YAĞIZ BARUT – CEREN DUMAN / İZ GAZETE Menemen Belediye’sinin yeni başkanı Serdar Aksoy, eski belediye başkanı ve Menemen Belediyespor’un onursal başkanı Tahir Şahin’in kulüp hakkında ortaya attığı iddialara cevap verdi. Menemen Belediyesi Kubilay Kültür Merkezi’nde basın mensuplarına ve halka açıklamalarda bulunan Aksoy, Menemenlilere ait olan 176 adet gayrimenkulün hukuksuz biçimde kulübe aktarıldığını, seçimlerden üç gün önce geçici olarak 284 kişinin belediyeye alındığını, personel giderlerinin ise bütçenin yüzde 93’üne denk geldiğini söyledi. Aksoy, Menemen halkının hakkını kimseye yedirmeyeceğini söyleyerek, hukuki yolu işaret etti.

‘ÇALIŞANLAR, BİR ŞAHSIN HİZMETKÂRI DEĞİLDİR’

Menemen Belediyespor’da çalışan personellerin görevden alınmasıyla ilgili açıklamalarda bulunan Aksoy, “Çalışan arkadaşlar belediyenin personelidir. Arabalar, harcanan mazot, elektriği, suyu belediyenindir. Bu hukuk dışı bir uygulamadır. Menemen Belediyesi çalışanının, spor kulübünde ne işi var?  Biz oradaki personelimizi olması gerektiği yere aldık. Tüm giderler Menemen Belediyesi’nde ama spor kulübünün yönetimi farklı, böyle bir şey olmaz. Bizler bu saatten sonra belediyenin yetkilisiyiz ve personeli toparlamak da, görev vermek de, verilen görevi takip etmek de bizim sorumluluğumuzdadır. Önümüzdeki süreç Menemen Belediyesi için de Menemen için de bir arınma ve arlanma dönemi olacak” dedi. Ayrıca, Menemen Belediyespor’un futbolcularını ve teknik direktörü konuşmak için davet ettiğini ancak davetine icap edilmediğini dile getiren Aksoy, “Takımın adı Menemen Belediyespor ama başkanın davetine icap edilmiyor. Bu kabul görür bir şey değil. Davul başka yerde tokmak başka yerde olmaz. Sapla samanın karıştığı yerde bunu da ayıralım. Oradaki emekçiler belediye çalışanlarıdır, bir ailenin ve şahsın hizmetkârlığını yapan insanlar değildir” diye konuştu.

176 ADET GAYRİMENKUL HUKUKSUZ ŞEKİLDE KULÜBE AKTARILMIŞ

2017 Sayıştay Denetim Raporlarının sağlamasını yaptırmak için bilirkişi getirdiğini söyleyen Aksoy, “Dört günlük çalışma sonunda bilirkişi, teslim aldığımız belediyenin durumunu ortaya çıkarttı. Sağlaması tamam, tespitler doğrudur ve buna uygun hareket etmek zorundayız. Alacağımız kararların tamamı hukuka uygun olmalıdır. Ben yaptım oldu mantığıyla olmaz” dedi. Menemen Belediyesi’ne ait 176 adet gayrimenkulün Menemen Belediyespor’da olduğunu vurgulayan Aksoy, “Kiralama, ihale usulüyle durumlar ve tespitler belli. Bu işi çözecek olan hukukun kendisidir, burada şahsi hiçbir şey yok. Menemen halkı bize oy verdiyse, malımı çaldırtma diye oy verdi. Benim malımın üzerimden birileri zenginleşmesin diye oy verdi.  O yüzden bu gayrimenkuller hukuki yollara başvurularak geri alınacaktır. Bizler bir şehrin yöneticileri olarak bunu içimizde de hissettiğimiz için rasyonel davranmak zorunda olduğumuzu söylemiştik. Menemen Belediyespor’un bu gayrimenkullerden dolayı halka 5 milyon 300 bin TL sizlere borcu var. Kiralandığı andan itibaren kiralar alınmamış. Bununla ilgili süreç ivedi şekilde işletilecektir” ifadelerini kullandı.

‘TAKIMIMIZA SAHİP ÇIKIYORUZ’

Yandaş gazetelerde çıkan ‘Serdar Aksoy Menemen Belediyespor’a gol attı’ haberlerine de cevap veren Aksoy, “Ben sadece Menemenli’nin hakkını savundum. Spor kulübüne yönelik bir şey yok. Belediyeler, spor kulüplerine destek olur. Kulübü de gençleri uyuşturucudan uzak durmasını sağlamak için kullanırsanız başka, bir ailenin çıkarlarında paravan şirket gibi kullanırsanız başkadır. Biz önümüzdeki dönem kulübümüzü rantçılara değil Menemen’in evlatlarına açacağız. Menemen Belediyespor bizimdir, bir ailenin değildir. O yüzden biz spor kulübümüz satılamaz dedik. Bugüne kadar böyle gelmiş olabilir ama bundan sonra böyle gitmeyecek. Bir belediye spor kulübü anonim şirket haline getirilirse, artık bir ailenin hegemonyası altına girmiş demektir. Artık sizin bir takımınız yok demektir. Biz bunları savunarak takımımıza sahip çıkıyoruz, malum gazeteler ise ‘başkan kulübe gol attı’ diyor. Böyle bir şey yok” açıklamasında bulundu.

