İZ GAZETE- İzmir Aliağa ilçesinde bulunan gemi söküm tesislerine, asbestli olduğu bilinen Nae Sao Paulo gemisi geliyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın, Brezilya donanmasına ait savaş gemisinin Aliağa'da sökümü için Sök Denizcilik adlı firmaya 30 Mayıs 2022'de izin verdiği ortaya çıktı. Şirket tarafından 12 Mart 2021 tarihinde satın alınan gemi için o dönemde birçok eylem yapılmıştı. Fakat geminin bünyesinde 600 tondan fazla asbest olduğu iddia edilmesine rağmen bakanlık söküm için izin verdi.

Daha önce yaptığı açıklamada, "Kararın iptali için gereken hukuki mücadeleyi sonuna kadar sürdüreceğimizden kimse kuşku duymasın" ifadelerini kullanan Soyer, sosyal medya hesabı üzerinden yeni bir açıklama yaptı.

'ŞEHRİMİZDE İSTEMİYORUZ'

Soyer yaptığı  açıklamada, "Asbestli gemiyi şehrimizde istemiyoruz. Kimilerine göre 900 ton, Bakanlığa göre 9.6 ton asbest getirecek.  Geminin şehrimize tüm zehirli atıklardan arındırılmadan gelmesini kabul etmiyoruz" ifadelerini kullandı.

'ACİLEN DEĞİŞMELİ'

"Günümüzde bir mandıra açarken dahi kurumlardan ÇED raporu almak zorunludur" ifadelerini kullanan Soyer, "Oysa binlerce tonluk gemileri söken, yarattığı emisyon ve kirliliğin ölçümü ve kriterleri tespit edilemeyen Aliağa’daki gemi söküm tesisleri için böyle bir zorunluluk yoktur. Bu acilen değişmelidir. İzmir’imiz hiç kimsenin zehirli atıklarını kabul edecek bir çöplük değildir. Bu iki koşul yerine getirilene kadar bu geminin şehrimize gelmesine asla rıza göstermeyecek, kabul etmeyeceğiz" açıklamasında bulundu.

Editör: Haber Merkezi