Etkinlikte hem merkezi yönetimden hem de yerel yönetimlerden mültecilere insanca bir yaşam sağlaması istendi.

Konak Kent Konseyi Mülteci Meclisi, Dünya Mülteciler Günü kapsamında 'Şiirler, Mülteciler ve Barış İçin' isimli bir etkinlik düzenledi. Gündoğdu çimlerinde gerçekleştirilen etkinliğe, Suriyeli ve Türkiyeli şairler şiirleri ile katılırken etkinlikte yapılan konuşmalarda barış mesajları verildi. Etkinliğe çok sayıda Suriyeli ve Türkiyeli insanda dinleyici olarak katıldı.

Etkinlikte ilk olarak konuşan Konak Kent Konseyi Mülteci Meclisi Başkanı Mete Hüsünbeyi, Türkiye'nin mülteci sorununa bakış açısına değinerek " Ülkemize gelen Suriyeliler de "Geçici koruma yönetmeliğine bağlıdır. Onlar için herşey geçici olarak adlandırılmaktadır. Geçici egitim merkezi, geçici barınma merkezi gibi. Beş yıldır bu topraklarda yaşayan insanlar için her şey geçici. Bu durum her türlü insan hakları normuna aykırı bir durumdur" dedi.

Yerel yönetimlere de mülteci sorunu karşısında görev düştüğünü belirten Hüsünbeyi şunları söyledi "Belediyeler Kanunununa 13. maddesinde belirtildiği gibi "Herkes ikamet ettiği beldenin hemşehrisidir. Hemşehrilerin belediye hizmetlerinden yararlanma hakkı vardır". Herkes onurlu yaşam hakkına sahiptir. Onların ülkemizde ve kentimizde insan onuruna uygun yaşam standartlarına uygun yaşam koşullarına sahip olması aynı zamanda bizim onur sorunumuzdur".

'HERKES BİR MÜLTECİ ADAYIDIR'

Ardından konuşan Suriyeli Mültecilerle Dayanışma Derneği Başkanı Muhammed Salih, herkesin birer mülteci adayı olduğunu ifade ederek "Türkiye'de 3 milyon mülteci var. Bunların hayatlarını düzenlemek kolay değil. Bunun farkındayız. Bir Suriyeli hata yaparsa bunu bütün Suriyelilere mal oluyor. Biz buradan bütün İzmir halkına teşekkür ediyoruz. Bizi kucakladınız. Bize kapınızı açtınız. Suriyelilere yerleştikleri mahallelerde halk destekçi oldu. Teşekkür ediyoruz. Bu iyiliği, bu misafirliği unutmayacağız. Yarın Suriye'ye gittiğimizde de unutmayacağız" dedi.

'BİZİM GÖREVİMİZ MÜLTECİLERE KUCAK AÇMAKTIR'

Daha sonra sahneye çıkan her iki halktan da şairler kendi anadillerinde şiirler okudular. Şairler de hem konuşmalarında hem de şiirlerinde barış ve kardeşlik mesajları verdiler. Şairlerden Ataol Behramoğlu, kendisinin de bir dönem mülteci olduğunu ifade ederek "Bugünkü mültecilik sorununa yol açanlar da siyaset sahnesinden er yada geç defolup gideceklerdir. Suriye'de çok farklı kültürler, mezhepler, inanışlar bir arada kardeşlik içinde yaşamaktaydı. Emperyalizmin Suriye'ye yönelik yalanları çökmüştür. Bugün bizim görevimiz, mültecilere kucak açmaktır" dedi.

ÇOCUKLAR DA BİR ARAYA GELDİ

Etkinlik boyunca Suriyeli ve Türkiyeli çocuklarda oyun atölyelerinde bir araya geldiler. Konak Kent Konseyi Çocuk Meclisi üyelerinin katılımıyla çocuklar, kartondan turna, kilden heykel yaptılar, beraber oyun oynadılar.

 

Evrensel

 

Editör: Haber Merkezi