Gizem TABAN/İZGAZETE- Bayraklı Belediyesi aralık ayı olağan ikinci meclis oturumu Bayraklı Belediye Başkanı Cumhuriyet Halk Partili (CHP) Serdar Sandal yönetiminde gerçekleşti. Toplantıda gündem; Fuat Edip Baksı, Alparslan ve Cengizhan mahallerinin plan revizyonu içeren önerge ve katı atık bedellerine zam yapılmaması kararı oldu. Öte yandan Başkan Sandal, önceki meclis toplantısında yaşanan gerginliğe değinerek birlik ve beraberlik mesajı verdi.

O MAHALLELER İÇİN ÖNEMLİ ADIM

Meclis gündemine gelen; Fuat Edip Baksı, Alparslan ve Cengizhan mahallelerinde 60 hektarlık alan için yapılan 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı Revizyonu hakkındaki önerge komisyonlara gönderildi. Oturumda, söz konusu plan revizyonu hakkında meclis üyelerine sunum yapıldı. Önerge hakkında açıklamalarda bulunan Başkan Sandal, “Bayraklı Belediyesi 20 bin metrekarelik bir alandan vazgeçiyor. Bu da yaklaşık 64-70 bin metrekarelik bir inşaat hakkına denk geliyor. Geçmiş plana nazaran, yeni bir yol bağlantısı var. Bu da alanın cazibesini arttıracaktır. Yüzde 5’lik imar artışı olduğunu görüyoruz. Vatandaşlarımızla iş dünyasını bir araya getireceğiz. Bir kooperatif modeli şeklinde yapacağız. Bayraklı Belediyesi burada denetim mekanizmasını oluşturacak. Vatandaşlarımız pazarlıklarını bütün boyutları kendi yapacak. Bize sorarsalar önerilerimizi söyleriz. Teminat gibi konular bizim kontrolümüzde olur. Bu planlar Büyükşehir ile koordineli halde çalışıldı. İnşallah bir sorun yaşamazsak 2022 yılı içerisinde kazmayı vururuz” ifadelerini kullandı.  

KATI ATIK BEDELLERİNE ZAM YOK 

Toplantıda ayrıca, 2022 mali yılı bütçesinde öngörülen katı atık toplama bedelinin, 2021 mali yılı bütçesinde uygulanan haliyle, zamsız devam etmesine karar verildi. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, geçtiğimiz haftalarda ilçe belediye başkanlarından katı atık bedellerine zam yapmamalarını talep etmiş, ilçe belediye başkanları da kabul etmişti. 

‘KIRICI OLMAMAK LAZIM’

Önceki meclis toplantısında yaşanan tartışmalara ve gerginliğe değinen Başkan Serdar Sandal, “AK Partili, CHP’li ve MHP’li meclis üyelerimizle biz Meclis içesinde bir aileyiz. Kendi içimizde eleştiriler olabiliyor. Üsluplarda sertlikler olabilir ama bu kapıdan çıktıktan sonra bu meseleyi unutmak lazım. Kırıcı olmamak lazım. Biz benzer bir uyarıyı kendi grubumuzda konuştuk. Üslubumuza, tavrımıza dikkat etmemiz gerektiğini konuştuk. Vatandaşımızın karşısında minik de olsa bir sınav veriyoruz. Gerek muhalefeti gerek iktidarıyla sorumluluğun farkında olan bir meclisiz. Hiçbir sıkıntı yok. Birçok kararımız oy birliği ile geçiyor. Arkadaşlarımızın bizi uyardığı noktalarda geri adım attığımız da oluyor. Önemli olan kent menfaati. Bir iki istisna dışında Bayraklı meclisi çok sağlıklı yürüyor” açıklamalarında bulundu. 

ÖNCEKİ OTURUMDA NE OLMUŞTU?

Bayraklı Belediye Meclisi’nin aralık ayı olağan birinci oturumunun dilek ve temenniler bölümünde AKP meclis üyelerinden Başkan Sandal’a ‘Bayraklı’ya bir çivi bile çakmadınız’ çıkışı gelmişti. Başkan Serdar Sandal’ın muhalefetten gelen eleştirilere, "Merkezi hükümetin belediyelere tasarruf genelgesi yolladı unuttunuz mu?” yanıtını vermesi üzerine AKP Grup Başkan Vekili Abdullah Aktaş da “Bayraklı’ya bir çivi dahi çakmadınız. 3 yıldır yaptığınız çalışmalar ortada" ifadelerini kullanmıştı. Aktaş’a yanıt veren Sandal ise, "Bir tane çivi çakmadınız dediniz. Doğru diyorsunuz. Bir değil binlerce çivi çaktık, siz sayamadınız. Ben anlatırım size. Paniğiniz nedir? Vatandaş, beni de sizi de dinliyor. Sözümü neden kesiyorsunuz? Bir gerçeği gölgelemeye mi çalışıyorsunuz? Bir gün bütün meclis üyelerimizle gidelim, Bayraklı belediyesi olarak ne yaptığımızı size anlatalım. Siz bu kentin caddelerinden, sokaklarından geçiyorsunuz. Sokağa çıkacak durumunuz yok. Gidin esnafa sorun, esnafa gidip, ‘Ben AKP’li meclis üyesiyim. Derdin ne?’ diye sorun! Hodri meydan. Gidemiyorsanız beraber gidelim. Hodri meydan!” açıklamalarında bulunmuştu. Bu diyalog üzerine Başkan Sandal ve AKP meclis üyeleri arasında tartışma çıkmıştı. AKP Meclis Üyesi Emre Demir’in, Başkan Sandal’a “Haddinizi bilin” sözünü sarf etmesi üzerine Başkan Sandal, AKP’li Demir’i uyarmış AKP’li Demir ise Başkan Sandal’a sert çıkmıştı. Ardından ise Başkan Sandal, AKP’li Demir’in salondan çıkarılması talimatını vermiş ve yaşanan tartışma salondaki tansiyonu yükseltmişti. CHP Meclis Üyesi Binali Bingöl, AKP’li Demir’e “Sen mafya mısın?” çıkışında bulunurken CHP’li Bingöl ve AKP’li Demir arasında arbede yaşanmıştı. AKP ve CHP meclis üyeleri arasındaki gerginlik bir süre devam etmişti.