ÜMİT KARTAL / İZ GAZETE -  Hükümetin, Olağanüstü Hal (OHAL) kapsamında çıkardığı 696 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile getirdiği “Taşeron düzenlemesi” sonrası birçok kurumda işçilerin kadroya geçiş süreçleri de başlatıldı. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde çalışan temizlik ve güvenlik işçileri, "güvenlik soruşturması" ardından katılacakları sözlü mülakat için belediye önünde uzun kuyruklar oluşturdu.  Süreçle ilgili;  Mezopotamya Ajansı’ndan (MA) dün servis edilen ve gazetemizle birlikte birçok ulusal gazetede yayınlanan “Kadroya geçiş sözlü mülakatında 'Reis' soruldu” başlıklı haber gerçek dışı çıktı.

HATAYI MÜLAKATA KATILAN İŞÇİLER DÜZELTTİ

Gazetemizi arayarak, mülakata kendilerinin de katıldığını ve kendilerine mesleki sorular sorulduğunu anlatan işçiler, ajans haberinde iddia edildiği gibi  “Reis kimdir?, İzmir Valisi’nin adı nedir?, İzmir Emniyet Müdürü kimdir? ve Hz. Muhammed’in çocuklarının isimleri nedir?” sorularının sorulmadığını bildirdi.

DİSK DE MÜLAKATI İZLİYOR

Öte yandan, Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’na (DİSK) bağlı Güvenlik İşçileri Sendikası’nın Genel Başkanı Serdar Aslan ve yöneticilerinin de mülakatları başından sonuna kadar usulüne uygun gerçekleşmesi için takip ettiği öğrenildi. Konuyla ilgili gazetemize açıklama yapan Güvenlik Sen Genel Başkanı Serdar Aslan, "696 sayılı KHK ile işçi ve sürekli işçi kadrolarına geçişlerde güvenlik soruşturması aşaması tamamlanmış ve sınav süreçleri de tamamlanmak üzeredir. Sendika olarak süreçleri örgütlü olduğumuz işyerlerinde yakından takip ermekteyiz. Sınav aşamasında üyelerimize mesleki öncelikle bilmeleri gereken türden sorular sorulduğunu biliyoruz. Son olarak İzmir Büyükşehir Belediyesinde profesyonel olmayan sendika yöneticilerimizin de girmiş olduğu mülakatta asılsız bir takım sorular sorulduğuna dair haberlerin çıkmasını hem bizler hem de üyelerimiz şaşkınlıkla karşılamıştır. Geçiş tamamlanana kadar ve sonrasında üyelerimizin yanında ve sürecin takipçisi olmaya devam edeceğiz." ifadelerini kullandı.

İŞTE MÜLAKATTA SORULAN SORULAR

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde kadroya geçiş mülakatlarını bir komisyon gerçekleştiriyor. İşte mülakatta sorulan soruların bir kısmı: 

1) Özel güvenliklere çalışma iznini kimden alır?

2) Doğal afet durumunda ne yaparsınız?

3) Yiv ve set nedir?

4) Özel güvenlik hangi yasaya tabidir?

5) Kalp krizi geçiren birine ne yaparsın?

6) Ateşli hasta olan birine ne yaparsın?

7) Özel güvenliklerin silah kullanma yetkisi var mıdır?

8) Nokta nöbeti tutan güvenlik nöbet kulu besinden kaç adım uzaklaşabilir?

9) Metal dedektörün ayarlanmasına ne ad verilir?

10) Suçüstü halinde yakalama işlemini kimler yapar

11) Özel güvenlikler güvenlik kartlarını ne kadar zamanda yenilerler?

12) Yangın alarmı hangi durumda devreye girer?

13) Çalıştığın yerde cüzdan bulmuş olsanız nasıl bir işlem yaparsınız?

14) Tutanak nedir, nasıl tutulur?

15) Bulunduğun yerde olası bir olay durumda kime haber verirsin?

16) 110, 112, 155, 156, 177 kodlar kime aittir?

17) Orman yangının ihbar hattının numarası nedir?

18) Teslim, tesellüm tutanağı?

19) Kuruma gelen ziyaretçiyi nasıl karşılarsın?

ÖRNEKLERİ OLMUŞTU

Mezopotamya Ajansı’ndan yayınlanan haberde mülakatta hükümete yandaş kişileri belirlemek üzere sorular sorulduğuna yönelik bilgi, mülakatı İzmir Valiliği’nin gerçekleştirdiği algısını oluşturmuştu.

Keza, OHAL süresince benzer olaylar dönem dönem gerçekleşmiş, geçtiğimiz aylarda Milli Eğitim Bakanlığı’nın yaptığı çeşitli mülakatlarda “Cumhurbaşkanımız konuşmasında nelere değindi? ‘Reis’ denilince aklına kim geliyor? 15 Temmuz sürecini değerlendirin, Gezi Parkı olaylarını değerlendirin” gibi sorular sorulması tartışma yaratmıştı. Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz ise mülakat soruları üzerine basına “Böyle bir soru bizim soru havuzumuzda yok. Diyelim ki bir tanesi sordu. Reis hakkında ne düşünüyorsun diye. Bu mülakatı haksız yere mi düşürür? Kişi onun hakkında ne düşündüğünü… Sever sevmez… Beğenir beğenmez, Turgut Reis der, Piri Reis der… Veya bir başka reis… Onun hakkında da fikrini söylesin. Bunun ne zararı var! Bunun ne zararı var!” açıklamalarında bulunmuştu.

Editör: Haber Merkezi