Gizem TABAN/ İZ GAZETE- İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ‘Eşit Bir Yurttaşlık Mümkün’ anlayışıyla hayata geçirdiği, kadın, çocuk, genç ve engelli bireyler için fırsat eşitliği sağlayacak birimleri tek çatı altında toplayan Örnekköy Sosyal Projeler Yerleşkesi, coşkulu bir törenle açıldı. Açılış Töreninde İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cumhuriyet Halk Partili (CHP) Tunç Soyer, CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, Karşıyaka Belediye Başkanı CHP’li Cemil Tugay, İzmir Köy-Koop Başkanı Neptün Soyer, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili CHP’li Mustafa Özuslu, CHP’li ilçe belediye başkanları, belediye meclis üyeleri, ilçe başkanları, il yöneticileri, STK temsilcileri ve vatandaşlar yer aldı. 

TÜM BİRİMLER TEK ÇATI ALTINDA TOPLANDI

Açılış programında, ülkeye örnek olacak bir projeyi daha İzmir’e kazandırmanın mutluluğunu yaşadığını belirterek sözlerine başlayan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Kütüphaneden etüt salonları, yoga atölyesi, sinema ve konferans salonlarına kadar pek çok üniteyi bir araya getiren bu benzersiz tesisi bugün hizmete sunuyoruz. Sosyal, kültürel ve ekonomik açıdan hizmetlere erişimde, dezavantajlı konumda olan kadın, çocuk, genç ve engelli bireyler için fırsat eşitliği sağlayacak birimleri, burada, tek bir yerleşkede topladık” dedi. 

KADINLARI GÜÇLENDİRECEK FAALİYETLER

Kadınların güçlendirilmesi, toplumsal yaşamdaki varlıklarının görünür kılınması ve katılımını artırmak için ortak yaşam ve dayanışma merkezi olarak tasarlanan ‘Güçlü Geleceğin Anahtarı’ sloganıyla kapılarını açan ANAHTAR Kadın Çalışmaları Bütüncül Hizmet Merkezi’nin yerleşkenin lokomotifi olarak öne çıktığını belirten Başkan Tunç Soyer, “Bu merkezimizde; toplumsal cinsiyet eşitliği, kadın sağlığı, şiddetle mücadelede önleyici tedbirler, ayrımcılık, iletişim gibi konularda, kadınlara pek çok eğitim veriliyor. Anahtar birimimizde kadınlar için ayrıca istihdam ve girişimcilik kursları, psiko-sosyal destek hizmetleri ve hukuki danışmanlık ile spor ve sanat etkinlikleri yer alıyor. Burada, kadın alanında faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarının toplantılarını, seminerlerini, eğitimlerini ve çalıştaylarını yapabilecekleri alanlar da yer alıyor. Böylece bu merkezimizde; kadınların güçlendirilmesi, şiddete karşı mücadele gibi pek çok alanda, ortak aklı harekete geçiriyoruz. Yerleşkemize gelen kadınlar, 3-6 yaş arasındaki çocuklarını buradaki Masal Evi’yle buluşturabiliyor. Kendileri ise Meslek Fabrikamız bünyesindeki kurslardan faydalanarak meslek kazanıyor. Böylece kadın istihdamına katkı sağlıyoruz. Çocuklara oyun ve aktif öğrenmeye dayalı hizmet sunan Masal Evimiz ile beraber 7-14 yaş grubunun, keyifli ve güvenli bir ortamda gelişimlerini desteklemek üzere Çocuk ve Gençlik Merkezimiz (ÇOGEM) de bu kampüsümüzde yer alıyor” diye konuştu.
Tesise ilişkin bilgiler veren Başkan Tunç Soyer’in açıklamaları şöyle:

GENÇ İZMİR

Yerleşkemizde bulunan “Genç İzmir”de ise, gençlerin sesini, coşkusu ve heyecanını, kent yaşamına dahil edebilecekleri bir ortam yarattık. Tarihi Havagazı Fabrikası Gençlik Yerleşkesi ve Örnekköy'deki Genç İzmir merkezimizde gençler birçok faaliyete erişebilecek.

FARKINDALIK MERKEZİ

Engelsiz İzmir hedefimiz doğrultusunda, Limontepe’nin ardından Farkındalık Merkezimizin ikincisini yine burada açıyoruz. Farkındalık Merkezi’nde, engelli bireylerin sosyal yaşama katılımını artırmak ve günlük yaşamda karşılaştıkları zorluklara dair toplumun tüm kesimlerindeki farkındalığı ve toplumsal duyarlılığı artırmayı amaçlayan faaliyetler yürütülecek.

ENGELSİZ SANAT MÜZESİ

Yerleşkemizdeki en önemli birimlerden biri, İzmir Dokunulabilir Engelsiz Modern Sanatlar Müzesi (İZDEM). Müzemizde; İdol Sanat Evi sanatçıları tarafından çalışılan 44 adet seramik kabartma tablo ile beraber dünyaca ünlü pek çok sanatçının eseri, dokunulabilir ve sesli betimlemeli olarak yer alıyor.

MİSAFİRHANE DE YER ALIYOR

Örnekköy Yerleşkemizde ayrıca belediye şirketimiz İzelman’ın Misafirhanesi de yer alıyor. Deprem sonrası, vatandaşlarımıza tahsis ettiğimiz misafirhanemiz; 34 oda ve 70 yatak kapasitesi ile bir sosyal tesis olarak düzenlendi. Tesiste; çocukların yaratıcılıklarını açığa çıkaracak İnovasyon Merkezi ile gençlerin derslerini takip edebilecekleri EBA erişim merkezi ve kütüphanemiz yer alıyor. 

‘GELECEĞE IŞIK TUTACAK’

Başta dezavantajlı vatandaşlar olmak üzere İzmir’de yaşayan herkesin, eşit ve adil biçimde kamusal hizmetlere erişimi için büyük bir kararlılıkla çalıştıklarını altını çizen Başkan Soyer, “Hiç kuşkum yok ki, Örnekköy Sosyal Projeler Yerleşkesi bu kararlılığımızın ve mücadelemizin sembollerinden biri olacak, İzmir’de yaratmak istediğimiz geleceğe ışık tutacak” dedi.

‘İZMİR VE KARŞIYAKA İÇİN BÜYÜK BİR DEĞER’

Tesisin İzmir ve Karşıyaka için büyük bir kazanım olduğunu belirten Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay da, “Bu kadar güzel bir tesisi Karşıyaka’mıza kazandırdığı ve tüm İzmir’e hizmet etmek için hazır ettiğiniz için Büyükşehir Belediyemize ve Başkanımıza teşekkür ediyorum. Bütün çalışmalarımıza destek veren, ilgisi ve dayanışmasıyla cesaretimizi çoğaltan Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Tunç Soyer’e çok teşekkür ediyorum. Örnkekköy Sosyal Projeler Yerleşkesi, Karşıyaka için büyük bir değer. Kadınlarımız, çocuk ve gençlerimiz, engellilerimiz, bizim yerel yönetim anlayışımızda önceliğe sahiptir. Büyükşehir Belediyemizin bu kapsamlı ve bütüncül yaklaşımla var ettiği bu tesisin hiç kuşkusuz büyük katkıları olacaktır. Kentimize ve hemşerimize güzellikler kazandırmasını diliyorum” dedi.

Editör: Haber Merkezi