İZ GAZETE - Seferihisar belediyesi ile tüm projelerin içinde olduğunu söyleyen Senem Gürer Solak,‘Bizim birçok projelerimiz var. Kadınlar ile ilgili, engelliler ile ilgili. Bunların hepsini yavaş yavaş zaman geçtikçe oturtacağız’ dedi.

Millet ittifakı İYİ Parti ile aranız nasıl?

Dün kongremizde de görmüşsünüzdür zaten hem yeni ilçe başkanı hem eski ilçe başkanı kongremizdeydi. Son derece güzel ilişkilerimiz var. Sıkıntı yaşamıyoruz.

Tek adaydınız nasıl değerlendiriyorsunuz?

Tek adaydım ama demokratik bir ortamdı. Farklı adaylarda çıkabilirdi ama tek aday olarak gelişti süreç. İlçe için hayırlısı olsun.

Cumhuriyet Halk Partisi yerel seçimlerde büyük başarı elde etti. Bu dönem önümüzde bir genel seçim var. Bu seçim de halk Cumhuriyet Halk Partisini iktidar olarak görmek istiyor. Böyle bir süreç içerisinde hem il başkanı hem de ilçe başkanına büyük görev düşüyor. Nasıl bir çalışma yapacaksınız? Bir önce ki ilçe başkanlarından nasıl bir farklılık olacak?

Yerel seçim için çok çalıştık. Yerel seçimin arkasından İstanbul’a da gittik çalıştık ilçe olarak.

BAŞARININ SIRRI TAKIM ÇALIŞMASI

Yerel seçim sürecini de değerlendirir misiniz?

Yerel seçim sürecinde ben 26 Kasım'da atandım. İzmir de adaylıkların belirlenmesi uzun bir süreç. Saha da çalışacağımız zaman adaylarımızla çok uzun değildi süreç. Neredeyse 24 saat çalıştık. Başarının sırrı konuşmamda da söylediğim gibi takım çalışması. Çok iyi bir takımdır Cumhuriyet Halk Partisi Seferihisar ilçe örgütü. Birbirine çok iyi tutunur, çok hızlı organize olur ve çok güzel çalışır. Çalmadık kapı bırakmadık biz girmediğimiz ev kalmadı. Birebir konuşarak, görüşerek İsmail Yetişkin ve Tunç Soyer'le birlikte tabi. Güzel bir sonuç aldık. Arkasından genel merkezden görev geldi. Biz İstanbul’a gittik. Kartal, Maltepe ve Ataşehir de oyların çok düşük olduğu mahallelerde görev aldık. 1 hafta orada alan çalışması yaptık. Buradan giden gençlik kolları, kadın kolları yönetiminden oluşan bir ekiple. Ataşehir örgütüyle çok güzel diyaloglarımız oldu. Hatta dedik ki biz bundan sonra kardeş iki ilçe olalım. Bizi davet ettiler seçimde Fevzi Paşa Mahallesinde, Mehmet Öncel ilkokulunda görev aldık. Oylarımızın çok düşük olduğu bir bölgeydi. Orada da okulda görevli olarak yine 45 kişi kadar gittik ve görev aldık her aşamada. Seçimin kazanılması da tabi bizim için orada yaşadığımız için çok güzel oldu. Tabi şimdi bu kadar emek verilip yerel seçimler kazanıldıktan sonra öncelikle yerel belediyecilikte ki başarının ne kadar önemli olduğunu anlıyorsunuz. Şimdi belediyecilikte başarılı olmalıyız ki hem yerel hem de genel seçimde başarılı olalım. Başarı genel seçimin aynası olsun. O yüzden belediye başkanlarımızla yine uyumlu bir şekilde çalışmalıyız. İlçelerimizde belediyecilikte başarılı olmalıyız. Önceliğimiz tabi bu. Bunun dışında ben sivil toplum kuruluşlarıyla bir arada çalışmaya çok önem veriyorum. Kongre süreci başlamadan önce ilk toplantımızı yapmıştık. Kent Konseyi ve Sivil Toplum Kuruluşlarıyla bir araya gelmiştik ve bunu sürekliliğe bindirmek istemiştik. Bundan sonra her ay bütün sivil toplum kuruluşlarıyla ve kent konseyleriyle mutlaka bir araya gelip Seferihisar için neler yapabileceğiz diye bunun çalışmalarını yapacağız. Geniş kapsamlı reel toplantılar düşünüyoruz bunun dışında. Delegelere aktif rol vermeyi düşünüyoruz. Zaten seçim öncesinde hemen yaptığımız delege toplantısında bunları kendilerine de söyledik. Yani aktif delegeler sadece oy kullanmak için değil, bundan sonra delege seçildiklerinde mahallelerde o delegeler mahallenin aynası olsun. Aynı zamanda aktif görevler alsın, bizim sözcülerimiz olsun, sorunları onlar bize getirsin. Bunun dışında komisyonları çok aktif kullanmak istiyoruz. Engelli komisyonu gibi. Engelli meclisinde de arkadaşlarımız var. Kadın komisyonları gibi. Yani ilçede ki her noktaya dokunmak istiyoruz. Öncelikli planlarımız bunlar. Zaten bizim kadın kollarımız da, gençlik kollarımız da çok aktiftir. Alan çalışmalarında bırakmıyoruz. Hemen teşekkür ziyaretleriyle alanda çalışmalara devam edeceğiz. Sürecimiz böyle geçiyor.

