar'da halkın refahının arttırılması ilk hedefimiz. Kadınların mutfakta, tarlada ürettiklerini satabilme imkanının yaratılması, üniversitelerle işbirliği için ürün kalite ve çeşitliliğini arttıracak sertifika programları uygulanması, ardından üretim ve pazarlama kooperatifleri kurulması için çalıştık. Benzer çalışmaların tüm şehirlerde yapılmasını, kendimiz ve çocuklarımız için daha güzel bir dünya kurulmasını ümit ediyorum. Habitat III Sürdürülebilir Kentler Zirvesi bu çabamıza büyük güç verdi."

Kent Yoksulluğu çalıştayında ayrıca SODEM Üyesi Belediye Başkanları Buca Belediye Başkanı Levent Piriştina, Şişli Belediye Başkanı Hayri İnönü, Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, Kuşadası Belediye Başkanı Özer Kayalı da oturumun ikinci bölümünde söz alarak fikirlerini paylaştı.

Editör: Haber Merkezi