Menemen Belediyesi ekim ayı olağan birinci meclis oturumu AKP'li Belediye Başkan Vekili Aydın Pehlivan'ın idaresinde gerçekleşti. Belediyenin 2022 Yılı Mali Performans Programı Taslağı ile 2022 ve izleyen 2 yıl Gelir-Gider Bütçesi komisyona sevk edildi. Meclisin bütçe görüşmelerinin 8 Ekim'e bırakılmasına oy birliğiyle karar verildi.

“SOYER’E SUNUM YAPILACAK”

İlçe genelinde tartışmalara neden olan  l/l000 ölçekli Menemen Bütünü Uygulama İmar Planları değişikliğinin görüşülmesine yönelik maddeye ilişkin konuşan AKP'li Pehlivan, “1000’lik planlarımızla ilgili İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’den randevu alarak sunum yapacağız. Kasım ayındaki komisyon toplantısına yetiştiririz diye düşünüyoruz. Büyükşehir’le görüşmeden aksiyon almak istemedik. Kasım ayındaki meclis toplantımızda oylayalım düşüncesindeyiz” dedi. Önerge komisyonlara oybirliğiyle sevk edildi. 

SEYREK ÖNERGESİNE CHP’DEN ŞERH

Seyrek Villakent Mahallesinde bulunan Menemen Belediyesi mülkiyetindeki parsellerin kat karşılığı, satışı, takası, yap-işlet-devret modeli hasılat paylaşımlı kat karşılığı verilmesi, inşaat sözleşmesi yapılması için Belediye Başkan Vekiline ve Belediye Encümenine yetki verilmesine yönelik önergeye CHP grubu şerh koyduğunu açıkladı. Şerhin içeriğinde, “Mülkiyeti belediyeye ait olan parsellerin kat karşılığı satılması için başkanvekiline yetki verilmesi için komisyona sevk edilen teklifle ilgili ret kararı veriyoruz. 5393 sayılı belediye kanunun 18’inci maddesi E bendine göre taşınmazın tahsisi belediye encümeninin görev ve yetkileri sayılır. Başkanvekiline yetki verilmesine yönelik önerge kanuna aykırılık teşkil etmektedir, bu karar da açıkça yok hükmünde olacaktır. Yasanın yetki devrine izin vermediği göz önüne alındığında karar hukuka aykırı olacaktır. Yetki istenen  gayrimenkuller için kamu yararı için uzman görüşü gerekmektedir. Rapor doğrultusunda komisyonun rapor hazırlaması gerekmektedir. Hangi gayrimenkulün ne amaçla satıldığına ve hangi gayrimenkulün ne amacıyla kullanılacağı soru işaretlerini beraberinde getirecektir. Yapılması gereken iş her gayrimenkul açısından ayrı ayrı tespit ve yetkilendirmedir. Başı sonu belli olmayan geniş yetkinin verilmesi meclis hakkı gaspı doğurur” ifadelerine yer verildi.

YILMAZ: 'SATIŞ YAPARAK HANGİ BELEDİYE BORCUNU ÖDEMİŞ?'

Konuya ilişkin konuşan CHP Grup Başkanvekili Ali Yılmaz, “Komisyon raporlarındaki şerhler partimizin görüşlerini yansıtmaktadır. 5393 sayılı belediye kanunun 18’inci maddesi E bendinde belediyeye ait bir taşınmaz üzerinde tasarruf etme yetkisi meclise aittir. Hangi taşınmazda ne tür tasarruf uygulanacağına ancak meclis karar verebilir. Birçok taşınmazı bir çuvala doldurarak encümenin önüne koyarak istediğiniz tasarrufu uygulayın denilemez. Bu kesinlikle kanuna aykırı bir durumdur. Şu anki belediye yönetimi geçici bir yönetim. Belki 2 buçuk yıl belki 2 buçuk ay görevde kalacak. Halktan oy almamış geçici bir yönetimin köklü radikal bir karar almasını ben son derece tehlikeli buluyorum. Gelin halka soralım, Seyrek’te, Menemen’de yaşayanlara soralım, bu taşınmazlar satılsın mı, kat karşılığı verilsin mi, halka gidelim referandum yapalım? Demokrasi uzlaşma rejimidir. Azınlığın da görüşleri önemlidir. Uzlaşma sağlayalım. Satış yaparak hangi belediye borcunu ödemiş? Koca Türkiye ödemiş mi, dış borcun 450 milyar dolar olduğu söyleniyor. Hiçbir belediye mal satarak borç ödeme yoluna gitmemiştir. Bu borç içinde SGK borçları olduğunu görüyoruz. Biz bu satış talebinin kesinlikle yanlış olduğunu, halka sorulması gerektiğini, satış yetkisinin encümene devretmemesi gerektiğini ve bu yetkinin meclise ait olduğunu söylüyoruz” açıklamasında bulundu.

KARAKURT, 'HANGİ AMAÇLA GEÇİRDİĞİNİZİ BİLİYORUZ'

CHP’li Deniz Karakurt ise, “Siz hangi projeyi yapıyorsunuz? Projeyi sunun ve torba olarak yapmayın. Evet, borçlar vardı ama biz faaliyet raporuna evet demedik, onu siz geçirdiniz hangi amaçla geçirdiğinizi de hepimiz biliyoruz. Borcumuz var ama bu borç için, pek çok çözüm bizde de var. Siz talip oldunuz bunu farklı şekillerde çözebilirsiniz. Bu istediğiniz yasaya aykırı, proje getirin, borçlar da projeyle ödensin. Sizi projeye ve hukuka uygun davranmaya davet ediyoruz” dedi.

'ÇOK ZOR DURUMDAYIZ!'

"Bizim şu an proje düşünecek halimiz yok, önceliğimiz borçlar, gün geçmiyor ki kapımızı icra memuru çalmasın" diyen AKP'li Pehlivan da, "Bu borçları biz yapmadık, geçmişten gelen borçlar, şu an kıymet takdiri yapılma noktasına gelmiş. Bizim bu konuda 800 bin metrekare alanımız icrayla satılacak hale geldi. Mevcut alacaklılar bütün gayrimenkullerimize yürüyorlar. Gayrimenkullerimizi kurtarmamız gerekiyor, yok pahasına satılmasını engellemeliyiz. Burada serbest bölgemiz var, yanında 1400 dönümlük arazi var. Ticaret Bakanımızla görüştük, bu araziyi de mera vasfından çıkartarak, ki kaybetmiş bu vasfı zaten, serbest bölgeye buranın tahsisi ile ilgili çalışmaya gireceğiz. Ciddi bir istihdam sağlayacağız, yollarımızı yapacağız. Bin kişilik kız, bin kişilik erkek yurdu yapmak istiyoruz, belediyenin de ciddi kaynağı olmuş olacak. Beytülmala sahip çıkacağıma namusum ve şerefim üzerine söz veriyorum. Çok zor durumdayız" diye konuştu. 

Editör: Haber Merkezi