ECE ÇOLAK/İZ GAZETE - Menderes Belediye Başkanı Mustafa Kayalar, İz TV’de hafta içi her gün Pınar Teke’nin sunduğu Gün Doğdu programının canlı yayın konuğu oldu. Başkan Kayalar; turizmden tarıma, sosyal projelerden Gümüldür’deki imar planlarına kadar birçok konuya değindi. İlçede yapılması planlanan katı atık bertaraf tesisiyle ilgili de net konuşan Kayalar, ÇED sürecinden geçtiği takdirde projenin yapılacağını söylerken, “Bu tesiste atıklar ayrıştırılacak ve enerji üretilecek, ilçemize bir zararı olmayacak. Kimse burayı çöplük olarak düşünmesin” dedi.

‘SEFERBER OLDUK’

Göreve geldikten sonra pandemi, sel, orman yangınları gibi birçok felaketi yaşadıklarını aktaran Başkan Kayalar, bu süreçte her daim vatandaşın yanında olduklarını, gerekli tüm tedbirleri aldıklarını ve gıda paketlerinden maskeye, çocukların eğitimi için tabletten televizyona kadar zaruri tüm ihtiyaçlar için seferber olduklarını vurguladı. Bu süreçte birçok yolun asfaltını, kilit parke döşemelerini, kaldırım ve tamirlerini yaptıklarını söyleyen Kayalar, ilk defa Görece Konutlar Bölgesi’nde bir kreş açtıklarını, şuanda 150’ye yakın çocuğun burada eğitim gördüğünü aktardı. Ayrıca, ilk defa Kadın Danışma Merkezi’ni açtıklarını, Giyim Bankası projesiyle ise dar gelirli vatandaşların kıyafet, ayakkabı, battaniye, çocuk bezi, mama gibi ihtiyaçlarını karşılayabildiklerini söyleyen Kayalar, sosyal projeler açısından önemli çalışmalar yaptıklarını ifade etti.

‘RANTÇIDAN KURTARDIK’

Menderes’in 45 kilometreye yakın sahili olan bir ilçe olduğunu hatırlatan Kayalar, “Biz burada birçok sosyal alanı, kafeteryayı vatandaşımızın hizmetine sunduk. Gümüldür, Orta Mahalle ve Özdere’de birçok kafeterya ve sosyal tesis açtık. Bu tesisler çok büyük ilgi gördü. Vatandaşımız tesislerimizde; denize sıfır alanlarda 2 buçuk liraya çay, 1 buçuk liraya su içebiliyor. Yurttaşlarımızı rantçıların elinden kurtarıp belediye bünyesinde hizmet alabilmelerini sağladık. Vatandaşlarımız artık ilçemizde rahatça vakit geçirebiliyor” şeklinde konuştu.

TUNÇ SOYER DESTEĞİ…

İzmir Büyükşehir Belediyesi ile beraber Menderes’te yapılması planlanan birçok büyük projenin olduğunu söyleyen Mustafa Kayalar, İBB Başkanı Tunç Soyer’in desteklerini ve imkânlarını hiç esirgemediğini söyledi. Kayalar, “Başkanımızdan istediğimiz birkaç proje arasında Menderes’in meydan düzenlemesi, Menderes’e girişten çıkışa kadar kaldırımların düzenlenmesi ve ışıklandırılması, yol çalışması gibi konular vardı ve bunların onayını aldık. Bunun yanında Görece’de rekreasyon alanı var, yaklaşık 80 dönüm bir alan ve çok güzel bir bölge. Bunun da projesini çizdik ve Büyükşehir’e sunduk, onayı aldık. Ayrıca, Tekeli bölgesinde Büyükşehir’e 35 dönüm yer verdik. ‘Başka bir tarım mümkün’ diyen Tunç Başkanımızın bu politikası kapsamında soğuk hava deposu, paketleme tesisi, kurutma tesisi yapılacak, bunların da onayı çıktı. Özdere’de Gençlik Kamp Merkezi projesine başlandı, lise-üniversite öğrencilerinin kamp yapabilecekleri, açık ve kapalı spor alanlarının olduğu bir kompleks olacak. Bunun yapımına başlandı ve yetişirse Tunç Başkan ile beraber 9 Eylül’de açmayı planlıyoruz. Bunun yanında eski dönemden kalan havuz projesi vardı. Yarım bırakılmıştı. Proje 2 yılda bitmediği için tahsisi Maliye’den geri dönmüş. Bunun ilgili girişimlerimizi yaptık. Tahsis geldiği anda açık havuz projesini, kapalıya çevireceğiz ve gençlerimizin, çocuklarımızın kışın da spor yapmalarını, yüzmeyi öğrenmelerini sağlayacağız.” dedi

