AFİFE NUR YILDIZ/İZ GAZETE - Kent ve Kadın konulu panelde şehirlerde yaşayan kadınların sorunlarına ve beklentilerine değinildi. Yerel yönetimlerin, kadınların aktif yaşama katılımında, kadın-erkek eşitliğini destekleyeceği çalışmalar yapmasının önemi bir kez daha vurgulandı. Panelde ilk konuşmayı yapan Avrupa Kadın Lobisi Türkiye Koordinatörü İlknur Üstün; eşitsizlik, yoksulluk ve salgın gibi birçok problemle boğuşurken yerel yönetimlerin çok hayati öneminin olduğunu söyledi. Üstün, ‘Yerel yönetimlerin eşitlikçi ve katılımcı bir biçimde güçlendirilmesine, adalet, eşitlik ve özgürlüğün yerelde tesis edilmesi için yeniden düzenlemelere ihtiyaç olduğunu düşünüyorum’ şeklinde konuştu. Yerel eşitlik planlarının önemine değinen Üstün, belediyelerin sadece yetki alanı içindeki yerin ve o yerin yaşayanlarını değil, aynı zamanda belediyeleri de eşitlikçi bir biçimde yeniden dönüştürmeyi hedeflemesi gerektiğini belirtti. Üstün, ‘Bir hizmetin planlanması ya da bir eylem planının hazırlanması asla masa başında yapılamaz. Çünkü eşitliğin hayat bulması, eylem planının hazırlık aşamasıyla başlar’ ifadelerini kullandı. Doç. Dr. Mercan Efe Güney ise vatandaşlık temelinde eşitliğin sağlanması gerektiğini, kadın ve erkeğin kendi olma hallerinden kaynaklanan tüm gereksinimlerinin karşılanmasının önem arz ettiği vurguladı. Özellikle 1960'dan sonra planlı döneme geçişle birlikte adalet, kadın, kent konularının işlenmeye başlandığına değinen Güney, ‘Burada toplumsal cinsiyet eşitsizliği adına önemli bir nokta vardır. Kadın, sağlayıcı faktör olarak değil, tüketici faktör olarak düşünülmüştür. Oysa ki günlük hayatın rutinlerinin tekrar edebilmesini sağlayan tüm zincir ve üretim halkalarını istihdam ediliyor olsun ya da olmasın kadının elinden geçmektedir’ ifadelerini kullandı.
 

BELEDİYECİLİK ANLAYIŞIMDA KADINLAR ÖNCELİKLİ 
Yerelde eşitlik eylem planı yapmak adına çalışmalar sarf ettiğini söyleyen Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel, ‘Uzun yıllardır kadınlarla birlikte çalıştığım gibi bir kentte kadın olmak ne demektir diye çalışma arkadaşlarımla birlikte çok kafa yorduk’ dedi. Toplumun engellediği tüm kesimleri esas aldıklarını ve hiçbir ayrım yapmadıklarını ifade eden Başkan Sengel, ‘Sürekli Eğitim ve Kişisel Gelişimi Destekleme Derneği, Selçuk Kadın Eğitim ve Gelişim Merkezi ile birlikte hareket eden proje dahilinde ortaya çıkan bir dernekti. Amacımız sadece kadınlar değil, toplumsal cinsiyet eşitliği esasıyla birlikte yıllardır toplumsal engelliler üzerinde çalıştık. Toplumsal engelliler demek, ayrım yapmaksızın toplumun engellediği tüm kesimleri içine alır’ ifadelerini kullandı. Kadınlar adına henüz eşitliğin sağlanamadığına değinen Sengel, ‘Öncelikle bir kadın ve kız çocuğu annesi olarak benim belediyecilik anlayışımın ya da kente dair anlayışımın orijinalin de hep kadınlar oldu’ şeklinde konuştu. 

