Gizem TABAN/İZGAZETE- İzmir Büyükşehir Belediyesi (İzBB) tarafından ‘Geleceğin Türkiyesi’ni inşa ediyoruz’ sloganıyla 100 yıl sonra Şubat 2023’te yeniden düzenlenecek olan İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi için hazırlıklar sürüyor. İzmir İktisat Kongresi için paydaş buluşmalarının ikincisine ev sahipliği yapan İzBB Başkanı Tunç Soyer, sabah saatlerinde ilk olarak işçi temsilcileriyle Tarihi Havagazı Fabrikası Kültür Merkezi’nde bir araya geldi. Ardından İzmir Ticaret Odası'nda tüccar, sanayici ve esnaf temsilcileriyle buluştu. Başkan Soyer, yaptığı konuşmalarda 9 Eylül kutlamalarının bir umut ışığı olduğunu belirterek o umudun altını İktisat Kongresi’nin dolduracağını vurguladı.

‘9 EYLÜL UMUT IŞIĞI OLDU’

Tunç Soyer, “Geçen hafta CHP’li 11 Büyükşehir Belediye Başkanı olarak Ordu’daydık. Toplantımızı bitirdikten sonra Ordu’nun sokaklarında dolaştık. Sizi temin ederim ki Ordu’nun sokaklarında gördüğümüz, karşılaştığımız, selamlaştığımız herkes 9 Eylül organizasyonundan dolayı teşekkür etti. Bunu şunun için söylemek istedim; Türkiye’nin bu kasvetli ikliminde, yoksulluk derinleşirken hayat pahalılığı artarken İzmir’den bir umut ışığı doğdu. 9 Eylül, Türkiye’nin her yerinde ışık oldu. İktisat Kongresi de bu işin içeriğinde, o umudun altını dolduran İktisat Kongresi olacak. Geleceğin Türkiyesi'nin planlaması İktisat Kongresi üzerinden şekillenecek” dedi.

‘TÜRKİYE’NİN BUNA İHTİYACI VAR’

Çalıştaya katkı koyan herkese seslenen Soyer, “Türkiye’nin gelecek siyasal iklimini belirleyecek olan bugün bu masaların etrafında oturan sizlersiniz. Türkiye’nin buna ihtiyacı var, bu objektif, bilimsel çalışmayla ortaya çıkacak verilere, analizlere ihtiyacı var. Hepimiz biliyoruz, o kadar sığ, o kadar çirkin, o kadar seviyesiz tartışmalarla şekilleniyor ki bu siyasal iklim… Türkiye’de kimsenin buna ihtiyacı yok… Ama alternatifin ne olduğunu, neyin konuşulması gerektiğini, hangi sorulara nasıl cevaplar verilmesi gerektiğini emin olun ki bu masaların etrafında oturan sizler şekillendireceksiniz. Bugünün siyasal ikliminde, geleceğin siyasal iklimini belirleyecek olan sizlersiniz. O nedenle sizlerden; bir durup sakinleşip bugünün güncel sorunları, sıkıntıları üzerinden değil, Geleceğin Türkiyesi’nin inşası için nasıl düşünülmesi, davranılmasına dair çözümler bekliyoruz. Bugün sizi yoracak, uzun soluklu bir çalışma olacak. Sabrınıza sığınıyorum. Hepinizden rica ediyorum; bunu ciddiyet ve titizlikle ele almanızı… Ortaya koyacağınız her ifadeye çok değer veriyoruz. Geleceğin Türkiyesi’nin şekillenmesinde bugünün çok büyük katkısı olacak” diye konuştu.

İŞÇİLERLE YAPILAN ÇALIŞTAYDA ŞU SORULAR GÜNDEME GELDİ:

I- Ekonomik demokrasinin ilkeleri işçilerin iş ve kazanç koşullarının iyileştirilmesi için nasıl kullanılabilir? İşçiler çalıştıkları yerin yönetiminde nasıl söz hakkı elde edebilir?

2- Kadın erkek işçi sayısının birbirine eşitlenmesini sağlamak için ne gibi tedbirler alınabilir?

3- Sermaye grupları ve işçi kuruluşları arasındaki doğrudan diyalog güçlendirilebilir mi? Bunun yöntemleri nelerdir?

4- Çalışma, yer ve süre koşulların İyileştirilmesi ile ekonomik kalkınma arasındaki ilişki nedir? Bu koşulların iyileştirilmesi için hangi orta ve uzun vadeli hedefler konmalıdır?

5- İşçi örgütlerinin Türkiye'nin makro ekonomik politikalarının belirlenmesine katkısı nasıl geliştirilebilir?

6- Türkiye işçileri İle dünya işçileri arasında bağlar nasıl güçlendirilir? Dünya işçi örgütleriyle dayanışma ve eşgüdüm Türkiye ekonomisinin gelişimini destekler mi?

ATALARIMIZIN YAPTIĞI ÇALIŞMAYI YAPMAK BOYNUMUZUN BORCU!

Başkan Soyer, çalıştaylar kapsamında son olarak İzmir Tarım Geliştirme Merkezi’nde çiftçi temsilcileriyle bir araya geldi.

Başkan Soyer, “Bundan 100 yıl önce atalarımız bu memleketin istikbali ile ilgili yangın görmüş bir şehirde oturup gelecek 100 yılın politikalarını oluşturmaya çalışmışlar. İşçiler ayrı, köylüler ayrı, tüccarlar ayrı, kafa kafaya verip çalışmışlar; devlet ekonomiye ne kadar müdahale etmeli, nerede nasıl ithalat yapılmalı ormanlar nasıl korunmalı… O kadar çok karar almışlar ki…. O günün koşullarında umut yüklemişler. Bizim görevimiz de bu… Yüz yıl önce atalarımızın yaptığı çalışmayı yapmak bizim boynumuzun borcu… Siyaset hepimizi o kadar dar alanlara hapsetti ki … Sığ, bilgiden, bilimden uzak politikalar… Her şey üst üste… Siz bugünün siyasal iklimini bir tarafa bırakarak geleceğin siyasal iklimini oluşturacak kararlar alacaksınız. Bugüne takılmayın, bugünler geçecek. Beş yıl sonra, 10 yıl sonra kimin iktidar olacağını kim bilebilir. Ama sizin vereceğiniz cevaplar geleceğe ışık tutacak, geleceğin sorunlarına çözüm üretecek. Hepinize teşekkür ediyorum, emeğinize sağlık. Bu yaptığınız çalışma çok kıymetli… Tüm bu çalışmalar tamamlandığında, bize ‘Umut oldunuz’ diyen vatandaşlarımız görecekler; neden umut olduğunu… Neden Türkiye’nin geleceğinin aydınlık olduğunu göstereceğiz” diye konuştu.

İzmir İktisat Kongresi’nin hazırlık sürecinin ilk aşaması, ağustos ayı içerisinde düzenlenen ve Türkiye’nin her bölgesinden çiftçi, işçi, tüccar, sanayici ve esnaf örgütlerinin başkan düzeyinde katıldığı ön toplantılarla başlamıştı.

Editör: Haber Merkezi