Son bir haftadır Aliağa gündemine oturan ve Aliağa Belediyesi’nin Encümen kararıyla satmak istediği Çaltılıdere 461 Parsel’deki arazi ile ilgili daha önce alternatif bir çözüm üreten CHP Aliağa İlçe Başkanı Özcan Durmaz, buranın İzmir Büyükşehir Belediyesine devredilerek, rekreasyon alanı olarak düzenlenmesi önerisinde bulunmuştu. Durmaz, basın ve sosyal medya hesabı üzerinden paylaştığı önerisini Aliağa Belediye Başkanı Serkan Acar’a sunmak için randevu talep etmişti. Serkan Acar’ın İlçe Başkanı ile görüşmeyi reddetmesi üzerine ayrı bir heyet oluşturarak görüşmeleri sürdüren CHP, aynı talebi İBB’ye de sunmuş ve olumlu yanıt almıştı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin olumlu yanıtı beraberinde ise Aliağa Belediye Başkanı Serkan Acar’ın sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamaları değerlendiren Durmaz, “Serkan Acar’ın meseleyi perdeleyecek tavrına verilecek cevaplarımız vardı. Kendisi meseleyi bir belediye başkanına yakışmayacak, rehine pazarlığı yapar bir üslupla cevaplamış olabilir, ancak konumuz bu arazinin kamu yararına kullanımını sağlamak olduğu için biz adımlarımızı bu yönde attık.” dedi.

Aliağa Ekspres Gazetesi'nden Eren Saran'ın haberine göre, Acar’ın Pazartesi günü mesai bitimine kadar arazinin tutarının banka hesabına yatırılması talebine ilişkin İBBB Aziz Kocaoğlu bir yandan Acar’a ne acelesinin olduğunu sorarken, bir yandan da aynı günün akşamında gerçekleşen meclis gündemine söz konusu arazinin satın alımını olağanüstü bir madde olarak ekledi. Bu maddenin İzmir Büyükşehir Belediyesi meclisinde görüşülerek, tüm partilerin oy birliği ile kabulü üzerine gözler yeniden Serkan Acar ve Aliağa Belediye Meclisi’nden çıkacak karara çevrildi.

Büyükşehir Belediyesi’nin kararının ardından iki taraftan da konuyla ilgili kendisine bir açıklama gelmediğini belirten Durmaz, “Çaltılıdere’deki arazinin 3. şahsa satılması yerine İBB’ye satılıp, rekreasyon alanı olarak kullanılması yönünde bir teklifte bulundum. Bu önerinin karşılık bulmuş olmasından ve sonuca yaklaşılmasından dolayı memnunum. Hayırlı, uğurlu olsun.” dedi.

Özcan Durmaz, “Bizim asıl amacımız arazinin kamuda kalarak, Aliağa halkının yararına kullanılmasıydı. Bu yakışıksız satışın durdurulması yönünde bir teklifte bulunduk. Aziz Kocaoğlu’nun hızlı adımlarıyla sonuca vardırılan kararda artık adım atma sırası Serkan Acar’dadır.” açıklamalarında bulundu.

Aliağa Belediyesi’nden de İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden çıkan karara paralel bir karar çıkmasını beklediklerini dile getiren Durmaz, “Serkan Acar’ın açıklamasını masayı devirme çabası olarak gördüm. Ancak Büyükşehir’den çıkan kararın ardından, Acar arsayı satmaktan vazgeçecek bir hamlede bulunursa, başından bu yana söz konusu olan iddiaları doğrulamış olur.” dedi.

Arazinin satışının kamuya değil de 3. şahsa yapılması durumunda ise itiraz davalarının açılabildiğini hatırlatan Durmaz, ellerinde yasal dayanakların olduğunu ve avukatların söz konusu ihtimale karşın hazır bulunduklarını ifade etti. Durmaz, konuyla ilgili emsal kararlar doğrultusunda olası davanın kazanılacağından yana şüphe olmadığını vurguladı. Büyükşehir Belediyesi’nin araziyi satın alması durumunda yapılacak projeden henüz haberdar olmadığını aktaran Durmaz, İBB’nin ön alım hakkını da kullanarak, arazinin bütününü halk yararına düzenleme isteğinde olabileceğini belirtti.

Yaşanan süreçte Çaltılıdere muhtarının arazinin satışa çıkarılacağı konusunda bilgisinin olmadığı açıklamasına ilişkin Durmaz “İBBB’nın açıklamasına göre 1/5000’lik arazilerin planlarda yeşillendirilecek alan olarak değerlendirilmesi kararına itiraz eden Aliağa Belediyesi bu alanların rekreasyon alanı olarak değerlendirilmesini talep etmişti. Talep doğrultusunda Büyükşehir Belediyesinin aldığı 1/5000’lik arazilerin rekreasyon alanı olarak düzenlenme kararı, söz konusu arazilerin daha da değerlenecek olması anlamına gelirken, muhtarın söyledikleriyle de birleştirilince Aliağa Belediyesi’nin bu arazi üzerinde geçmişten beri yönelik bir hesabı olduğunu gösterir.” dedi.

Editör: Haber Merkezi