'KADINLARIN HER TÜRLÜ ALANDA EĞİTİLMESİ GEREKİR'
Kadının kendini güvende hissetmesi için kentlerin kadını taşıyabilecek ve güvende hissettirebilecek bir noktada olması gerektiğini söyleyen Başkan Sengel, ‘Bir kadın sokağa çıktığı zaman korkmamalı, istediği saatte istediği yere gidebilmelidir. O yüzden gelir gelmez ışıkları açtık. Tüm kör noktaları aydınlattık’ dedi. Karanlıkların aydınlığa çevrilmesinin önemini vurgulayan Sengel, kadınların kendilerini güvende ve özgür hissedebilmeleri adına ilk hedeflerinin kentteki tüm karanlık sokakları ışıklandırmak olduğunu belirtti. Başkan Sengel, kadınların rol almasının ve kadına vitrin olarak değil aktör olarak bakılması için temel problemlere inilmesi gerektiğini söyledi. Sengel, ‘Sadece mesleki eğitim olarak değil, kadının kendisini geliştirebilmesi, kendi özgüvenini yükseltebilmesi adına her türlü alanda eğitilmesi gerekir. Kadının sosyal ve siyasal hayatın içinde olabilmesi için hangi eğitimlere ihtiyacı olduğunu düşündük. Mart ayında, Cinsiyet Eşitliği Birimimizle birlikte kadınlarımıza hukuk eğitimi vermeye başladık. Amacımız evin içerisinde kadını hukuk ve yaşamın bütün dalları içinde bir adım öne çıkarmak’ dedi.  Başkan Sengel, yerel yönetimlerin kadının ekonomik anlamda özgürleşebilmesi için büyük önem taşıdığını vurguladı. Selçuk’ta iki tane salça makinası aldıklarını ve mahallelerde dolaştırarak kadınların salça yaparak işin aslında ne kadar pratik olduğunu ve para kazanabileceklerini gösterdiklerini belirten Sengel, ‘Kadınlarımıza kooperatifleşmeyi anlattık. Yıllardır kooperatifçilik o kadar hor kullanılmış ki kadınları bir yere üye yapmak çok kolay değil. Selçuk Efes Tarımsal Kalkınma Kooperatifi kurduk. Ama tüzüğünde ufak bir ayrım yaptık. Bu kooperatifin yöneticileri sadece kadınlar olabilir dedik. Şu an Türkiye'den 18 tane kooperatife katkımız olduğu gibi kendi kentimizde de çok kısa bir sürede 60'a yakın kadına eve ekmek götürebilme şansı tanıyoruz’ dedi.

'EFES SELÇUK BİR KADIN KENTİ'
Kadınlara liderlik vasfını yüklemek istediklerini ifade eden Sengel, siyasette kadınların kota doldurmak için yer almaması adına kadınlara hukuk, tiyatro, ekonomik güç ve aynı zamanda diksiyon eğitimi verdiklerini vurguladı. Başkan Sengel, ‘Biz kadın liderleri arıyoruz. Seçim dönemlerinde kadın bulamıyoruz ki cümlelerinin altına sığınmamak adına bu arayış içerisindeyiz. Kadınları biraz daha başka bir noktaya doğru ilerletmeye çalışıyoruz’ ifadelerini kullandı. Efes’te tarım işçisi kadınların yoğunlukta olduğunu belirten Sengel, Deppo Efes soğuk hava deposundaki bir odanın, çalışan tarım işçisi kadınlar için kreşe çevirdiklerini belirtti. Başkan Sengel, uzun yıllardır siyasetin ve yaşamın içinde olduğunu ve Efes Selçuk’ta büyüyen bir kadın olarak aksaklıkların ve eksiklerin farkında olduğunu ve hemen eyleme geçme şansının olduğunu ifade etti. Kadını sosyalleştirebilmek adına Çocuk Cafe açtıklarını belirten Sengel, kadınlara pozitif ayrımcılığı sunmak adına somut örnekler üretilmek için çalışıyoruz şeklinde konuştu. Efes Tarlası Yaşam Köyü’nde sadece kadın üreticilerin olduğunu vurgulayan Sengel, yaptıkları her projede kadını en önemli noktaya koyduklarını dile getirdi. Sengel, ‘Efes Selçuk bir kadın kentidir. Bunun ilk kadın belediye başkanı olmasıyla ilgili bir durumu yok. Meryem Ana’dan Artemis’e, Kibele’den Amazonlara kadınların kurduğu bir kenttir. Bu kente erkekler, bilgili, özgür, cesur kadınlardan korkacaklarsa daha çok korkutacağız’ ifadelerini kullandı.

Editör: Haber Merkezi