Gizem TABAN/İZGAZETE- İzmir Büyükşehir Belediyesi (İBB) aralık ayı olağan üçüncü meclis oturumu İBB Başkanı Cumhuriyet Halk Partili (CHP) Tunç Soyer'in yönetiminde gerçekleşti. Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi'nde yapılan toplantıda gündem İBB tarafından Uzundere'de yapılan kentsel dönüşüm çalışmasında İZBETON ile protokol yapılması hakkındaki önerge oldu. Başkan Soyer, Meclis'e birlik ve beraberlik çağrısı yaptı. 

'ÜZÜLDÜK, DERSİMİZİ ÇIKARDIK'

Toplantının başlangıcında önceki oturumda yaşanan gerginliğe değinen Başkan Tunç Soyer, "Dünkü toplantı hepimizi çok üzdü. Eminim üzülmeyen hiçbir arkadaşım yok. Benim naçizane söyleyeceğim şudur; sorunların kimden olduğu, kimlerin bu noktaya getirdiğini tartışacak değilim. Hepimizin gerekli dersleri çıkardığını düşünüyorum. Diliyorum ki İBB Meclisi olarak bundan sonra çok daha iyi toplantılar yapacağız" dedi.

İZBETON PROTOKOLÜ TARTIŞMASI

Komisyonlardan oy çokluğu ile meclis gündeminde gelen; İBB'nin Karabağlar'ın Uzundere Mahallesi'nde gerçekleştirdiği kentsel dönüşüm alanında üçüncü etap olarak belirlenen parsellerdeki mevcut yapılarda yaptırılan 'riskli yapı tespiti' doğrultusunda ihaleye hazır olan üçüncü etapta olası depremlere karşı inşaat yapım işinin hızlandırıp tamamlanarak hak sahiplerine yeni konut / ticari bağımsız birimlerin teslimini hızlandırmak için İBB ile iştiraki İZBETON arasında imzalanacak protokol ve eki olan özel teknik şartnameyi içeren önerge tartışmalara neden oldu. Muhalefet, İZBETON ve kentsel dönüşüm konusunda eleştirilerde bulundu.

'AMACIMIZ MAĞDUR ETMEMEK'

Uzundere'deki dönüşüm alanıyla ilgili İZBETON ile protokol yapılması hakkındaki önergeye ilişkin muhalefetten gelen eleştirilere yanıt veren Kentsel Dönüşüm Komisyonu Başkanı CHP Meclis Üyesi Necati Kırmaz, "Belediyemiz kentsel dönüşüm yüzde 100 uzlaşıyla yerinde dönüşüm esasıyla yoluna devam ediyor. Şu an ihale ve protokol aşamasında 2009 bağımsız bölüm mevcut, bunun 1422 adedi Uzundere 3'üncü etap. İhaleye çıkıldı talep olmadı, çeşitli sebepler var. En önemli sebeplerden biri ekonomi. Müteahhitler kar payı düşük olan bu tür ihalelere girmek istemiyor. Belediyemiz bu yüzden protokol yapma gereği duydu. Buradaki amacımız; vatandaşımızı daha fazla mağdur etmemek. Belediyemizin en büyük yapım kuruluşu İZBETON. Devletimiz yapıları yaparken nasıl TOKİ'yi tercih ediyorsa İBB'nin de İZBETON'u tercih etmesi doğal. TOKİ'nin yaptığı konutlarını da görüyoruz. İZBETON'un, bugüne kadar yaptığı gibi çok daha sağlıklı ve kaliteli konutlar yaparak teslim edececeğini biliyoruz" diye konuştu.  

