İZGAZETE- İzmir ulaşımının can damarlarından metro ve tramvayda toplamda 630 çalışanı kapsayan Toplu İş Sözleşmesi (TİS) görüşmeleri sona ermesine rağmen anlaşma sağlanamadı. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) şirketlerinden İzmir Metro A.Ş ve İBB’nin işveren sendikası Sosyal Demokrat Kamu İşverenleri Sendikası (SODEM-SEN) ile metro ve tramvayda örgütlü olan Demiryol-İş Sendikası arasında gerçekleşen TİS görüşmelerinden uzlaşı çıkmadı. Sendika, 1 Ekim saat 11.00 itibarıyla işyerlerine grev kararını astı. Konuya ilişkin İzmir Metro A.Ş binası önünde basın açıklaması yapan Demiryol-İş Sendikası İzmir Şubesi, İzmir Metro A.Ş Yönetimi’ne çağrıda bulundu. Basın açıklamasını Demiryol-İş Sendikası İzmir Şube Başkanı Hamdullah Giral okudu. Açıklamada, işçiler ‘Eşit işe Eşit Ücret’ ve ‘Metro işçisi üvey evlat değildir’ pankartları açtı.

‘ÜVEY EVLAT OLMAK İSTEMİYORUZ’
Demiryol-İş Sendikası İzmir Şube Başkanı Hamdullah Giral, sendika ile İBB Metro A.Ş adına yetkilendirilmiş SODEM-SEN arasında yürütülmekte olan 9’uncu dönem TİS görüşmelerinin 6 Temmuz 2021 tarihinde uyuşmazlıkla sonuçlandığını ve arabulucu ile yapılan toplantılarda da bir sonuç alınamadığını belirtti. Giral, “Haklı taleplerimiz kabul edilmediği için 6356 sayılı Kanun Hükümleri gereğince sendikamız grev kararı almak zorunda bırakılmıştır. Grevin uygulanacağı gün ve saat ayrıca duyurulacaktır. Yapılan görüşmelerde Demiryol-İş Sendikası olarak yasal sürelerin tamamını kullanıp, süreci masada sonlandırmak için elimizden gelen her türlü çabayı gösterdik. Kimseden sadaka istemiyoruz, üvey evlat olmak da istemiyoruz. Emeğimizin karşılığını, evimizi geçindirebileceğimiz ve insanca yaşayabileceğimiz ücretler istiyoruz” dedi.

‘TUNÇ BAŞKAN'DAN TEK İSTEĞİMİZ…’
İzmir Metro A.Ş Yönetimine çağrıda bulunan Giral, “Gidin belediye başkanımıza deyin ki; ‘yıllarca açlık sınırındaki ücretlere mahkum ettiğimiz metro çalışanlarının artık karınları doymuyor, evlerini geçindiremez duruma geldiler. Bunun sebebi de biziz.’ Amacımız ne kendimizi ne de İzmir halkını mağdur etmek değil. Emeğin ve emekçinin yanında olan Sayın Tunç Soyer başkanımızdan tek isteğimiz 21 yıldır düşük ücret politikasıyla emek sömürüsü yapan Metro A.Ş. Yönetimine artık ‘Dur’ demesidir. Tablolarla değil, bordrolarla konuşuyoruz” diye konuştu.


‘EĞER OLUMLU DÖNÜŞ YAPARLARSA…’
Talepleri karşılanana kadar mücadeleyi sürdüreceklerini vurgulayan Giral, “Haklı taleplerimiz ile ilgili metro çalışanı arkadaşımızla birlikte yürüttüğümüz hak arama mücadelemizde sesimizi duyurmak, hak ettiğimiz ücretleri almak için kararlı olduğumuzu, taleplerimiz kabul edilene kadar da mücadeleye devam edeceğimizi dile getiriyoruz. Açlık sınırında çalıştırdığınız metro işçisinin hakkını vermeme inadından vazgeçip, çalışanların sesine kulak verin. Emeğimizi sömürmeyi bırakın artık! Tek İsteğimiz adalet! Adalet olmayan yerde is barışı olmaz, is barışı olmayan yerde de huzur olmaz. Bugünden İtibaren İzmir Metro A.Ş Yönetimi olumlu bir sonuçla dönüş yaparsa grev halayı çekmek yerine, emeğimizin karşılığının verildiği, çalışanın yüzünün güldüğü ve hakkımızın teslim edildiği iyi bir TİS için kutlama halayı çekeriz” ifadelerini kullandı.

Editör: Haber Merkezi