Gaziemir Belediyesi, Yeni Arayışlar Girişimi Platformu Derneği’nin (YAPDER) düzenlediği 12. Kent ve Yaşam Ödülleri yarışmasında ödülle döndü. Belediyenin sağlık alanında hayata geçirdiği çalışmalar, daha yaşanabilir kentler için proje üreten kişi ve kurumları onurlandırmak, cesaretlendirmek amacıyla düzenlenen "Kent ve Yaşam Ödülleri"nde ‘Sağlık Ödülü’ ile taçlandı.

‘Doğumdan Önce-Ölümden Sonra’ sloganıyla hayata geçirdikleri sosyal projelerle her yaş ve her kesimden insanın hayatına dokunduklarını ifade eden Gaziemir Belediye Başkanı Halil İbrahim Şenol, “Yerel yönetimin yol, kaldırım, kanal yapmaktan ibaret olmadığı anlayışı ile sağlık alanında hayata geçirdiğimiz projelerimiz bugüne kadar pek çok belediyeye örnek oldu. Bu ödül bize bir kez daha ne kadar doğru bir iş yaptığımızı gösterdi” diye konuştu.

İşte, on binlerce Gaziemirlinin hayatına dokunan ve örnek alınan sağlık çalışmaları:

HOŞ GELDİN BEBEK PROJESİ

Aylık ortalama 100 doğum gerçekleşen Gaziemir’de doğum öncesi ve sonrası ziyaret edilen annelere bilgi, bebeklerine hediye paketi sunuluyor. Hamilelik sürecinde annenin ve bebeğin sağlık kontrollerini yapan ekipler, anne-babayı doğum sonrası için hazırlıyor. Ekip, doğumun ardından annenin ve bebeğin kontrolleri düzenli olarak yapıyor.

EVDE HASTA VE YAŞLI BAKIM PROJESİ

Yaşlı, yatalak ve kimsesiz yurttaşlara el uzatılan projeyle, tedavi ve bakımın dışında, evlerin bakım onarımı, badana-boyası ve temizliği yapılıyor. Gıda ve yakacak yardımı yapılan ihtiyaç sahiplerinin kişisel hijyeni bile düşünülüyor.

Bu projede Sağlık İşleri Müdürlüğü’ne, Fen İşleri Müdürlüğü ile Temizlik İşleri Müdürlüğü ekipleri de destek oluyor. Evlerin belirli aralıklarla temizlenmesi, badana, boya ve tamirat işlerinin yapılmasıyla dünyaları değişen yaşlı ve hastaların morali üst düzeye çıkıyor.

DİYETİSYEN HİZMETİ

Sağlık İşleri Müdürlüğü’nce verilen diyetisyen hizmeti ile Gaziemir’de yaşayan vatandaşların yanlış beslenme alışkanlıkların saptanıyor,  yetersiz ve dengesiz beslenmenin yol açtığı sağlık sorunlarına karşı önlemler alınıyor. Çeşitli hastalık durumlarındaki birey ve gruplar için hastalık durumlarına uygun diyetler planlayan diyetisyen, topluma sağlıklı ve ekonomik beslenme yöntemleri konusunda eğitimler de veriyor

PSİKOLOJİK DESTEK VE DANIŞMANLIK HİZMETİ

Psikolojik danışmanlık hizmeti kapsamında Evde Hasta Bakım Ekiplerinin belirlediği ve Sağlık İşleri Müdürlüğü’ne gelip destek isteyen kişilere psikolojik destek veriliyor. Evlere yapılan ziyaretler ve poliklinikte çocuk-ergen görüşmeleri ile yararlı olduğu düşünülen grup seansları da yapılıyor. Aynı problemi olan ve tek başına çözemeyen çocuk-ergenler bir gruba toplanarak model alma çalışmaları uygulanıyor.

ÜCRETSİZ NAKİL AMBULANSI

Evde yaşlı bakım projesine entegre edilen bu ücretsiz hizmette, stabil durumdaki hastalar evlerinden alınıyor, hastanelerdeki bakım ve tedavilerinin sonrasında yeniden evlerine getiriliyor

CENAZE HİZMETLERİ VE TAZİYE EKİBİ

Sosyal Yardım İşleri ile Sağlık İşleri müdürlüklerinin işbirliğiyle 7 gün 24 saat boyunca verilen cenaze hizmetiyle Türkiye’de bir ilke imza atıldı. 7 gün 24 saat ölüm raporu veren belediye doktorları bugüne kadar bine yakın ölüm belgesi düzenledi. Ayrıca taziye ve ikram ekipleri bu acılı günlerinde cenazesi olan Gaziemirlilerin acılarına ortak oluyor.

Editör: Haber Merkezi