Gizem TABAN/İZGAZETE- İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cumhuriyet Halk Partili (CHP) Tunç Soyer, 2020-2021 EĞİTİM Öğretim yılı için eğitime yönelik destek projelerini ve ulaşım önlemlerini duyurdu. Büyükşehir Belediye Meclis Salonu’nda düzenlenen basın toplantısında önemli açıklamalara imza attı. Başkan Soyer, eğitime destek ve sosyal projeler ile ilgili çalışmalar için  toplamda 17,6 milyon lira bütçe ayırdıklarını belirtti. Pandemi nedeniyle toplu ulaşımdan yüzde 55'lik  uzaklaşma söz konusu olduğunu belirten Soyer, toplu ulaşımda 6 aylık gelir kaybının 225 milyon lira olduğunu söyledi. Soyer ayrıca salgın sürecinde ekstra harcamalar ve öngörülememiş harcamaların toplamının 1 milyar liranın üzerinde bir maliyete denk geldiğini belirtti. Büyükşehir Belediye Başkanı, basın mensuplarının sorularını da yanıtladı.  

DEZENFEKTAN VE ATEŞ ÖLÇER TAKVİYESİ
Eğitime destek kapsamında yapacakları çalışmaları aktaran İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Soyer, “Salgının yayılım hızının arttığını görüyoruz. Yeni tedbirler ve uygulamaları hayata geçirmeye gayret ediyoruz. Tüm okulların dezenfeksiyonunu tamamladık. Haftada iki kere de bu çalışmalar devam edecek. Bin 750 okulumuza ateş ölçer teslim etmeye başladık. Hem öğrenci hem öğretmen girişlerine dezenfektanlı paspaslardan ulaştırdık. Okullarımıza dezenfektan takviyesi de yapıyoruz” diye konuştu. 

UZAKTAN EĞİTİM DESTEKLERİ
Uzaktan eğitim sürecinde ihtiyacı olanlara yapılacak destekleri de anlatan Soyer şunları söyledi: “Uzaktan eğitim meselesi ile ne yapacağımıza kafa yorduk; İnternete erişemeyen çocuklarımız için 4 GB’lık 20 bin internet paketinden oluşan bir destek sağlayacağız. Tableti, bilgisayarı olmayan çocuklarımız için 2 bin adet tablet dağıtacağız.  Belediye tesisleri eğitim merkezlerine dönüşecek.Bugünden itibaren uygun durumdaki tüm belediye bina ve tesislerimizi çocuklarımızın eğitim amaçlı kullanımına açıyoruz. Mahallelerde yer alan kültür merkezlerimiz, semt merkezlerimiz, kütüphanelerimiz, çocuk ve gençlik m erkezlerimiz, mesleki eğitim merkezlerimiz, bilgisayar sınıflarımız interneti, bilgisayarı, tableti olmadığı için uzaktan eğitime erişemeyen çocuklarımızın bağlantı noktaları olacak.Çocuklarımız bu merkezlerimize gelip hijyen kurallarına ve sosyal mesafeye uygun bir biçimde eğitimlerini takip edebilirler. İlk etapta 36 bilgisayar sınıflı 14 kurs merkezi, 8 çocuk ve gençlik merkezi, 7 kültür merkezi, 10 araç mobil EBA’ya erişim noktası olarak hizmet verecek."

“15 MİLYON BÜTÇE AYIRDIK”
Sosyal destekler kapsamında 25 bin çocuğa içerisinde 130 TL yüklü “Eğitim Kartı” vereceklerini  Başkan Soyer, "Bu desteğin aynı zamanda kırtasiye esnafı için de bu zorlu günlerde can suyu olacağına inanıyorum. Desteğe ihtiyaç duyan ailelerimizin çocuklarına 25 bin bot ve 25 bin mont dağıtacağız. Kent esnafına destek olunması amacıyla bot ve mont üretiminde kullanılacak malzemelerin İzmir esnafından temin edilmesini şart koşuyoruz. Bot, mont ve Eğitim Kartı desteğini okullardan aldığımız listeler çerçevesinde 1. ve 8. sınıflar arasında öğrenim gören çocuklarımıza dağıtıyoruz. Eğitime yönelik tüm bu destek faaliyetleri için yaklaşık 15 milyon liralık bir kaynak ayırdık" dedi.

2.6 MİLYON LİRA SPOR MALZEMESİ DESTEĞİ 
Soyer şöyle devam etti: "Pandeminin yoğun olduğu dönemde gücü olan İzmirliler ihtiyacı olan İzmirlilere halkın bakkalı üzerinden çok güçlü bir destek vermişlerdi. Evinde, işyerinde fazla bilgisayarı olanları bilgisayarı tableti olmayan çocuklarımızla buluşturacak şekilde benzer bir kampanya başlatacağız. Okullarımıza spor malzemesi desteği sağlayacağız. Bin 550 okulumuza bedeli 2.6 milyon lira olan spor malzemesi desteği vereceğiz. Mahallelerimizde, kırsal köylerimizde ‘Köyde İz’ projesini sürdüreceğiz."