‘ŞİMDİ BEN BUNUN HESABINI SORMAYAYIM MI?’

Öte yandan Aksoy, Pazar günü oynanacak maçta galip gelinmesi koşulunda futbolculara kendi cebinden 5 bin lira prim vereceğini de açıkladı. Belediye başkanı olarak böyle bir şeyi yapmasının hukuki olmayacağını dile getiren Aksoy, bunu Menemenlilerin arkadaşı, kardeşi Serdar Aksoy olarak kendisinin yapacağını belirtti. Bundan sonra yandaş gazetelerde çıkacak olan spekülatif söylentilere cevap vermeyeceğini de belirten Aksoy, “Menemen Belediyesi’ne 13 bin liraya kiralanan bir yerin üç gün sonra Menemen Belediyespor’a 300 bin liraya nasıl kiralandığı hukuki süreçte ortaya çıkar. Şimdi ben bunun hesabını sormayayım mı? Menemen Belediyespor’un elden gitmemesi için açılan davada da tarafız. Anonim şirkete devredilemeyecek” dedi.

‘YÜZDE 38 OLMASI GEREKEN PERSONEL GİDERİ YÜZDE 93’TÜR’

Belediye mevzuatında, bir belediyenin çalışanlarına ayıracağı para, bütçesinin yüzde 40’ı kadar olabileceğini söyleyen ancak bu oranın Menemen Belediyesi’nde yüzde 93’e çıktığını belirten Aksoy, “İvedilik ve zaruri bir durum varsa bu oran 3-4 puan daha bakanlık tarafından göz ardı edilebilir. Onun dışında yapamazsın. Aşarsanız eğer, belediye başkanına zimmet çıkar, yani mahkemeye gidilir, yani Menemenliye ait olan paranın usulsüz verildiği gerekçesiyle zimmet çıkar ve başkandan ivedi biçimde tahsis edilir. Şuan yüzde 38 civarında olması gereken personel giderleri, Sayıştay raporlarında da belirtildiği üzere bugün yüzde 93’tür. Bu olay şunu diyor bize, iş yapma makamında otur, gelene gidene hallederiz de hiçbir şey yapma. Sadece çalışanın parasını öde. Bizim ivedi olarak bir şeye karar vermemiz gerekiyordu. Hukukçu arkadaşlarımızla da genel başkanımızla da görüşme yaparak belirli kararlar alma zorunluluğu doğdu. Yerel seçimlere üç gün kala, yani 28 Mart 2019 tarihinde belediyeye 284 tane geçici işçi alınıyor. Burada hukuka aykırılık ve görevi kötüye kullanma var. Önceki yönetim hakkında gereğini yerine getireceğiz. Kendilerine de zimmet çıkacak ve hukuk ne gerekiyorsa onu yapacaktır. Burada hukuki süreç üzerine artık konuşmak istemiyorum. Seçimlere üç gün kala, neyin telaşı bunun anlamını Menemenliler biliyor. Bize oy versin vermesin ilçemizin her kesiminin hakkını savunmak zorundayım” diye konuştu.

‘BİR İŞÇİNİN MALİYETİ 8 BİN 500 TL’YE ÇIKTI’

Belediye çalışanlarının maaşlarının ödenmemesiyle alakalı konuya da açıklık getiren Aksoy, “Bir önceki yönetim ne kadar ödüyorsa o kadar ödedik. Maaşların düşürülmesi de söz konusu değil. Herhangi bir partiden aday olmayacak olan birinin o saatten sonra karar alıyor olması, siyasi etiğe sığmaz. Bir işçiye en düşük ödenecek olan 2.200 olan para, aday gösterilmedikten sonra görüşülen sendikayla net 6 bin liraya çıkıyor. İkramiyesiyle birlikte 8 bin 500 TL’ye çıkıyor. Amaç üzüm yemek değil, bağcıyı dövmek. Bugün işe yeni alacağımız birinin maliyeti 8.500 liradır. Kendisi arttırıp neden vermedi?” dedi.

EN FAZLA İKİ DÖNEM BAŞKANLIK HASSASİYETİ

Uzun süreli başkanlık yapıldığında ego sorunun ortaya çıktığını belirten Aksoy, “Biz adaylık sürecimizde iki dönemden fazla bu göreve talip değiliz demiştik. Olayların geldiği noktaya baktığımızda neden bu hassasiyet üzerinde durduğumuz anlaşılır. Çünkü uzun süreli başkanlık yapıldığında ego sorunu ortaya çıkıyor ve şehrin önü kesiliyor. Biz bu tip sıkıntılarla karşılaşmamak, egonun yükselmemesi için iki dönem üzerinde hassasiyetle duruyoruz” dedi.