Gizem TABAN/İZ GAZETE- İzmir Büyükşehir Belediyesi temmuz ayı olağan birinci meclis oturumu İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cumhuriyet Halk Partili (CHP) Tunç Soyer’in yönetiminde gerçekleşti. Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde (AASSM) yapılan toplantının başlangıcında; Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Eser Atak ile İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) eski Öğretim Üyesi Dr. Barış Erkuş, 30 Ekim 2020’de meydana gelen depremde hasar alan İzmir Büyükşehir Belediyesi Hizmet Binası ile ilgili yapılan çalışmalarla ve binanın akıbetine yönelik sunum yaptı. Öte yandan mecliste gündem maddesinde yer alan ‘Pagos’ ifadesi ile ilgili tartışma yaşandı. AKP’li Meclis Üyesi Hüsnü Boztepe’nin ‘koku’ çıkışı mecliste tartışmalara neden oldu. Başkan Soyer ve CHP Grubu eleştirilere sert çıktı. CHP’li meclis üyeleri konuştuğu sırada AKP Grubu’ndan sık sık sesler yükseldi. Başkan Soyer, AKP Grubu’nu uyarmasına rağmen AKP’liler diğer meclis üyelerinin konuşmaları esnasında yüksek sesle konuşmaya devam etti.  AKP’lilerin tavrı gerginlik yarattı.

PAGOS TARTIŞMASI

Meclis gündemindeki bir maddede ‘Kadifekale (Pagos)’ ifadelerinin yer alması tartışma yarattı. Parantez içinde de olsa ‘Pagos’ isminin yazılı olması MHP ve AKP’yi rahatsız etti. MHP Grup Başkan Vekili Selahattin Şahin, gündem maddesindeki ‘Pagos’ ifadesinin çıkarılmasını talep etti. Şahin, “Burası Kadifekale! Pagos, Yunanca bir isim. Bu ismin gündem maddesinden çıkarılmasını istiyoruz” dedi. 

‘ABES BULUYORUM’

MHP’li Şahin’e yanıt veren Başkan Soyer ise, “Evet Kadifekale ama aynı zamanda bölgenin eski adı Pagos… Pagos ismi bizim verdiğimiz, bizim bulduğumuz bir şey değil. Tarihte, geçmişte Pagos ismi kullanılmış, o yüzden öyle geçiyor. Kadifekale ismini de kullanıyoruz zaten. Ne Kadifekale’yi değiştirebilirsiniz ne Homeros’u ne tarihi….  Bu tartışmayı abes buluyorum ve İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’ne yakıştıramıyorum” dedi. AKP ve MHP, söz konusu gündem maddesine ret oyu vererek tepki gösterdi. CHP Grup Sözcüsü Nilay Kökkılınç da Pagos’un tarihi bir isim olduğunu vurgulayarak İzmir’in bir turizm kenti olduğuna dikkat çekti.

ŞEHİR TİYATROLARI İLE İLGİLİ İDDALARA YANIT!

AKP Grup Sözcüsü Hakan Yıldız, Yücel Erten’in Genel Sanat Yönetmeni olduğu İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne ait Şehir Tiyatroları’nın elemelerinde haksızlıklar yaşandığını ileri sürdü. İddialar sonrası açıklamalarda bulunan Başkan Soyer, “Yücel Erten Türk Tiyatrosu’nun duayenlerindendir. Onu savunmak haddime değil ama hiç kuşkunuz olmasın, üzüntü verecek hiçbir şey yaşanmıyor, son derece başarılı bir yol izleniyor. Konservatuvarlarda da sanatla ilgili değerlendirme yapılır, buna formül, kural konulamaz. Onu sanatçılar bilir. O niye elendi bu niye elenmedi demek bizim haddimize değil. Yücel Hoca gibi bir duayenin İzmir’de olmasını bir kazanç olarak görüyorum. Eylül’de, sahnenin protestoyla değil coşkuyla açılacağından eminim” ifadelerini kullandı. 

‘KATI ATIK TESİSİ TIKIR TIKIR ÇALIŞIYOR’

