İzmir Büyükşehir Belediyesi, üzerinde dağınık bir şekilde bulunan yapılar nedeniyle kaotik bir alan haline gelen Şirinyer Parkı'nı kentin en nitelikli alanlarından birine dönüştürmek amacıyla, yüklenici firmaya uygulama projesi için yer teslimi yaptı. Buca'nın merkezinde 69 dönüm alandaki parkı yeniden ele alan Büyükşehir Belediyesi, hem mevcut yeşil dokuyu koruyarak çoğaltacak, hem de bütün yönlerden yaya erişimine açarak parkı bir "buluşma noktası" haline getirecek. Proje kapsamında, park alanındaki dağınık ve yayılmacı bir şekilde konumlanan yapıların tümü kaldırılacak. Hayata geçirilecek kültür merkezi, sosyal merkez ve pazaryeri projeleri, bölgeye daha nitelikli, çağdaş ve ekolojik yapılar kazandıracak.

Proje kapsamında, alanının iki yakasını Menderes Caddesi ile Cemil Şeboy Caddesi arasındaki kot farkından yararlanarak birbirine bağlayan bir platform oluşturulacak. Yükseltilmiş park fikri, projenin de ana omurgasını oluşturacak. Mevcut fonksiyonlar, bu omurga etrafında yeniden tasarlanarak "platformu her yönden saran" güçlendirilmiş yeşil doku ile bütünlük sağlayacak. Doğu-batı doğrultusunda açılacak yaya aksları ile toplu taşıma noktalarına günün her saati güvenli ve rahat erişim imkanı olacak.

Şirinyer Parkı, hem koşu ve yürüyüş hem de bisiklet parkurlarıyla Forbes Caddesi'ne bağlanacak. Park bünyesinde oluşturulacak platformla bağlantılı kültür merkezi, sosyal merkez ve yarı açık pazaryeri kurulacak.

Kültür Merkezi, iki adet çok amaçlı salon, sergi alanları, fuayeler, semt kulübü ve servis mekanlarından oluşacak. Şirinyer'in belleğinden gelen açık hava sineması kültürü, amfi şeklinde tekrar yaşatılacak.

Sosyal Merkez ise kadın ve çocuk aktivite merkezi, engelli aktivite merkezi, muhtarlık ve kafeterya birimlerinden oluşacak.

Projede öngörülen yarı açık pazaryeri, mevcut pazarı farklı bir alana taşımak yerine, haftanın her günü kullanıma açık olacak ve esnek kamusal kullanımlara da cevap verecek şekilde tasarlandı. Bu kapsamda kurulacak pazaryerine birçok farklı kottan kullanıcı girişi sağlanacak. Pazarcılar için ise yine otopark kotu ve zemin kotundan, servis girişi ve yükleme noktaları oluşturulacak.
Proje kapsamında ayrıca; ilgili yönetmeliklerce belirlenen kapasitelere uygun olarak, batı kanadında ağaç bulunmayan bölgede "yeraltı otoparkı" kurulacak.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, alandaki kara servi, demir ağacı, fıstık çamı ve palmiye ağırlıklı olan yeşil dokunun korunmasına, geliştirilmesine, sürdürülebilir olmasına yönelik tespit ve raporlama çalışmaları da tamamlandı. Buna göre, mevcut yapılardan arındırılıp ağaç dokusu korunacak olan Şirinyer Parkı'nda "park niteliğinde olmayan" alanlar da park ve rekreasyon alanına dönüştürülecek; mümkün olan en yüksek düzeyde ağaçlandırma gerçekleştirilecek. Sert zeminler doğal zemin malzemeleriyle birlikte minimumda tutulacak.

Gerek raylı sistem gerekse lastik tekerlekli toplu ulaşımın buluşma noktasında olması nedeniyle, proje kapsamında bir aktarma istasyonu da düşünüldü. Alanda bulunan ve Buca’nın gelecekteki su rezervi olan üç adet “su kuyusu ve koruma alanı” ise, yaklaşma mesafelerinde herhangi bir yapılaşma olmadan yönetmelikler çerçevesinde korunacak.

Editör: Haber Merkezi