'ALNININ AKIYLA ÇIKAR'

Konuya ilişkin eleştirilerin devam etmesi üzerine söz alan CHP Grup Başkan Vekili Mustafa Özuslu, şunları söyledi: "Müteahhitler isteksizce davranıp ihaleye girmeyecekse biz gireriz. Biz de İZBETON’a yetki veririz. Yeditepe konutları yapıldı. Kimseyle uzlaşamadı. Bu konutlar boş. Neden boş? Bu konutlar nereye yapıldı? Bizim yaptığımız gibi uzlaşıarak değil, boş alana yapıldı. Bir adım sonra Yeditepe konutları dışarıya satıldı. Hani vatandaşa kentsel dönüşüm yapılacaktı. Demek ki İzmir’de TOKİ Başarısız. Deprem bölgesinde yaptılar evet ama orası deprem bölgesi. Vatandaşlarımız boş senetlere imza attıklarını bas bas bağırdılar. Hangi konut alacakları, yapılan dükkanların kimlere verileceği belli değil. Mevzuat gereği iki sene bekliyoruz. Aşamıyoruz bazı şeyleri 540 hektarlık alanda bir tane gecekondu yıkıldı mı, yıkılmadı. Ondan sonra İZBETON yapmasın diyorlar. Neden yapmasın? İZBETON bu işten anlının aklıyla çıkar."

'BU KADAR MI ÇARESİZ KALDINIZ?'

CHP Meclis Üyesi Şerif Sürücü de AKP sıralarına dönerek, "Muhalefetteki arkadaşlar, 'genel başkanınız genel balşkanınız' diyorlar. Yapmayın, burası İBB Meclisi. Üslubu bu kadar düşürmeyin. Ben size dönüp genel başkanınız genel başkanınıız desem olur mu? Gruba dönük bu şekilde tahrik etmek doğru değil. Seçime giderken bu kadar mı çaresiz kaldınız da tahrik etmeye çalışıyorsunuz" ifadelerini kullandı. 

OCAK AYINDA SUNUM

Muhalefetin İZBETON ve kentsel dönüşüm konusunda eleştirilerini sürdürmesi üzerine Başkan Soyer, "Sanırım eksik bir bilgilenme hali var.  O yüzden ocak ayı toplantısında hem kentsel dönüşüm konusunda planlama dairemizin neler yaptığını hem de İZBETON'un neler yaptığını sunumla dinleyelim" diye konuştu.

'ÖNCELİĞİNİZ DÖNÜŞÜM MÜ PARA MI?'

AKP'li meclis üyelerinin eleştirilerine sert çıkan CHP Meclis Üyesi Necati Kırmaz,"Şunu sormak isterim; acaba imar barışıyla 1999 öncesi yapılmış kaç yapıyı affetiniz? Milyonlarca bağımsız bölümü para karşılığında affettiniz. Önceliğiniz kentsel dönüşüm mü para mı?" dedi.

'ALLAH AFFETSİN DİYEN KİMDİ?'

Planlama konusundaki eleştiriler üzerine söz alan CHP Grup Başkan Vekili Özuslu ise  "Genel analamda bir algı yönetimine doğru gitme konusundaki örnekleri burada yaşayarak görüyoruz. Arkadaşlar, 'kenti planlamak zorundayız, İzmir'in yapı stoku problemli' diyor. Dorğu. Ama mesele bu kenti planlarken kullandığımız enstrümanlarda. İmar barışında İzmir'in talepte birinci olduğu dile getirildi, bu var olan bir şeyi değiştirmez ki. İmar barışında derdiniz dönüşüm değil, vatandaşın derdini çözmek değil, para... İmar barışı bal gibi bundan dolayı yapıldı. Biz yanlış, hukuka aykırı görüdğümüz bir planlamayı kabul mu edeceğiz? Tabi ki dava edeceğiz. 'Allah bizi affetsin' diyen kimdi? İstanbul'u o kadar güzel planladınız ki Sayın Cumhurbaşkanı en son kendi isyan etti" açıklamalarında bulundu. 

'İZMİRLİ İBB'YE GÜVENİYOR'

Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı CHP Meclis Üyesi Bülent Sözüpek de şunları söyledi: "Vatandaşlarımız İBB'ye güveniyor. Beş bin hak sahibi İBB'ye yüzde 100 uzlaşıyla tapularını devretti, 960 konut ve işyeri 2018 yılında hak sahiplerine teslim edildi. Üçüncü etap için de tapu devirleri yapıldı. Hatta komisyonda AKP'li arkadaşlarımız, iyi bir ilerleme kaydedildiğini ve aslında oy birliği vermek istediğini söylediler ama oy çokluğuna dönüştü. Burada güzel işler yapılıyor, İzmirli İBB'ye güveniyor. Çünkü İzmir, sosyal demokrat bir başkan ve CHP tarafından yönetiliyor. Biz de belediyemizin en güçlü ve her alanda hizmet yapan İZBETON'a tabi ki güveniyoruz."