Mecliste söz alan CHP Grup Başkan Vekili Mustafa Özuslu, AKP Grup Başkan Vekili Özgür Hızal’ın, CHP Genel Başkanı Kemal Kılılçdaroğlu’nun açılışını yaptığı Ödemiş Entegre Katı Atık Yönetim Tesisi’nin çalışmadığına yönelik iddialarını hatırlatarak şunları söyledi: “Haksız bir eleştiri var. Geçen haftalarda genel başkanımızın iştirakiyle Ödemiş’te Entegre Katı Atık Tesisi’nin açılışını yaptık. Avrupa standartlarında bir tesis. O tesise, Kiraz’ın, Beydağ’ın, Ödemiş’in, Bayındır’ın ve Tire’nin çöpü gidiyor. Özgür Hızal diyor ki; ‘Kurdelesi kesildi, faaliyete geçmedi.’ Tesis, tıkır tıkır çalışıyor. Gidelim görelim. Faaliyete geçmedi dediğiniz tesis çalışıyor, atıklar, gübre haline getiriyor. Hani yer yoktu, yer var! Tire’de şu anda mevcut ikinci sınıf düzensiz depolama alanına götürülüyor. Dolayısıyla siyasetçi, halka vatandaşımıza, doğru bilgiler vermek zorunda. Gidelim Tire’deki düzensiz katı atık toplama tesisimizin olduğu yere, o tesisin çalıştığını buna mukabil bütün çöplerin de Ödemiş’te ayrıştırıldığını göreceksiniz. Değerli Hızal’a sanıyorum yanlış bilgi gitmiş, ben de burada kendisine doğruları söylemekle görevliyim” diye konuştu. Özuslu, tesise ilişkin de detaylı bilgi verdi. 

MECLİSTE GERGİN ANLAR

AKP’li Meclis Üyesi Hüsnü Boztepe’nin ‘İzmir b.k kokuyor’ çıkışı mecliste gerginliğine neden oldu. Başkan Soyer’e ağır eleştirilerde bulunan Boztepe, kürsüde yaptığı konuşma sırasında burnuna ‘mandal’ takarak tepkisini dile getirdi. Boztepe’nin uyarılmasına rağmen yüksek sesle konuşması da tartışma yarattı. 

‘KÜLHANBEYİ GİBİ PARMAK SALLIYORLAR’

AKP’li Boztepe’nin eleştirilerine yanıt veren CHP Meclis Üyesi Bülent Sözüpek, “Hüsnü Bey ve Özgür Bey külhanbeyi gibi parmak sallıyor. Çünkü onlar tepede ne görüyorlarsa onu uyguluyorlar. Ben tane tane anlatıyorum. Bizim siyasi ahlakımız ve etiğimiz bunu gerektiriyor. İzmir’de bir hikaye yazılıyor. Bundan da rahatsız olmaları normal. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımızın bir sözü var; kentte refahı adil bir şekilde paylaşmayı öngörüyor. Bu kentte yaşayan 5 milyon insana hizmet üretiyor. Siz beğenseniz de beğenmeseniz de biz hizmet üretmeye devam edeceğiz. Ardahan’a davet edilmedik diye eleştirilerde bulundular. Keşke İzmir’deki açılışlara katılsalardı. Gözleri var görmüyorlar, kulakları var duymak istemiyorlar. Bağırsalar da çağırsalar da biz canla başla İzmir için çalışmaya devam edeceğiz” açıklamalarında bulundu. 

‘BAŞKANIMIZ ÇİZMELERİYLE HER YERE GİRİYOR’

Boztepe’nin eleştirilerine bir yanıt da CHP Grup Sözcüsü Nilay Kökkılınç’tan geldi. Kökkılınç, “İZSU, 2 milyarlık liralık bütçesinin yüzde 45’ini yatırıma kullanıyor. Sel felaketinde, son yüzyılın en büyük yağışını aldı İzmir, iklim değişikliği sebebiyle de yaşanıyor. Her seferinde bununla ilgili çalışmalar yapılıyor. En son yapılan koku giderim ünitelerinin yerleştirilmesi oldu. Bu da koku sorununu çözdü. Organize Sanayi Bölgelerinin atıklarını deşarjlarını Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü denetliyor. Ege’nin Akdeniz’in salyalarla çevrilmemesi için bu yetkinin İZSU’ya, İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne verilmesi gerekiyor. Ayrıca, Başkanımız çizmeleriyle her yere giriyor. Her yerde bürokratlarıyla çalışıyor” ifadelerini kullandı. 

‘MUHALEFET BU KADAR BAĞIRIYORSA DOĞRU YOLDASINIZ’

Boztepe’nin tavrına tepki gösteren CHP Meclis Üyesi Şerif Sürücü de, “Sayın Başkanım, muhalefet bu kadar bağırıyorsa siz doğru yoldasınız demektir. Tarım Bakanlığı’ndan daha iyi iş yapmanızdan rahatsızlar. İzmir’e yaptığınız yatırımların tamamı doğru, siyaseten yaptıklarınızın tamamı doğru. Hüsnü Bey’e hiç yakışmadı, sizi resmen parmak sallayarak tehdit etti. Her yiğidin yoğurt yiyişi farklıdır, sayın başkanın yoğurt yiyişi böyle. Tunç başkan çok demokratik olduğu için size söz veriyor, hak veriyor. Biraz bunun ehemmiyetini anlayın artık” dedi.

