Gizem TABAN/ İZ GAZETE- Menderes Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi Başkanı Urkiye İnal, “Biz şanslıyız ki yerel yönetimlerden ciddi destek görüyoruz” diyerek belediyelere övgülerini dile getirirken girdi maliyetlerinin pahalı olması sebebiyle devlete de görev düştüğünü vurguladı

Menderes’te 2020 yılında kurulan ve o tarihten bu yana faaliyet gösteren Menderes Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi’nin (MENKA- Koop) Başkanı Urkiye İnal, kadın kooperatiflerinin, tarımın ve üretimin önemini anlattı. Kooperatif olarak yaptıkları çalışmaları aktaran İnal, İzmir ve Menderes’in bu anlamda şanslı olduğunu, yerel yönetimlerin tarıma ve kooperatifçiliğe destek olduğunu söyledi. İnal, devletin de aynı desteği vermesi gerektiğini dile getirdi.

‘TOPLUMSAL GÜÇLENME’

“Bulunduğumuz coğrafyada, üreten kadın olmak çok zor” diyerek açıklamalarına başlayan MENKA-Koop Başkanı Urkiye İnal, “Dünya nüfusunun yarısını oluşturan kadınlar, dünyadaki toplam üretimin ciddi bir yüzdeliğinde yer almalarına rağmen toplam gelirin çok küçük bir kısmını alabiliyor. Ülkemizde de kırsal alanda yaşayan ve çalışan kadınlar da girişimci olmakta zorlanmaktadır. Kırsalda ve tarımda çalışan kadınlara yönelik, örgütlenme başta olmak üzere, pozitif ayrımcılık içeren politikalar geliştirilmeli ve uygulanmalıdır. Kırsalda yaşan ve çalışan kadınların sosyal ve ekonomik şartlarının iyileştirilmesine dair uygulamalar artırılmalıdır. Tarımsal üretimin esas unsurları olan kadının kırsal ve üretimde yer alması, kırsaldan kente doğru yaygınlaşan göç sorununun çözümünde katkı sunacaktır. Kadın kooperatifleri, kadınların hiçbir maddi yükümlülük altına girmeyeceği küçük bir ortaklık payı ile dahil olabilecekleri bir yapılaşma. Biz de ayakları yere sağlam basan işler yapıyoruz. Dayanışma kültürüyle, gerçek ihtiyaç sahibi kadınların ortaklığı ile büyümek istiyoruz. Menderesli kadınların hayatında farkındalık yaratmak ve tüm kadınlara umut olmak için var gücümüzle mücadele ediyoruz. Kooperatifçilik sadece kazanmak değil, kadınların el ele vererek birlikte toplumsal yönden güçlenmesi demektir” diye konuştu.

EL EMEĞİ GÖZ NURU 

Tekstil ürünlerinden, salça, reçel, sirke, zeytinyağı gibi gıda ürünlerine kadar pek çok alanda el emeği göz nuru işler yaptıklarını belirten MENKA-Koop Başkanı İnal, tarımsal faaliyetlerde de bulunduklarını söyledi. Kooperatifçiliğin önemine vurgu yapan İnal, “Kooperatiflerde çok fazla açılıp kapanma durumu yaşandığı için özellikle kadınlar bir yere üye olmaktan dahi imtina ediyorlar. Haksız da değiller, bir kooperatifi yürütmek kolay bir iş değil. Kooperatifler birer işletme olarak görülüyor ve her şeyin vergisini veriyor. Türkiye’de zor ilerlese de kooperatifçilik çok önemli. Üreticinin ürettiğini doğrudan tüketiciye ulaştırması çok kıymetli. Kooperatiflerin güzel tarafı bu. İzmir bu anlamda çok şanslı bir kent. Çok sayıda aktif kooperatif var. Gerek Büyükşehir gerek ilçe belediyelerimiz de kooperatifçiliği önemsiyor ve destek oluyor.” açıklamalarında bulundu.,

‘TÜRKİYE’DE ÜRETMEK ZOR!’

İzmir’de yerel yönetimlerin tarıma ve kooperatiflere verdiği desteği devletin de vermesi gerektiğinin altını çizen İnal, “Tarım konusunda Menderes, İzmir’in coğrafi anlamda en geniş ilçelerinden biri. Her türlü tarım yapılabiliyor, topraklarımız çok verimli. Özellikle seracılık çok yaygın. Kışlık-yazlık sebzeler üretilebiliyor, çiçekçilik çok yaygın. Dağlarımızın her tarafı zeytin. Gümüldür’ün zaten coğrafi işaretli mandalinası var. Ancak ülkemizde tarım öyle bir hale geldi ki artık insanlar üretmekten imtina ediyorlar. Şu an Türkiye’de üretmek gerçekten zor. Çünkü üretmek için gübre, mazot, ilaç gibi birçok girdi maliyeti var. Her şey bu kadar pahalıyken üretici nasıl üretsin? Tüketici ürünün sofrasına pahalı gelmesinden yakınıyor. İşte kooperatifler bu anlamda çok önemli. Çünkü kooperatiflerle, aracı olmadan ürün direkt tüketiciye sunulabiliyor. Biz şanslıyız ki İzmir’de de Menderes’te de üretim var ve yerel yönetimlerden ciddi destek görüyoruz. Ama sadece yerel yönetimlerle de olmuyor. Yerel yönetimler ne kadar destek verse de girdiler pahalı olduğu için üreticinin işi yine zorlaşıyor. Bu, sadece yerel yönetimlerin çözebileceği bir şey değil. Devletin tarıma ve kooperatiflere destek vermesi gerekiyor” ifadelerini kullandı. 


 

Editör: Haber Merkezi