Şu İzmir kent içi ulaşım bakımından bir harika dostum! Ne zaman İzmir’e yolum düşse bir yenilik görüyorum, ulaşıma eklenen bir aks ya da tıkanan trafiğe bir çözüm görüyorum. İstanbul ve Ankara’yı kıskandıracak bir kent oldu İzmir kent içi ulaşım bakımından. Aziz Kocaoğlu tam bir devrime imza atıyor; komplike bir devrim değil bu; bir sıçrama şeklinde değil ama “sürekli devrim”, akıp gidiyor.

Geçen yıl metronun çok zorlu son etabı da bitirildi ve İzmir Metrosu Fahrettin Altay Meydanı’na ulaştı. Meydan düzenlemesiyle metro istasyonu bir arada yapılınca ortam güzelleşti ve rahatladı. İnönü Caddesi baştanbaşa metroyla geçilebilir oldu. İzmir Körfezi’nde belediye tarafından arabalı vapurlar ve yolcu vapurları da ayrı bir kolaylık sağlıyor ulaşımda. İstanbul’un altı tarafı deniz ama denizin ulaşımdaki payı sadece yüzde 2,5. İzmir’de ise sadece körfez var ve Konak-Alsancak ile Karşıyaka arasında, Göztepe ve Üçkuyular ile Karşıyaka-Bostanlı arasında vapurlar süzülerek kent içi ulaşıma katkıda bulunuyor.

İZBAN UZADI

Son olarak İZBAN (İzmir Banliyö Tren Sistemi), Cumaovası-Tepeköy arasındaki 30 km’lik ek hat ile kentin iki sanayi bölgesi Aliağa ve Torbalı’yı birbirine bağladı. Tren böylece 110 km’lik toplam hatta sahip oldu. Bu hatta günde 76 sefer yapılacak, sabah işe geliş ve akşam işten dönüş saatlerinde vızır vızır işliyor, aradaki zaman diliminde de sık seferler var. Toplam 38 istasyonu olan İZBAN’ın son haliyle günlük 300 bin yolcu taşıması hedefleniyor.

Kişisel deneyimimle ilgili şu notu düşersem İZBAN ve Metro’nun işlevi daha iyi anlaşılır: İstanbul’dan Adnan Menderes Havalimanı’na (Cumaovası civarı) uçtuğumda iner inmez İZBAN’a biniyorum, Konak’tan biraz sonraki Hilal istasyonunda inip Metro’ya aktarma yapıyorum; uçaktan indikten sadece 45 dakika sonra Güzelyalı’dayım. Üstelik sadece 2.40 TL’ye!

İzmir’de belediyenin tüm toplu ulaşım araçlarında (İZBAN, Metro, vapur, otobüs) aktarma ücretsiz. Üstelik, bu ücretsiz aktarmalar 1,5 saat geçerli. Yanlış okumadınız, tam 1,5 saat de geçerli. Örneğin İstanbul’da sadece vapurdan inip otobüse binerseniz kısa sürede yine de yarım bilet parası ödüyorsunuz, o da bir kez. Ankara’da da farklı değil. İstanbul ve Ankaralılar İzmirlileri kıskanabilir gerçekten de. Ulaşım hem kolay hem çabuk hem de çok ucuz, sosyalleşmiş.

“PARK ET, RİNGLE DEVAM ET”

Geçen hafta İzmir’e gittiğimde bir yenilikle daha karşılaştım kent içi ulaşım açısından. “Park et, ringle devam et” uygulaması kentin göbeğindeki araç trafiğini rahatlatmaya yönelik. Çok doğru ve başarılı bir uygulama. Şimdi top İzmirlilerde… Özel araç sahipleri bu uygulamaya katılarak araçlarını merkezin hemen kıyısındaki otoparklara bırakıp ringle merkeze geçmeli. İşini halledip dönünce de aynı şekilde ringle otoparktaki aracına dönmeli. Vatandaş sahip çıkmalı bu uygulamaya.

“Park et, ringle devam et” uygulaması çerçevesinde 1200 araç kapasiteli Kahramanlar Otoparkı’nın daha verimli kullanılması hedefleniyor. Buna göre sürücüler gündüzleri 4 TL karşılığında araçlarını otoparka bırakıp ücretsiz ring aracıyla Alsancak’a ulaşabilecek. Akşamları da 19.00-09.00 arasında ücret 4 TL. Uygulamayı teşvik için otoparkın aylık abonman bedeli de 150 TL’den 100 TL’ye düşürüldü. Bu arada Kahramanlar Otoparkı’nı merkez alan proje kapsamında Alsancak’taki dört kapalı otopark ücretsiz ring seferleriyle birbirine bağlanmış oldu. Dört ring aracı 10 dakikada bir hareket edecek. Ringler sadece pazarları 30 dakikada bir olacak.

CHP İZMİR’DEKİ DEVRİMİ DİĞER METROPOLLERDE NE KADAR TANITIYOR?

CHP yönetiminin yapması gereken bir şey var; İzmir’deki bu kent içi ulaşım devrimini başta İstanbul ve Ankara olmak üzere bütün büyük kentlerde hak ettiği şekilde tanıtmalı. Yerel yönetimlerdeki hamle için ortaya koyduğun başarıların propagandasını yapamazsan o başarı sadece bulunduğu mahalde kalır. İzmir’de kent içi ulaşımı, çabuk, ucuz ve konforlu olarak sağlayan büyükşehir belediyesinin uygulamaları medyadaki sınırlı erişim göz önüne alınarak hazırlanacak videolarla başka metropollerde halka gösterilebilir. Bu bağlamda hazırlanacak tanıtıcı bir TIR da İstanbul, Ankara, Bursa, Adana, Mersin gibi metropol kentlerde gezdirilebilir. Bu konuda başka enstrümanlar da devreye sokulabilir.

Aynı şekilde Eskişehir’de Türkiye’nin en güzel ve sorunsuz kentlerinden birisine imza atan Yılmaz Büyükerşen’in çalışmaları, ortaya koyduğu projeler de neden bir TIR’la başka Anadolu kentlerinde gezdirilerek tanıtılmaz? Elinizdeki bu cevherleri etrafa gösterirseniz başka yerlerde de tekrarlanabileceği kanısı yayılacaktır. Yoksa seçime bir buçuk ay kala şapkadan cin çıkarılamıyor. 

M. Ayhan Kara

Editör: Haber Merkezi