Gizem TABAN/İZ GAZETE- İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ekonomik kalkınma ve demokratik yönetim anlayışı doğrultusunda kentle ilgili verileri ücretsiz erişime sunacağı Açık Veri Portalı’nın tanıtım toplantısı Alsancak Tarihi Havagazı Fabrikası’nda gerçekleşti. Programa; Dünya Bankası’na bağlı Uluslararası Finans Kuruluşu (IFC) Danışmanlık Grubu Küresel Başkanı Veronica Nyhan Jones ve Bilişim Vakfı Başkanı Faruk Eczacıbaşı video mesajla dahil olurken İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ve İzmir Ticaret Odası (İZTO) Başkanı Mahmut Özgener de açıklamalarda bulundu. 

‘KAYNAK VE ZAMAN TASARRUFU SAĞLAYACAK’
İzmir’in verilerini Açık Veri Portalı ile birlikte özgürleştirdiklerini ve demokratikleştirdiklerini vurgulayan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Kamu görevlilerimizin, akademisyenlerin ve tüm İzmirliler’in özgürce kent verilerine ulaşabileceği bir döneme giriyoruz. Dileyen herkes, bu veriler sayesinde projeler geliştirip İzmirlilerin refah düzeyinin artmasına katkıda bulunabilecek. Dünyada New York, Paris, Londra gibi şehirler, açık veriyi başarıyla kullanıyor. Ben demokrasinin insanlığın en büyük inovasyonu olduğuna inananlardanım. Bu portalı inşa ederken Türkiye ve dünyanın en iyi uzmanlarıyla ve tabi ki İzmirlilerle çalıştık. Açık veri İzmir’deki yapıların kurumsal kapasitesini artıracak; kaynak ve zaman tasarrufu sağlayacak” diye konuştu.

‘EKONOMİYİ BESLEYECEK’
Başkan Soyer konuşmasının şöyle sürdürdü: “Bizİzmir uygulamamızı dijital kent meydanı olarak tasarlayıp yönetim süreçlerine vatandaşımızı da dahil etmeyi başardık. Açık Veri Portalımız ile Bizİzmir platformu da çok daha kullanışlı hale gelecek. Veri, değeri çok yüksek bir ham maddedir. Kente verilerimizi girişimcilerimiz bir maden gibi işlesin, ortaya projeler çıksın ve bunlar İzmir halkının refahını artırsın istiyoruz. Her şeyden önce çalışmamız iş dünyasını açık veri oluşturulması talebine dayanıyor. Her birinin talep ve ihtiyaçlarını tespit edip stratejilerimizi çıkardık. İnanıyorum ki İzmir’i geliştirmek için sürdürdüğümüz çalışmalarda açık veri çok etkili olacak. Şubat ayında hayata geçirdiğimiz İzmir Ticaret Odası’nın hazırladığı İzQ Girişimcilik Merkezi ve İnovasyon Merkezi açık verinin en önemli kullanıcı olacak. Tüm bu çalışmalar İzmir ekonomisini besleyecek, kentin ihtiyaç duyduğu yenilikçi çözümleri sağlayacak.”

‘SOSYAL LABORATUVAR’
Açık Veri Portalı çalışması ile İzmir’in sosyal bir laboratuvar haline geleceğini belirten Soyer, “Açık Veri Portalı ile üniversitelerimizdeki genç beyinler İzmir’de araştırmalar yapacak ve İzmir yaşayan sosyal bir laboratuvar haline gelecek. Bu adımı atarken İzmirlilerin, iş dünyasının ve tüm paydaşlarımızla bu yolu birlikte yürümeyi amaçlıyoruz. 10 farklı kategoride 120 veri seti açık hale geliyor. Bu zamanla daha da artacak ve portalı kullanan kişilerin talepleriyle gelişecek. Bu süreçte çözüm ortaklarımıza ve emek veren herkese yürekten şükranlarımı sunuyor, Açık Veri Portalı’nın İzmir’e hayırlı olmasını diliyorum” dedi. 


 

BÜYÜKŞEHİR’E ÖVGÜ
İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Özgener de, “İzmir’de, İzmir Büyükşehir Belediyesi akıllı ulaşım, akıllı elektrik, ücretsiz WİFİ ve akıllı kamusal bisiklet kullanma gibi bu kentlerin avantajlarını vatandaşa sunmaya çalışıyor. Vizyoner bir bakış açısıyla bunun İzmir’de de hayata geçtiğini görmek bizim için gurur verici” ifadelerini kullandı. 


 

‘YENİLİKÇİ ÇÖZÜMLER VE KAMUSAL HİZMET’
Özgener şunları söyledi: “İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımızla da yaptığımız görüşmeler sonrasında bu yıl tarımda fazla su kullanımının çözümüne yönelik yeni bir dekatlonu düzenliyor olacağız. Buradaki en önemli girdi de sağlanan açık veri desteği. Bu kapsamda belediyemiz İZSU tarımsal daire başkanlığıyla ilgili verileri açma hazırlığı yapıyor. Akıllı kentlerin ve geleceğin toplumunun en önemli verilerinden bir tanesi açık veri. Yasal kısıtlamalardan muaf tutulan kamuya ait veriler. Bu verilen kullanımı kentte yenilikçi çözümler üretilmesi ve kamusal hizmet noktasında kullanılacak ve bu kapsamda vatandaşın ve üniversitelerin açık veriye erişimi sağlanacak. Dünyadaki akıllı şehirler incelendiğinde de açık verinin doğru kullanımı sayesinde akıllı kent konseptinin başarıya ulaştığı görülüyor. Bu pozitif yaklaşımı iş birliği ve şehir gelişimine katkı sağlayacağını düşündüğüm projelere katkı sağladığı için Sayın İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı’na şükranlarımı sunuyorum.”

Editör: Haber Merkezi