Seferihisar’ın 44 bin nüfusu var. İki tane Belediye Başkanı çıkardı. Hem Seferihisar adına hem de Tunç Soyer Belediye Başkanı oldu. Bu Seferihisar için avantaj mı, dezavantaj mı?

Bu Seferihisar için tabi ki avantaj. Tunç Soyer Seferihisar’a ilk geldiğinde, ‘İstiridyenin içerisindeki inci’ olarak tanımlamıştı bizi. İnciyi çıkarttı, parlattı, büyüttü ve İzmir’in aynası olduk. Aslında burası örnek bir model. İzmir, Seferihisar da değişikliklere başladı Tunç Soyer ile birlikte. Seferihisar yeni vizyon kazanıyor. Tabi ki bizim sorumluluğumuz çok büyük. Tunç Soyer'den sonra, İsmail Yetişkin de bizimde. Onun bıraktığı yerden devam etmek çıtayı yükseltmek bizim görevimiz bunun için çalışacağız.

ORTAK PROJEMİZ ÇOK

İsmail Yetişkin ile yapılacak çalışmalar var mı? Önümüzde ki süreçte şunları düşünüyoruz beraber yapacağız dediğiniz herhangi bir proje var mı?

İsmail Yetişkin benim iki dönem ilçe başkanımdı. Atanmadan önce yönetiminde de yer aldım. İsmail Yetişkin de örgütten gelen bir Belediye Başkanı. Biz İsmail Yetişkin ile birlikte düzenli olarak bundan önceki yönetim kuruluyla da sürekli toplantılar yapıyorduk. Biz ona görüşlerimizi iletiyorduk, o bize iletiyordu ve ortak projeler yapıyorduk. Belediye ile yapılan tüm projelerin içerisinde varız. Hep birlikte hareket ediyoruz. Bundan sonra da bu şekilde devam edeceğiz.

Cumhuriyet Halk Partili belediyeler proje üretebilecek mi?

Tabi ki üretebilecek. Bizim birçok projelerimiz var. Kadınlar ile ilgili, engelliler ile ilgili. Bunların hepsini yavaş yavaş zaman geçtikçe oturtacağız. Biz seçime başlarken projelerimizi oluştururken de beraber oluşturduk. Çok güzel projelerimiz var. Evde hasta bakımından tutun bisiklet yolları yapmak, yeşil alanlar kazandırmak, kadınlar ve çocuklarla ilgili çeşitli tesisler yapmak, engelli kafeleri yapmak gibi. Bunları hep birlikte hayata geçireceğiz mutlaka.

