CHP’li Efes Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel, İz Gazete Genel Yayın Yönetmeni Ümit Kartal’a özel açıklamalarda bulundu. Sengel, göreve başladığı ilk 500 gündeki çalışmalarından, yapılması planlanan sosyal projelere ve salgın sürecinde ilçede alınan virüs tedbirlerine yönelik konuları değerlendirdi. Sengel, bu süreçte yapılan her şeyden keyif aldıklarını ve Tunç Soyer’e de 500 günlük çalışmalarının raporlarını sundukları söyledi. Sengel, “ Göreve geldiğimiz andan itibaren yaptığımız her projeyi gerçekleştirirken ‘hedefimiz ve amacımız ne?’ şeklinde fikir yürüttük. Beynimizle hitap etmenin dışında gönlümüzü de işin içine dahil ettik. İlk 500 günü birçok tecrübe ve öğrendiğim durum olarak açıklayabilirim. Bu süreçte de yapmamız gereken ve istediğimiz projeler vardı. Projeler içinde keskin ve net adımlar atıldı. Sadece benim için değil, tüm CHP’li belediyeler için dolu dolu geçen bir süreçti. Tunç Başkan’ın başlatmış olduğu 500 günlük çalışma raporu ve fikir teatisinden bulunmakta faydalı oldu. Sayın başkanımız ilçe belediye başkanlığından, büyükşehir başkanlığına geldiği için ilçedeki sorunlara oldukça vakıf. Bu anlamda bir araya gelerek büyükşehrin tecrübelerinden faydalanmak ve önümüzü görerek ortak projeleri gerçekleştirmek bakımından bizlere feyz oldu. Kendisine teşekkür ediyorum. Sadece 500 günlük süreçte değil, bundan sonraki süreçte de neler yapabiliriz açısından oldukça önemliydi ” dedi.

PROJE TÜRKİYE İLK

Sengel, Efes Selçuk Belediyesi’nin öz sermayesiyle yapılacak olan ‘5 hedef 50 proje’sine yönelik, heyecanlı olduklarını söyledi. Küçük Menderes Havzası topraklarına imza atmak istediklerini belirten Sengel, “Öz sermayemizle yapacağımız ‘5 hedef 50 projeyle’ başladığımız adaylık yolculuğunda ‘Efes Tarlası, Toprak Okulu, Tohum Merkezi, Üretici Pazarı ve Tarım Müzesi’ en önemli projelerimizdendi. Küçük Menderes Havzası’nın bereketli topraklarına imza atmak istiyorduk. ‘Toprak Okulu’ projesi Türkiye’de ilk defa yapılacak. İlkokul öncesi çocuklardan başlayarak, tüm çiftçilere toprağa dair iyi eğitim verebilmek istiyoruz. Bu projeyle sağlıklı gıdaya ulaşılmasına ilişkin eğitim sistemine girecekler. Bu nedenle hemen ihaleye çıkarak, hak edişlerini ödedik. Öz sermayemizle yaptığımız için heyecanlanıyoruz” dedi

Sengel, pandemi sürecinde yürütülen çalışmalardan ve ilçeyi ekonomik olarak nasıl etkilediğini, “Tüm dünya genel olarak ekonomik anlamda bir çöküşe geçti. Bizlerde etkilendik. Selçuk turizm ve tarım endeksli bir ilçe. Turizm ayağımız ciddi anlamda zedelendi ve esnafımız da etkilendi. Bu da belediyelerin gelir kapısını bir noktada ortadan kaldırmış oldu. Efes Meryem Ana gibi otopark gelirlerimiz var. Turist gelmediği için bizleri de etkiledi. Toplamda hepimize etkisi oldu” açıklamasında bulundu

Şirince bölgesininde oldukça kıymetli olduğunu söyleyen Sengel, burası içinde özel projeleri olduğu açıklamasında bulundu. Sengel, “Şirince’nin kendine has bir aurası var. Pandemi sürecinde esnafımız muhakkak etkilendi. Ama yerli halkımız sirkülasyonu sağladı. İleriye doğru katkılarımız ve projelerimiz olacak. Köy pazarları kurarak, Şirince’ye layık olabilecek satış mantığını oturtmak istiyoruz. Üreticiye destek olmak noktasında elimizden geleni yapacağız” açıklamasında bulundu.

AMAÇ ÜRETİCİNİN ELİNDEN TUTMAK

Efes Selçuk Belediyesi tarafından Toprak Okulu, Tohum Merkezi, Tarım Müzesi ile Üretici Pazarı’nı kapsayan ve ‘Efes Tarlası’ adı altında markalaşan projesine dair açıklamalarda bulundu. Sengel, “Küçük üreticiye el uzatmak amacıyla kurduk. Kooperatiflerinde mantığı bu olduğu için göreve geldiğimizde Efes Selçuk Tarımsal Kalkınma Kooperatifini kurmak oldu. Tamamen kadınlara teslim ettim ve işletme belgesi de aldılar. Üreticilerimizden tek tek ürünlerini alarak, ücretlerini teslim ediyorlar. Ayrıca başka kooperatiflere de destek olma kararı aldık. Koo

peratifçilik işi ele ele vermekle oluyor. Hedefimiz, küçük üreticinin elinden tutmaktı ama esnafla rekabete girmek değil. Aksine ‘esnafa kooperatiflerimizden ürünler alabilirsiniz, üreticilerimize el uzatabilirsiniz’ demekti” açıklamada bulundu

Efes Selçuk Pamucak Sahili'nde salgın döneminde gerçekleşen U18 ve U22 Avrupa Plaj Voleybolu Şampiyonası’na ev sahipliği yaptıklarını da söyleyen Sengel, “Şampiyona şahane geçti, tek handikapı seyircisiz olmasıydı. İzmir Büyükşehir Belediyesi’yle birlikte gerçekleştirdiğimiz organizasyondu. En keyifli yanı buraya gelen sporcularla gerçekleştirdiğimiz sohbetlerimizdi. Pamucak sahilimiz genişliği ve uzunluğu anlamında sportif faaliyetlere uygun. Kendileri de memnun ayrılarak, sürekliliği istediğinde bulundular “dedi.