AKP'YE SERT ÇIKTI: YAKIŞMIYOR

AKP Grup Başkan Vekili Özgür Hızal'ın İZBETON Genel Müdürü Heval Savaş Kaya'ya yönelik, "İZBETON Genel Müdürü, Sayın Başkanın reklam müdürlüğünü yapmak yerine işini yapsın' yönündeki eleştirisine sert çıkan Başkan Soyer, "Bu yakışmıyor. Bu meseleyi böyle kişiselliştirmek yanlış. Burada olmayan genel müdürümüz ile ilgili bunları söylemek yakışmıyor. Her şeyi sayggıyla dinlerim ama bu olmaz. Bu kabul edilebilir bir şey değil. kendisi  burada yok" dedi.

'GÜNDEM DIŞI KONUŞMALAR BÖYLE OLMAYACAK'

"Gündem dışı konuşmalar bölümü bundan sonra böyle olmayacak" diyerek açıklamalarını sürdüren Başkan Soyer, "Grup başkann vekillerini bu konuda çalışmaya davet ediyorum. Otursunlar, nasıl bir yöntem izleyeceklerine karar versinler. Gündem dışı konuşmalar İzmir halkına zaman kaybı haline geldi. Gündem dışı konuşmaların içeriğine bakın... Başkan vekilleri değerlendirme yapsınlar bir karara varsınlar, bundan sonra gündem dışı konuşmalar bu şekilde, bu üslupla olmayacak" ifadelerini kullandı.

'ONAY ALSAYDIK GELMİŞTİ'

Dünya Bankası kredisi konusunun muhalefet tarafından yeniden gündeme getirilmesi üzerine de açıklamalarda bulunan Soyer,"23 Şubat’ta Cumhurbaşkanımıza arz ettik, 25 Şubat’ta da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na yazımızı yazdık. Onay verilmedi. Tamamlanmış bir süreç vardı, onun için AK Parti İl Başkanlığını ziyaret ettik, destek istedik. Eğer Hazine ve Maliye Bakanlığı'n’dan onay alsaydık, şimdiye kadar bu kredi gelmişti. İsterseniz bunu 10 kez daha konuşuruz" dedi.

'HEPİMİZ İZMİR İÇİN ÇALIŞIYORUZ'

Birlik ve beraberlik çağrısı da yapan Soyer, "Yüzde 58 oy alarak seçildik. İzmir bize güveniyor. Bizim daha çok çalışmamızı ve üretmemizi istiyorlar. Biz de bunu yapacağız. Eksikleri, eleştirileri dinleyeceğiz. Kusursuz, hiç hata yapmayan bir yapı değiliz ki, tabi ki bizim de eksiklerimiz var, tabi ki sizi dinleyeceğiz. Bunları gidermeye çalışacağız. 'Siz yapamadınız biz yaptık' demek doğru değil. Biz hepimiz beraber İzmiriz. 'Siz seçilemediniz biz seçildik' demek bu meclisin çatısına yakışmıyor. Hepimiz İzmir için iyi niyetli şeyler yapmaya çalışıyoruz. Her birimiz seçilerek geldik. Hepimizin sorumluluğu ortak. Hepimiz farklı siyasal partilerden de olsak İzmir için çalışıyoruz. Bizim, performansları nasıl daha ileriye götürürüz onun hesabını yapmamız lazım. Daha iyi meclisler yapacağımız inancıyla toplantıyı bitiriyorum. Herkes nezaketini korumak zorunda, birbirimize saygı göstermek mecburiyetindeyiz. Biz burada İzmir'i konuşacağız" açıklamalarında bulundu.

Editör: Haber Merkezi