“YÜZDE 55 TOPLU ULAŞIMDAN UZAKLAŞILDI”
 İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer,  ulaşım önlemleri ile ilgili de şunları söyledi: “Tüm toplu ulaşım araçlarımız, salgın riskinin minimize edilmesi amacıyla hem her seferden sonra hem de gün sonunda titizlikle temizleniyor, dezenfekte ediliyor. Aktarma merkezlerimiz, duraklarımız ve istasyonlarımız da. Öğrenci binişlerinin en yoğun olduğu 44 hatta ilave otobüs koyacağız. Okulların tamamen yüz yüze eğitime dönmesiyle birlikte  halen kentte tüm hatlarda hizmet veren bin 344 otobüse ilave olarak 100 otobüs daha sefere çıkarılacak.Bunun dışın da şehrimizin servis aracı ihtiyacını da dikkate alarak, UKOME kararıyla 400 adet yeni servis plakası dağıtmak için ihaleye çıkma kararı aldık. Pandemi nedeniyle şehir trafiğindeki özel araç yükü çok artmış durumda.  Bu ortamda toplu taşımacılığın önemli bir unsuru olan servis araçlarını da işyerlerimizin ihtiyaçları doğrultusunda artırmanın önemli olduğunu düşünüyoruz. Geçen bir haftada ücretsiz hizmet veren çekicilerimiz kazalı ya da arızalı 23 aracı anında alarak, trafiği hızla normale döndürdü. Motorlu taşıt trafiğinin olabildiğince akıcı ve sağlıklı yürümesi için Ulaşım Daire Başkanlığımız koordinatörlüğünde ana arterlerde ve yoğun kullanılan kavşaklarda pek çok yeni düzenleme yapıldı, önlemler alındı. Öncelikle Karşıyaka Anadolu Caddesi Naldöken Kavşağı’ndan Konak yönüne gidişte sabah 07.30-09.30; Zafer Payzın Kavşağı’ndan Karşıyaka yönüne gidişte ise akşam 17.00-19.30 saatleri arasında karşı yönden bir şerit alarak ilave şerit uygulaması başlatıyoruz. Konak istikametine tek yön olan Cumhuriyet Bulvarı’nın Gazi Bulvarı ile Fevzi Paşa Bulvarı arasındaki kesimini, sabah 07.30-09.30 arası çift yön olarak çalıştıracağız. Böylece Mustafa Kemal Sahil Bulvarı’ndan Konak ve Alsancak yönüne trafik akışını hızlandıracağız.”

Başkan Soyer açıklamaların ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı. 

“İZMİR TRAFİK YOĞUNLUĞUNDA GERİLEDİ”
Trafik yoğunluğu ile ilgili verileri de paylaşan Soyer, “Uluslararası navigasyon şirketinin yaptığı sıralamada 2017’de İzmir trafik yoğunluğunda 66’ıncı sıradayken, 2019 yılında 134’ncü sıraya geriledi” dedi. 

ODALARA VE ÖZEL SEKTÖRE KADEMELİ MESAİ ÇAĞRISI
İzmir Valiliği’nin kademeli mesai kararına ilişkin konuşan Soyer, “Bu önümüzdeki dönemde büyük bir rahatlama sağlayacak. İzmir’in tüm ilçelerinde kademeli mesai uygulanır. EBSO, İZTO gibi kurumların da üyeleri için benzer bir uygulamaya başlamasını diliyoruz. Kentteki yoğunluğu aşmak ve rahatlatmak mecburiyetindeyiz. Bunun için herkese iş düşüyor. Özel sektörün de bunu yapmasında fayda var” ifadelerini kullandı. 

“ÖLÜM SAYISINDA KORKULACAK ARTIŞ YOK”
Koronavirüs’te İzmir’de son duruma ilişkin konuşan Soyer, “Virüsün yayılım hızının arttığını biliyoruz. Ölüm sayısında korkulacak düzeyde bir artış yok” dedi. Soyer,Sasalı Doğal Yaşam Alanı’nın 15 gün süreyle kapatılmasının hatırlatılmasıyla birlikte çok sayıda personelde virüs çıktığı iddialarda ilgili de, "Orada 2 arkadaşımız pozitif çıktı. Tabii ki risk almak istemiyoruz. Bu arkadaşlarımızın durumu tam anlamıyla düzelene kadar kapatma kararı verdik" dedi.

“KAMUYA KDV YÜZDE 1 OLMALI”
Toplu ulaşımda ödenen KDV oranının yüzde 1 olması gerektiğini belirten Soyer, “Bu konuda defalarca hem Cumhurbaşkanımıza hem ilgili bakanlara taleplerde bulunduk. 11 Büyükşehir Belediye Başkanı olarak düzenli olarak bir araya geliyor ve çözüm önerilerinde bulunuyoruz. Toplu ulaşımda KDV yüzde 18 ve ÖTV ödüyoruz. Biz kamu hizmeti yapıyoruz. Körfezde bulunan bir yat yüzde 1 ödüyorsa bu şehirde toplu ulaşım yapan otobüslerin de yüzde 1 ödemesi lazım” açıklamasında bulundu.

“ÖNGÖRÜLEMEMİŞ HARCAMALAR 1 MİLYAR LİRANIN ÜZERİNDE”
Salgın döneminde Büyükşehir Belediyesi’nin öngörülememiş harcamalarının 1 milyar liranın üzerinde olduğunu belirten Soyer, “Ulaşımda 6 aylık gelir kaybımız 225 milyon lira. ESHOT ve İZSU’nun gelir kalemlerinde düşüşler var. Pandemi nedeniyle ekstradan yapılmış ve öngörülmemiş harcamalarımız 1 milyarın üzerinde. Çok ciddi bir yük üstlenmiş durumdayız” diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi