TARKEM ekibi, Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal’ı ziyaret etti. İl Kültür Müdürlüğü temsilcisi Şehir Plancısı Nihan Özzengin, İzmir Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı temsilcisi Haritacı Hüseyin Güner, Eski Smyrna Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Cumhur Tanrıver, İzmir Kalkınma Ajansı temsilcisi Şehir Plancısı Emin Çetin Haşar, Mimar Cenk Dereli, TARKEM Genel Müdürü Sergenç İneler ve TARKEM’den Tarihçi E. Gülşah Akın, Sosyolog Mert Kaya, Şehir Plancısı Bilge Bektaş’ın katılığı toplantıda Bayraklı’nın tarihi mirasının ön plana çıkarılması için Bayraklı Belediyesi ile iş birliği yapılması kararlaştırıldı. Bu kapsamda İzmir’in Tarihi Kent merkezinin korunması; Kemeraltı, Kadifekale ve Basmane bölgelerinin UNESCO Dünya Kültürel Miras Listesinde yer alması için hazırlanan projede 5 bin yıllık tarihe sahip Eski Smyrna Kenti de bağlantı noktası olarak yer alacak.

‘İLK ADIM TAMAM’

TARKEM Genel Müdürü Sergenç İneler, “Kemeraltı ve çevresini kapsayan İzmir Tarihi Kent Merkezi’nin UNESCO Dünya Miras Listesi’ne dahil edilmesinde ilk adım olan Geçici Liste’ye girme süreci başarıyla tamamlandı. Kültür ve Turizm Bakanlığı’na tüm İzmir adına elden ulaştırdığımız dosya başvurusu UNESCO tarafından da kabul edildi. Bu sürece 5 bin yıllık geçmişi ile Eski Smyrna Kenti ve 8 bin 500 yıllık geçmişi ile Yeşilova Höyüğü de bağlantı noktası olarak dahil edildi. Bayraklı’nın vizyonunu tarihle bütünleştirmek, kültürel miras etkinliklerini artırmak aynı zamanda geçmişimize sahip çıkmak önemli. Bayraklı’nın tarihi dokusunu ön plana çıkaracak projelerinizin hazır olması bizi son derece mutlu etti. Hedeflerimizi iş birliği içerisinde emin adımlarla tamamlayacağımıza inancım tam” dedi.

‘TARİHİ VE KÜLTÜREL MİRASIMIZA SAHİP ÇIKACAĞIZ’

Bayraklı’nın kültürel ve tarihi mirasına sahip çıkacaklarını dile getiren Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal, “Eski Smyrna Kenti çevre düzenlemesi bizim ana projelerimizden biri. Dolayısıyla Kemeraltı, Kadifekale, Basmane ve daha sonra Bayraklı Smyrna ile son bulacak tarihi yolculukta biz de yerimizi alacağız. Altınyol’un Sevgi Yolu’ndan sonra denizle buluşan bölümünün yer altına alınacağı ve Sevgi Yolu’ndan Smyrna’ya kadar Anadolu koridoru oluşturarak, geçmişten Mustafa Kemal Atatürk’e kadar yer alan kültürel ve tarihsel bir yolculuğu kapsayacak projemizi hayata geçirerek bu sürece gereken desteği vereceğiz. Bizim için çok kıymetli bir proje ve Bayraklı Belediyesi olarak bize düşenin 5 kat fazlasını yapmaya hazırız. Vatandaşlarımıza dokunan tüm hizmetlerimizin yanı sıra 5 bin yıl önceden Orta Asya’ya ve günümüze kadar gelen tarihi ve kültürel değerlere sahip çıkarak ön plana çıkaracağız” diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi