İzmir, raylı sistemlerde 16 yıl gibi kısa bir geçmişe sahip olmasına rağmen özellikle son dönemdeki yatırımlarla zirveye doğru emin adımlarla ilerliyor. Hat uzunluğu, vagon ve istasyon sayısı her geçen yıl büyüyen İzmir Metrosu ile İZBAN’ın buna bağlı olarak yolcu sayısı da sürekli artıyor ve raylı sistemlerin kamu eliyle yapılan toplu taşımada içerisindeki payı da yükseliyor. Şu anda toplu taşıma pastasında yüzde 40 paya sahip olan iki sistemde 2016 yılında yaklaşık 200 milyon yolcu taşındı ve tüm zamanların rekoruna ulaşıldı. İzmir Metrosu’nda 105, İZBAN’da ise 88 milyon yolcu taşındı. İki raylı sistem şirketinin kuruldukları günden bu yana taşıdıkları yolcu sayıları ise 1 milyar 185 milyonu geride bıraktı.

EN YOĞUN İSTASYON HALKAPINAR

Hem İzmir Metrosu’nun hem de İZBAN’ın 2016 yılı içerisindeki en yoğun istasyonları Halkapınar oldu. Transfer istasyonu olan Halkapınar’dan 1 yılda 15 milyon 320 bin İzmir Metrosu, 8 milyon 732 bin ise İZBAN yolcusu geçiş yaptı. Raylı sistemler, yeni projelerle kentin dört bir yanına doğru büyümeyi sürdürüyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi, İZBAN’ı 26 kilometreye daha uzatıp toplamda 136 kilometreye çıkaracak Selçuk aksının yapım çalışmalarında son aşamaya geldi. Hat imalatlarının yüzde 95’i tamamlanan 8.9 kilometrelik Karşıyaka Tramvayı’nda ilk test sürüşü, Başkan Aziz Kocaoğlu ve basın mensuplarının da katılımıyla bu hafta içerisinde gerçekleştirildi. Konak Tramvayı hattı ise Temmuz-Ağustos aylarında başlayacak ilk test sürüşleri için hazırlanmaya başladı.

PROJELER HAYATA GEÇİYOR
İzmir Metrosu’nu 27.2 kilometreye uzatacak Fahrettin Altay - Narlıdere bölümüyle ilgili proje tamamlandı. 12,5 kilometrelik hatta sürücüsüz araçların kullanılacağı Üçyol-Buca metro hattı yapım ihalesinin sonuçlandırılmasına yönelik hazırlıklar yapıldı. İZBAN ESBAŞ İstasyonu ile Fuar İzmir arasında hizmet verecek 2,2 kilometrelik monorayın proje ihalesi yapıldı. Tüm bu yatırımlara ek olarak Evka3 - Bornova Merkez hattı da İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin raylı sistem yatırım planında yer alıyor. Projeler hayata geçtikçe İzmir’deki raylı sistem uzunluğu 2019’da 190 kilometre, hemen ardından ise 250 kilometrenin üzerine çıkacak. Böylelikle şu anda yüzde 40 olan toplu taşıma pastasındaki pay yüzde 60’lar seviyesine yükselecek. Bu da iki sistemde günde taşınan yolcu sayısını 650 binler seviyesinden 1 milyon barajının üzerine çıkaracak.

Editör: Haber Merkezi