Seferihisar Yenilenebilir Enerji Kooperatifi’nin (SEYEKO) kurulmasıyla başlayan süreçte, ilk güneş santralinin kurulacağı arazi de belirlendi. Şubat 2018 olağan belediye meclis toplantısında Ulamış Mahallesi’nde yer alan arazi SEYEKO’ya devredildi. Pilot proje olarak Ulamış’ta başlayacak projeyle fotovoltaik PV modellerinden oluşan en az 100kw’lık elektrik üretecek güneş tarlası kurulacak.

TÜRKİYE’YE MODEL

Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer; “Uzun zamandır yoğun mesai harcadığımız bu projede sona yaklaşmanın mutluluğu içerisindeyiz. Seferihisar, güneş, rüzgâr ve jeotermal kaynaklar açısından bir cennet. Yenilenebilir enerji adını taşıyan bu kaynaklar, muazzam bir potansiyele sahip. Güneş, rüzgâr ve jeotermal kaynaklar kullanıldığında Seferihisar yıllık toplam elektrik tüketiminin 10 katını yenilenebilir enerjiyle karşılayabilecek bir coğrafya. Ne yazık ki bugüne kadar yeterince iyi kullanılmamış. Gözümüzün önünde duran bu kaynakların kullanılamaması vicdanımızı sızlatıyor. 300 gün güneş alan ülkemizde güneş enerjisiyle ilgili yasal düzenlemelerin kooperatif çatısı altında yatırım yapmayı kolaylaştırıcı değil engelleyici olması nedeniyle bugüne kadar çok zaman kaybettik. Şimdi, Seferihisar büyük bir devrime imza atacak. Türkiye’de ilk kez, bir enerji santrali, bir kooperatif bünyesinde üretim yapacak. Dileğimiz sadece kurucu ortaklarla başlattığımız bu yolculuğa tüm Seferihisarlıların katılması herkesin bu memleketin nimetlerine ortak olmasıdır. Projemizin ilçemize hayırlı, ülkemize örnek olmasını temenni ediyorum. Bizimle birlikte proje için yoğun mesai veren SEYEKO YK'ya, Umur Ozanoğulları ve Adil Alper Coşkun’a çok teşekkür ediyorum.” dedi.

KENDİ ENERJİMİZİ ÜRETİP PARA KAZANACAĞIZ

Yaptıkları çalışmalar hakkında bilgiler veren Seferihisar Yenilenebilir Enerji Kooperatifi Üyesi Adil Alper Coşkun şunları söyledi: Belediyemiz ve kurduğumuz kooperatifimiz ortaklığıyla çok ciddi çalışmalar gerçekleştirdik ve önemli yol kat ettik. Kooperatifimize üye olarak bu işe girecek vatandaşlarımız 9 yıl içerisinde sisteme harcadıkları maliyeti amorti edecekler ve 21 yıl boyunca üzerine para kazanacaklar. İnternet sitemizde detaylı açıklamalar ve hesaplamalar var. www.seyeko.web.tr adresimizden merak ettikleri soruların cevaplarını bulabilir ve bize ulaşabilirler.

Editör: Haber Merkezi