Seferihisar'da 22 ay sonra yılda 8-10 milyon kilowaat saat elektrik üretilecek.

İzmir Jeotermal A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı İzmir Valisi Mustafa Toprak ve yönetim kurulu başkan yardımcısı İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir Balçova Termal Tesisleri'nde Seferihisar jeotermal sahasın Cumalı ve Tuzla bölgelerinde yaklaşık 1650 hektarlık alandan elektrik elde etmek üzere kiralanma ihalesini kazanan RSC Elektrik Şirketi'yle sözleşme imzaladı. İmza töreninde konuşan Vali Toprak, hedeflerinin verimli jeotermal kuyuların atıl kalmaması, enerji üretimine yönlendirilmesi, seralarda kullanıması ve kür merkezi gerçekleştirmesi olduğunu söyledi. Balçova'da 35 bin konuta eşdeğer ısıtmanı devam ettiğini belirten Toprak "Bu yeterli değil. Elektrik enerjisi üretimi ve kür merkezini İzmir'e kazandırmak istiyoruz. Ayrıca Seferihisar Doğanbey bölgesinde turistik otellerin yapılması sözkonusu. Her otelde sağlık birimi mümkün olmayabilir. Yapacağımız Kür Merkezi otellere de hizmet verecek. Ayrıca, enerji üretiminde kullanılan jeotermal suyun daha sonra seracılıkta da kullanılması sözkonusu olacak" dedi.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu da Seferihisar'daki jeotermal kaynaların hem elektrik üretimi, hem sera ısıtması hem de Kür Merkezi'nde kullanılabileeğini, İzmir ve ülke turizmine, ekonomisine önemli katkıda bulunacağını söyledi. Türkiye'nin tek kür merkezinin Balçova Termal Tesisleri olduğunu belirten Kocaoğlu, ikincisini de Seferihisar'a yapacaklarını dile getirdi.

İhaleyi kazanan RSC Elektrik Şirketi'nin bağlı olduğu ARTES Enerji CEO'su Haydar Arda Çakmak, Türkiye, Yunanistan ve Mozambik'te yatırımları olduğunu, Seferihasar'da jeotermal alanda ilk yatırımlarını gerçekleştireceklerini belirtti. Mevcut değerlendirmelerle sahada görülen potansiyelle ilk üretimin 8-10 mega waat olacağını, yılda 8-10 milyon kilowaat elektrik üretmeyi hedeflediklerini belirten Çakmak, 20-22 ay sonra ilk üretime geçmeyi amaçladıklarını, daha sonra sahadaki diğer potansiyyelleri de devreye sokarak üretimi arttırabileceklerini açıkladı.

RSC Şirketi ruhsat süresinin bitim tarihi olan 11 Ağustos 2036'ya kadar elektrik üretebilecek. İşletme ruhsatı iki kez de uzatılabilinecek. İzmir Jeotermal A.Ş. sözleşmeye göre yıllık sabit 500 bin ABD doları kira alacak. Ayrıca, şirket üretime bağlı kira da ödeyecek.

 

Editör: Haber Merkezi