CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Menemen'de spor salonu açılışının ardından Bergama'ya geçti. Burada Bergama Kültür Merkezi'nin açılışına katılan Kemal Kılıçdaroğlu'ndan önce, Belediye Başkanı Mehmet Gönenç ile salonun mimarı Emre Arolat konuştu. Daha sonra kürsüye çıkan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, vatandaşlara seslendi.

Bergama'nın tarihi önemine dikkat çeken Kılıçdaroğlu, "Bergama tarih kenti. Tarihin derinliklerinden bugüne bir kültürü bıraktı. Bu sadece bizim kültürümüz değil, geçmişimizin de geleceğimizin kültürüdür. Geçmişe dayanarak geleceği inşa ediyoruz. Türkiye Cumhuriyeti'nin temeli kültürdür. Çünkü kültür hayatın her alanında, bu toprakların mayasında insan sevgisi hoşgörü vardır. Kin öfke yoktur. Mevlana vardır, Hacı Bektaşı Veli vardır. Erzurumlu Emrah, Yunus Emre, Karacaoğlan, Yaşar Kemal, Tarık Akan, Ahmet Arifler vardır. Bu topraklarımızın kıymetini yeteri kadar bilmiyoruz. Kıymetini bildiğimizde emin olun, Türkiye çok güzel noktalara taşıyabiliriz. Dünya çapında mimarlarımız, doktorlarımız, ressamımız, şairimiz var. Her alandan yetişmiş insanımız var ama aramızda sır, dünya çağında siyasetçimiz yok. Türkiye'nin en ciddi sorunlarından biri insan sevgisinin egemen olduğu bir siyaset anlayışımız yok. Bunu kurmaya hepimizin görevi var" diye konuştu.

ATATÜRK'Ü BİZE YANLIŞ ANLATTILAR

Atatürk ve Atatürkçülük konusunda da açıklamalar yapan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Atatürkçülüğü bize yanlış anlatırlar. Atatürkçülük eğer tek kelime ile anlatmak gerekirse, Atatürkçülük üretim demektir. Kurtuluş Savaşı'ndan gelen o insanların hiçbiri ekonomi eğitimi görmemişlerdir. Okuma yazma oranı kadınlarda binde 8'di. Erkeklerde yüzde 6-7. O da daha çok azınlıkların okuma yazma bildiğini görüyoruz. Önce millet mektepleri kuruldu. Sonra üreteceğiz dendi. Cumhuriyetin ilanından 6 ay sonra şeker fabrikası temeli atıldı. Merkez Bankası'nı kurduk. Uçak fabrikasının temelini attık. Denizaltımızı yaptık. Türkiye uçak, ihraç eden bir ülkeydi. Demir ağlarla ördük 10 yılda bütün Türkiye'yi. Neden birden bire geriye gittik? Teknoloji üreten bir Türkiye ne oldu birden bire geriye doğru gitti, hepimizin oturup yeniden düşünmesi lazım. Cumhuriyetin temeli kültürdür. Üreten toplum saygın toplumdur, dünyada söz sahibi olan toplumdur. Sadece tüketirseniz, Mustafa Kemal'in deyimiyle önce onurunuzu, sonra haysiyetinizi daha sonra bağımsızlığınızı kaybedersiniz. Herkesin kazandığı, mutlu bir Türkiye yeniden inşa etmek zorundayız" ifadelerini kullandı.

DARBE GİRİŞİMİNE DEĞİNDİ

Konuşmasına darbe girişimine değinip, darbecileri hep beraber kınadıklarını söyleyen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Bu Türk siyasi tarihinde çok önemli bir olaydır. Bütün siyasi partiler, sivil toplum kuruluşları darbeye karşı çıktı. Bu bizim demokrasi geleneğimizin önemli bir aşamasıdır. Darbeyle, darbeciyle mücadeleye evet ama sokaktaki vatandaşla mücadeleye karşıyım. Mağdur oluşturulmamalı. Banka Asya'ya neden para yatırdın diye memuriyetten atacaksın ama, Bank Asya'ya izin veren adama hiçbir şey yapmayacaksın. Çocuğunun neden bu okula gönderdin diye memuru işten atıyorsun, ama okulu kuranların sırtını sıvazlıyorsun. Devlet vatandaşına tuzak kurmaz. Devlet suçlu ile mücadele eder" dedi.

ÖZEL HAREKATÇI POLİS ÖRNEĞİ

FETÖ'den tutuklanan bir özel hareket polisini örnek veren Kemal Kılıçdaroğlu şunları söyledi: "Bir özel harekatçı, Kayseri'de kooperatife üye olmuş. Taksitleri yatırıyor. Banka 'havale bedeli alacağız' deyince kooperatif aidatını Bank Asya aracılığı ile gönderdiği için görevden alıp, hapse attılar. Eşini lojmandan attılar. Eşinin, çocuğun ne günahı var? Böyle bir şey olabilir mi? Gazi Mustafa Kemal Atatürk'e suikast düzenleyenlerin hiçbirinin çocuğu mağdur olmadı. İçinde büyükelçi olan, vali olan var. Suçlu ile suçsuzu ayırmışlardır. Çocukların ne günahı var? Bunun vicdan ahlak neresinde var? Asla kabul etmiyorum. İnsana saygı duyuyorum, insanı seviyorum. Hiçbir ayrım yapmak istemiyorum."

'İŞİ EHLİNE VERDİN Mİ BAŞARI GELİR'

Devlette liyakatın önemli olduğunu ifade eden CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “Bugün Ankara'da iki canlı bomba yakalayacaklardı, kendilerini patlattılar. Bir kanlı olayla yüz yüze gelmedik. İşi ehline verdin mi, o işi çözer. Ben hakimlik, öğretmenlik, ayakkabıcılık yapamam, işin ustası vardır hepimizin en iyi bildiği konular vardır. Ben besteci değilim, ama besteyi yapanlar vardır, yemek yapamam, ama yemeği yapan ustalar vardır. Dediğim gibi işi ehline verirseniz, bu memlekete huzuru getiririz. Hepimizin karnı doyar. Tarihin bütün derinlikleri burada. Cumhuriyetimize sahip çıkacağız vatana, bayrağa, insana sahip çıkacağız. Onların yeteneklerine sahip çıkacağız" diye konuştu.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun konuşmasından sonra kültür merkezinin açılışı yapıldı. Ardından İdil Biret, konseri başladı.

Editör: Haber Merkezi