Bornova Belediyesi ‘Evde Yaşlı, Bebek, Gebe ve Lohusa Bakım Hizmetleri’yle son iki yılda rekor düzeyde vatandaşa ulaştı. Evde hasta ve yaşlı bakımı hizmetinden yararlananların sayısı 17 bin 179 oldu. 6 ayrı ekip, son iki yılda yılda 5 bin 831 gebe, 3 bin 18 lohusa, 6 bin 972 bebek ve çocuk ziyaretinde bulundu. Bornova Belediyesi hasta nakil ambulansı ile 4 bin 312 kez talep edenleri sağlık merkezlerine taşıdı. 15-49 yaş arasında bulunan 12 bin 418  evli kadın, gebe ve lohusaya Bornova Belediyesi’nde görevli ebeler tarafından bireysel danışmanlık ve eğitim hizmeti verildi.

EVDE YAŞLI BAKIM

Evde yaşlı bakım hizmetleri kapsamında bir hemşire, iki hasta bakım elemanından oluşan ekipler, çarşaf değişiminden saç traşına, banyo ve oda temizliğinden, pansuman, ağız ve diş sağlığı bakımına kadar tüm ihtiyaçları karşılıyor. Bu ekiplere bir de psikolojik danışman eşlik ediyor. Bornova sınırları içinde yaşayan ve evinden dışarı çıkamayan, hareket kabiliyeti az veya olmayan 60 yaş üzerindeki yatağa bağımlılar, yoksullar ile kimsesizler düzenli olarak ziyaret ediliyor.

EVDE GEBE VE LOHUSA BAKIMI

‘Evde Gebe ve Lohusa Bakımı’ hizmetleri kapsamında ise ebe, hemşire ve yardımcı elemanlarla gebe ve lohusaların ihtiyaçları evlerinde karşılanıyor. Bu hizmet kapsamında gebelerin açlık kan şekeri, kolesterol, trigliserit ölçümleri gerçekleştiriliyor. Gebeliğin gelişimi ve kilo durumu izleniyor. Anne karnındaki çocuğun kalp sesleri özel cihazlarla dinleniyor. Gebelere psikolojik destek verilip doğuma hazırlanıyor. Lohusalık sürecinin sağlıklı geçmesi için bebek emzirme eğitimi veriliyor. Bebeğin boy, kilo, baş ve karın çevresi takibi yapılıyor, psikomotor gelişimi izleniyor. Anne sütü ile besleme teşvik ediliyor. Aşı kontrolü yapılıyor. Gebe kadınlar için 4 haftalık eğitimler de düzenleniyor. Eğitim sonunda sertifika da veriliyor.

EĞITIMLER HIZ KESMIYOR

Bornova Belediyesi, eğitimler, seminerler ve söyleşilerle de halkı sağlıklı yaşam konusunda bilinçlendiriyor. Farklı mahallelerde açılan sınıflarda sağlık eğitimleri veriliyor. Bunun yanında Büyükşehir Belediyesi işbirliği ile kadın sağlığı eğitimleri de aralıksız sürüyor. İlk yardım, kadın sağlığı, hijyen, organ bağışı, stresle başa çıkma gibi konularda bilgiler veriliyor. Eğitimlere katılan kadınlar Eşrefpaşa Belediye Hastanesi’nde ücretsiz sağlık kontrolünden geçiriliyor. Bunun yanında Bornova Belediyesi, Ege Üniversitesi ile birlikte “Baş Dönmesi” paneli, Türkiye Beyin Araştırmaları Sinir Bilimleri Derneği ve SfN Turkey Capture işbirliğiyle depresyon konulu söyleşi düzenledi. “Kısırlık Tedavisi ve Menopozda Kadın Sağlığı” konulu bir seminer de gerçekleştirildi.

LİDER KADIN EĞİTİMLERİ

Bornova Belediyesi'nin Aile Planlaması ve Üreme Sağlığı Derneği ile birlikte düzenlediği “Lider Kadın Eğitimi”nden yüzlerce kadın yararlandı. Ege Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi ve İzmir Diş Hekimleri Odası ile birlikte yürüttüğü,  sosyo-ekonomik açıdan dezavantajlı anne adaylarının ve çocuklarının ağız ve diş sağlığı bilincini geliştirmek amacıyla düzenlenen ‘Gebe Ağız ve Diş Sağlığı Eğitimi’ de başarıyla tamamlandı. Bornova Belediyesi’nin diş tarama hizmetinden 2 bin 544 çocuk ve kadın yararlandı.

SAĞLIK HALK KONGRESI’NE BÜYÜK ILGI

Ege Üniversitesi ile Bornova Belediyesi işbirliğinde ikinci kez Sağlık Halk Kongresi düzenlendi. Vatandaşların daha çok bilgi almak istediği hastalık ve konuların anketle belirlendiği kongreye iki gün boyunca bin dolayında vatandaş katıldı. Kongre’de “Endokrin Hastalıklar ve Bugün”, “Sağlıklı Yaşam ve İlaçlar”, “Gıdalar ve Sağlımız, Sağlıkta 2 D: Deri ve Diş” “Çocuklarımızı Tanıyor muyuz?”, “Beslenme ve Sağlığımız”, “Stresler ve Sağlığımız”, “Giysiler ve Sağlığımız” ve “Gebelik ve Lohusa” başlıklarıyla 9 oturum gerçekleşti. Vatandaşlar,  merak ettikleri pek çok konuda bilgilendi. Tıp Fakültesi öğrencileri dileyen katılımcıların kan şekerlerini ve tansiyonlarını ölçerek tavsiyelerde bulundu.  Diş Hekimliği Fakültesi öğrencileri de diş ve ağız taraması yaptı.

Her alanda olduğu gibi sağlık alanında bir çok hizmeti vatandaşlara ulaştırmaya çalıştıklarını ifade eden Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila “Bir yandan evde yaşlı, bebek, gebe ve lohusa hizmetleri ile tüm ihtiyaç sahiplerinin yardımına koşmaya çalışırken diğer yandan düzenlediğimiz eğitim, seminer, kongre, ve söyleşilerle vatandaşlarımıza bilgi veriyoruz. Yerel yönetimler olarak amacımız sağlıklı bireylerden oluşan bilinçli bir toplum yaratmak” dedi.

Editör: Haber Merkezi