Bayraklı Belediyesi'nin Sevgi Yolu'ndaki Kadının Emek Dünyası ücretsiz stantlarında ürettikleri takı, ev aksesuar ve örgü gibi çeşitli ürünleri görücüye çıkaran Bayraklı'nın emekçi kadınları bir anlamda verdikleri hayat mücadelesiyle hemcinslerine örnek oluyor. Emekçi kadınlar zorlu hayat şartlarına rağmen terapi olarak gördükleri el işlerini bir eğlenceye dönüştürerek, aynı zamanda kazandıkları sosyal çevreyle birlikte evlerine gelir sağlıyor.

Bebek yaşta geçirdiği havale sonrası sağ ayağı felç kalan ve hayatını engelli olarak sürdüren Hayriye Aktok, Kadının Emek Dünyası'nda kendini iyi hissettiğini söyledi. Aktok, “Stantlar ilk kurulduğu yıldan beri buradayım. Örgü yapıyorum, takı yapıyorum. Ayağım sakat, engelli olduğum için gidip gelmekte zorlanıyorum ama benim için iyi oluyor. Hobi oluyor, vakit geçiyor. Pek moralimi bozmam neşeli ve güler yüzlü olmaya çalışırım. Çocukluk yıllarım zorlu geçti. 1,5 yaşındayken geçirdiğim çocuk felci nedeniyle ayağım felçli kaldı. Burada olmaktan çok mutluyum. Başkanımız Hasan Karabağ'a bu imkanı verdiği için teşekkür ederiz. Buradan para da kazanıyorum ama buranın bana mutluluk vermesi daha önemli” dedi.

Son 10 yıldır internetten bakıp, evde yaptığı ürünleri satarak aile bütçesine katkı sağladığını anlatan Derya Kaya ise, “2.5 senedir buradayım. Sabun, havlu, çeyizlik ürünler yapıyorum. Maddi sıkıntılar nedeniyle zaten yaklaşık 10 yıldır evde yapıyordum. 2 kızım var. Sonra belediyenin böyle bir imkanı olduğunu duydum ve buraya geldim. Ürettiklerimi satarak evimin bütçesine katkı sağlıyorum. Akmasa da damlıyor. Evimin ihtiyaçlarını karşılıyorum, çocuklarımın harçlıklarını veriyorum. Kızımın rahatsızlığı vardı. O nedenle ben bir yere bağlı olamadım, sigortalı bir işte çalışamadım. Bu iş benim için ideal. Kızımın sağlığı için uğraştım sonra ikinci kızım oldu. Ev işlerine gidiyordum. Sonra internetten bakarak, uğraşıyordum aksesuarlar yapıyordum. Elimde satıyordum, dükkanlara esnafa... Bizimki de bir nevi hayat mücadelesi işte…” diye konuştu.

Geçmiş yıllarda tarlada işçi olarak çalışan şimdilerde ise emeğinin karşılığını yaptığı ürünleri satarak kazanan Derya Yıldırım ise, “Bayraklı Belediye Başkanı Hasan Karabağ'a ne kadar teşekkür etsek azdır” diyerek, memnuniyetini dile getirdi. Yıldırım, “3 yıldar burdayım. Daha öncelerde çocuklarımı anneme bırakarak, tarla işleriyle uğraşıyordum. Manisa'nın köylerine yatılı işçi olarak gidiyordum. El işlerini evde de yapıyordum ama emeğimin karşılığını alamıyordum. Yelek, yazma, bebek kıyafetleri, hörgüçler yapıyorum. Düşük fiyatlara satıyordum. Sonra belediyemizin böyle bir imkanı olduğunu öğrendim. Buraya kira, elektrik gibi bir şey vermiyoruz. Başkanımız bize burayı verdi. Benim eşim asgari ücretle çalışıyor. Buradan aldığım 5 lirayı çocuklarıma harçlık olarak veriyorum. Aileme ek gelir oluyor. Ne kadar teşekkür etsek azdır. Allah bereket versin" dedi.

Anne ve babasını trafik kazasında kaybettikten sonra Kadının Emek Dünyası'nın kendisi için terapi olduğunu söyleyen 66 yaşındaki Necla Akderya da ev ekonomisine buradan kazanç sağladığını söyledi. Akderya, "8 yıldır Kadının Emek Dünyası'nda örgü ve dantel örüyorum, patikler yapıyorum, bebek kıyafetleri dikip satıyorum. Onlarla evime katkıda bulunuyorum. 66 yaşındayım, eşim emekli, evimiz kira, ben de buraya geliyorum. Benim için terapi oluyor. Annemi babamı trafik kazasında kaybettim. Zorluklar, sıkıntılar çektim. Tedavi sonrası da buraya geldim ve benim için terapi oldu” dedi.

Bayraklı Belediye Başkanı Hasan Karabağ, Bayraklı’da kadınlara yönelik çok sayıda proje geliştirdiklerini belirterek, “Emekçi kadınlarımız için farklı noktalarda ücretsiz stantlar tahsis ettik. Bu stantlarda ürettiklerini satarak ev bütçelerine katkı sağlıyorlar. Bayraklı Emek Dünyası Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifimizi de kurduk. Kooperatifimizin internet sitesinden emekçi kadınlarımız ürünlerini satabiliyor. Onların mücadelelerine belediye olarak elimizden gelen desteği veriyoruz. 27 semt merkezimizde kadınlar için çeşitli kurslar düzenliyoruz. Bu kurslar sayesinde kadınlarımız iş sahibi oluyor. Kadınların ekonomik özgürlüklerini önemsiyoruz. Belediye olarak kadınlara her platformda değer veriyoruz. Kadınlarımız hayatın her alanında var. Onları yok sayan zihniyeti biz kabul etmiyoruz” dedi.

Editör: Haber Merkezi