Salgın sürecinde eğitimlerine online devam eden öğrencilerin derslerinden geri kalmaması için tablet yardımında bulunduklarını da belirten Sengel, “Yönelik “Bağışçılarla çocukları bir araya getirecek kampanya başlattık. 8. ve 12. sınıfları önemsiyoruz. Bunun yanında bir ailede 6 çocuk var ve yeterli dijital telefon sayısı yok. Bu doğrultuda bağışçılarımızdan aldığımız tabletleri onlara ulaştırıyoruz. Alt yapı hizmeti gitmeyen ya da evinde interneti olmayan çocuklarımızı sosyal etkinlik merkezimizdeki kütüphanemize davet edeceğiz. Bütün sistem pandemi dolayısıyla değişti. Çocuklarımıza sahip çıkacak yegâne insanlar bu ülkede yaşayan yetişkinlerdir. Onlara el uzatılmasını talep istiyoruz. Efes Selçuk Belediyesini aracı kullanarak çocuklara ulaşmak istiyorsanız, tablet bağışlarınızı bekliyoruz” dedi.

ATANMAYAN ÖĞRETMENLERİN YANINDA

Ataması yapılmayan öğretmenlerinde dahil olduğu ‘Eğitimhane’ projesini de anlatan Sengel, “Türkiye’de atanmayan 600 bin öğretmeniz var. Selçuk’ta da atanmayan ciddi kitlede öğretmenlerimiz mevcut. Eğitim de de fırsat eşitsizliği ne yazık ki var. Maddi durumu iyi olan kişiler özel ders aldırabilir ama yeterli olmayanlar ne yapacak. Pandemi dönemi en çok sınava giren öğrencilerimizi etkiledi. Özellikle 8. ve 12. sınıf öğrencilerimize birebir atanmayan öğretmenlerden eğitim ordusu kurarak, evlerinde özel ders verecekler. Bizlerde atanmayan öğrencilerden hiçbir ücret talep etmeden, hangi derslerden eksikleri varsa tamamlamaya çalışacağız. Öğretmenlerimiz içinde bir bütçe ayıracağız. Çorbada tuzumuz olacak. Bu anlamda bir noktada geleceğe köprü attık. Projeye ilgi oldukça fazla. Derslerimize Kasım ayı itibariyle başlayacağız” dedi.

KADINLAR HEP DOKUNUYORUZ

Kadınlara yönelik birçok proje gerçekleştirdiklerini de dile getirerek: “Bana gelen sorularda genellikle bütçenizi oluştururken kadını baza alarak düşündünüz mü deniliyor. Bütçelerimizin çoğuna baktığımda çocuğa, eğitime dokunduğunuzda kadına dokunmuş oluyorsunuz. ‘Haydi hanımlar var mısınız Harekete geçmeye siz de katılın bize’ çağrısıyla kadınlar için düzenlediğimiz spor faaliyeti içerisinde, pandemi de kadınların spor salonuna gitmesi mümkün olmadığı düşüncesiyle gerçekleştirdik. Her sabah spor aktivitelerimizi yapıyoruz. Bu bir başlangıçtı. Selçuk Belediyesi adı altında çeşitli branşlardan spor okullarımız da olacak. Bunun içerisinde gönüllü öğretmenlerimiz de destek olacak” dedi.

EFEST MARKASINI ALDIK

Tarihi ve kültürün kenti olan Efes Selçuk’ta festivallerin salgın sürecinden sonrası yeniden canlanacağını belirten Sengel “Kültür ve tarih kentinde yaşıyoruz. Festivaller kenti haline getirdik. Geçen sene göreve geldiğimizde EFEST markasını alarak, eski bildiğimiz Efes festivallerini bu isim altında yapmaya başladık. İnsanların Efes-Selçuk’ta hangi etkinlik var diyerek merak uyandırmak istiyoruz. Pandemi döneminde de Dengin Ceyhan gelerek meydan da dinletisini yaptı. Bu anlamda Valiliğimize teşekkür ediyorum. Ama çok istediğimiz projelerimiz de var” açıklamasında bulundu.

BAŞKANIMIZLA SIKINTIMIZ YOK

Kamuoyunda çıkan Tunç Soyer ile aralarının limoni olduğu iddialarına yönelik de açıklama yapan Sengel, “Aramızda hiçbir sıkıntı yok. Siyasetin magazin kısmında değiliz. Limoni değil, ancak şerbetliyiz diyerek tabir edebilirim. Tunç Başkan bütün ilçelere eşit uzaklıkta ve yakınlıktadır. Bu oldukça önemlidir. Sadece CHP değil, bütün belediyelerin hepsini kapsayacak yürekliliğe sahip. Bizim ondan feyz aldığımız pek çok şey var. Desteğini üzerimizden eksik etmiyor” dedi.

Editör: Haber Merkezi