‘PROVOKASYONA GELMEYECEĞİM’

CHP’li meclis üyeleri konuştuğu sırada AKP Grubu’ndan sık sık sesler yükseldi. Başkan Soyer, AKP Grubu’nu uyarmasına rağmen AKP’liler diğer meclis üyelerinin konuşmaları esnasında yüksek sesle konuşmaya devam etti.  AKP’liler Başkan Soyer’e yönelik, “Bravo gerçekten çok demokratiksiniz” ifadelerini kullanınca Başkan Soyer de, “Gerçekten provokasyona gelmeyeceğim. Siz bana işimi öğretemezsiniz. Arkadaşlarımızın isyanı onları değil sizi susturmam gerektiğini söylüyor” dedi. 

‘İLERİDE UTANACAĞIZ’

AKP’nin tavrından dolayı üzgün olduğunu dile getiren Başkan Tunç Soyer, “Gerçekten insanın sabrını zorlayan bir üslup var, bunu aşamıyoruz. Çok üzücü. Şu yöntemi demokratik bulmayan arkadaşlar var. Demokrasi daha ne olabilir? Bu, bu kadar zor bir şey mi? Bir arkadaş konuşurken sessizce dinlemek…. Her söylenene laf yetiştirmeye çalışmak, İzmir Büyükşehir Belediyesi meclis üyelerine yakışmıyor. Bundan vazgeçelim. Bunlar tarihe, kayda geçiyor. İleride bunlara bakacaklar, utanacağız” diye konuştu. 

 ‘KURAKLIK’ MESAJI

AKP’li meclis üyelerinin Soyer’e geçmiş haftalarda kullandığı ‘Paçalarından yolsuzluk akıyor’ ifadeleri nedeniyle tepki göstermesi üzerine açıklamalarda bulunan Başkan Soyer, “Evet, dedim, doğru. Buradan neden böyle bir alınganlık gösteriliyor onu anlamadım. Ben sistemle ilgili bir şey söylüyorum. Çünkü bir TC vatandaşı, sürekli videolar yayınlıyor, uyuşturucudan tutun nelerden bahsediyor. İşsizlik, yoksulluk almış başını gitmiş diyoruz, arkadaşlar neden üstüne alınıyor, düzletmeye çalışsınlar. Körfez zehirleniyor. Çünkü geçmişte yağmur suyu ve kanalizasyon kanalları ayrıştırılmamış. Ama, eğer müsilaj burada gözükmüyorsa büyük kanal projesinin bir payı var burada. Hala neden zehirleniyor? Gediz arkadaşlar! Yarın Kütahya’ya gidiyorum, Gediz’in doğduğu yerden su içeceğim, bürokrat arkadaşlarla da gezeceğim. Ben Çevre Bakanı mıyım? Benim o zehrin akmasına vicdanım el vermiyor. Ben çalışıp Çevre Şehircilik Bakanlığı’na bir şey sunacağım. Belki kaçırdıkları bir çözüm sunacağım, yapmayalım mı? Gediz zehir akıyor, 10 yıllardır uygulanan yanlış politikalardan dolayı. Salda Gölü kurumuş, gidin bakın öylesine bir kuruma ki bütün göller kurumuş. Göller kurumuş, yağmur yağdığında sevinmeyin, kuraklık bitmeyecek. İklim değişikliyle yanlış politikalar birleşerek büyük tehdit oluşturuyor. Yerel yönetici olarak buna çözüm aramak zorundayım. Kuraklık kapımızda ve ben seçilmiş bir yerel yönetici olarak meclis üyesi arkadaşlarımla beraber buna çare üretmek zorundayım” diye konuştu.

‘CAZGIRLIKLA OLMAZ’

Soyer açıklamalarını şöyle sürdürdü: “Zor bir dönemden geçiyoruz. Pandemi büyük sıkıntılar yarattı. Şimdi bu yaraları sarma vakti. Cazgırlıkla olmaz. Bizim sorunlarımız bu seviyede siyaset yaparak çözülecek sorunlar olmaktan çıktı artık. Birbirimizi samimiyetle dinleyip, çözüm üretmek zorundayız. İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmir’in seçilmiş en büyük organıdır. Bu sorumluluğu omuzlarımızda hissetmek mecburiyetindeyiz. Siyaseti, yolsuzluk, yoksulluk bu topraklarda olmasın diye yapıyorum. Bunu göremezden gelen herkesle de mücadele edeceğim. Bu toprağın insanları daha iyisini hak ediyor. Bizim kırmızı çizgimiz hırsızlar ve haram yiyenler. Bu memleketin güzel insanlarının daha iyi şeylere layık olduğunu bildiğimiz için çözüm üreteceğiz.”

Editör: Haber Merkezi