Seçimden çıkalı 8 ay gibi bir süre oldu. Ama ülkenin gidişatına baktığımızda ekonomi çok kötü durumda. Dış ülkeler ile ilişkiler çok iyi değil. Sürdürülebilir bir iktidar yok baktığımızda. Bu gidişat erken seçim doğurur mu? Erken seçim oldu diyelim siz Cumhuriyet Halk Partisi olarak iktidara gelebilecek konumda mısınız?

Türkiye’nin durumu ortada, ekonominin durumu ortada. Gün geçtikçe kötüye gidiyor. Herhangi bir alışveriş merkezine gidin çoğu dükkânlar yarı yarıya kapalı. Çarşı da Pazar da her yerde durum aynı. Gidişat çok kötü. Bir erken seçim olabilir. Erken seçimde olsa, zamanında da olsa biz yerel seçimin bittiği günden itibaren yeni seçim için hazırlanıyoruz Cumhuriyet Halk Partisi olarak. Zaten ülkemizde çok sık seçim olduğu için seçime de alıştı örgütler. Biz hazırız. Çalışmalarımız devam ediyor. Sürekli ev ziyaretlerimiz, görüşmelerimiz, halk ile temasımız devam ediyor. Cumhuriyet Halk Partisi hazır.

Kadın ilçe başkanısınız. Son günler de kadın cinayetlerinin artarak devam ettiği ve ayyuka çıktığı bir süreç yaşıyoruz. Kadın ilçe başkanı olarak bakış açınız nedir? Nasıl önlenebilir? Kadınlar ile ilgili ne gibi çalışmalar yapacaksınız? Buna sadece sosyal medya üzerinden tepki göstererceksiniz yoksa başka projeleriniz var mı?

Kadın sorularına kısa olarak cevap vermek aslında çok zor. Kadın konusu hem çok acı hem de çok uzun uzadıya konuşulması gerek maalesef. Hangi birinden konuşmak lazım. Kadına şiddete hayır diyeceğiz, kadın cinayetlerine hayır diyeceğiz, genç yaşta evlendirme çocuk geline hayır diyeceğiz. Şiddet sadece fiziksel değil, psikolojik şiddet var olmasına karşı bir sistem. Kadın olmak tabi ki zor Türkiye'de. Biz bir şeyleri başarabilmek için bazen iki kere daha fazla çalışmak zorunda kalıyoruz. O yüzden kadın konusu benim için çok önemli. Bir önceki yönetimim de benim cinsiyet kotası uygulanmıştı. Bizde kadın kotası olarak adlandırılır aslında cinsiyet kotasıdır. Erkek sayısı 4’tü. Benim yönetimim de 9 tane kadın vardı.

EMEK VERİRSENİZ ZAFER OLUYOR

Ama partinizde de bu çok uygulanmıyor. İzmir'de de bu çok tartışılmıştı.

Biz elimizden geldiğince her yerde görev vermeye çalışıyoruz. Bizim belediyemizde de şu anda 2 tane kadın başkan yardımcısı var. İsmail Yetişkin'in de aktif olarak çalıştığı 3 tane kadın meclis üyesi var. Bizde Seferihisar üzerinde kadınlar son derece aktif. Hem siyasette hem de birçok alanda. Bizim kadın tiyatrolarımız var, Ürkmez'de ve Ulamış'ta. Çok aktifler ve benim de onlarla çok güzel çalışmalarım oluyor. Hatta 5 Aralık da gösteri yaptılar desteğimizle. Kadınlar ile ilgili her türlü alanda varız. Kadın meclislerine desteğiz, kadınlar ile ilgili derneklere, kooperatiflere hepsine desteğiz. Bundan sonra da aynı şekilde devam edecek. Panellerle, kültürel ve sosyal çalışmalarla, eğitimlerle kadınlarımızla bir araya gelip, onları da bilinçlendirip, onları dinleyip elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz.

Yerel seçimlerin başarısını neye bağlıyorsunuz?

Örgütün çok çalışmasına, yapılan yanlışlardan ders çıkartılıp onların düzeltilmesine örgüt ruhuna bağlıyorum. Emek verdiğiniz zaman bir şeyleri doğru yaptığınız zaman zafer oluyor mutlaka.

Editör: Haber Merkezi