ELEŞTİRİLERE YANIT

Muhalefetin ‘Menderes’te hiçbir şey yapılmıyor’ eleştirilerine, projelerle yanıt veren Başkan Kayalar, “Dört beş tane projeden bahsettik. Bunların hepsi 2022 yılında başlayacak, büyük ihtimalle 2022 yılının sonunda hepsi teslim olacak. Bizim 63 projemiz vardı, yaklaşık yüzde 40’ını hayata geçirdik. Az önce söylediğim projeler de yapıldıktan sonra bu sayı yüzde 60-70’lere ulaşacak. Daha önümüzde yaklaşık iki yıl var. Amacımız 63 projenin yüzde 90’ınını hayata geçirmek.” ifadelerini kullandı. Kayalar, ayrıca ilk defa kent konseyini, kadın ve gençlik meclislerini, muhtarlar masasını kurduklarını da söyledi. Kayalar, “Menderesliler bize güvensin. Projelerimizin yüzde 90’ınını bitirip seçimde yine onların karşısına çıkacağız” diye konuştu.

‘BÜYÜK SORUNU ÇÖZDÜK’

Gümüldür’deki imar planlarıyla ilgili de konuşan Başkan Kayalar, “Deprem sonrası Gümüldür’de ağır hasar oluştu. Gümüldür’de 13 yıldır bekleyen ve yapılmayan bir imar planı vardı. Biz geldiğimizde bu sorunu çözeceğimizi söyledik ve gelir gelmez de çalışmalara başlamıştık. İyi ki başlamışız, eğer 2 yıl önce başlamasaydık belki de deprem sonrası bu konudan dolayı vatandaşımız büyük mağduriyet yaşayacaktı. Yaptığımız plan, geçen ayki meclisimizden geçti, şuan Büyükşehir’de. Bu plan sayesinde mağduriyet giderilecek. Vatandaşımızın ağır hasardan dolayı evinin yıkılması gerekebilir; normalde imar planının işlenmemesinden dolayı oraya yeni ev yapamıyordu. Biz bir buçuk yıl önce bütün Gümüldür’ün planlarını bitirdik. Büyükşehirden geçince de vatandaş rahatlıkla ruhsatını alıp evini yapılabilecek. Gerçekten çok büyük bir sorunu çözdük. Bundan sonra da Özdere, Orta Mahalle, Ahmetbeyli’deki Maydonoz Koyu ile ilgili bütün planlamalar teker teker yapılıyor” dedi.

YEREL TOHUMA DESTEK

Menderes’teki tarım politikalarını da değerlendiren Başkan Kayalar, “Bizim amacımız yerel tohumu arttırmak. Bu konu bizim için çok önemli ve Tunç Başkanımız da bu konuda elinden gelen her desteği veriyor. Pandemi döneminde ilçemizde üreticimiz çok zorluk yaşadı ama Tunç Başkanımız bu dönemde de destek oldu ve salatalığın 20 kuruş olduğu dönemde köylüden 50 kuruşa salatalık aldık. Tunç Başkanımız her zaman çiftçinin köylünün yanında. Kooperatifleşmeyi de arttırmak istiyoruz.” şeklinde konuştu.

‘TURİZM ŞAHA KALKACAK’

Turizm adına önemli bir bölge olan Menderes’te pandemi kapsamında alınan önlemlerle birlikte ne gibi yeniliklerin yapıldığına dair açıklamalarda bulunan Başkan Kayalar, “Geçen sene pandemide bölgemizde çoğu oteller açılmadı ve birçok arkadaşımız işsiz kaldı. Biz açtığımız kafeteryalarda bu arkadaşlarımızı işe almaya çalıştık. Normalleşme ile beraber bütün otellerimiz açıldı ve bu da bölgemizde iş konusuna artı bir potansiyel sağladı. İş olarak vatandaş rahatladı. Gümüldür ve Özdere’de gece pazarları açılıyor, Menderes merkezli kadın üretici pazarı açılıyor. Biz her zaman turizmde Menderes’in tanıtımını yapmaya çalışıyoruz. Çünkü dışarıdan bakılınca sahili olan bir ilçe olarak görülmüyoruz. Menderes’in 45 kilometre sahili, müthiş kumsalları ve denizi var. Çeşme bu kadar popüler değilken Menderes’in Gümüldür’ü vardı. Ancak yanlış politikalarla unutulmaya yüz tuttu. Ama tabii biz tekrar Gümüldür’ü, Özdere’yi, Ahmetbeyli’yi tekrar şahlandırmak için çalışmalar yapıyoruz” dedi.

‘KİMSE ÇÖPLÜK OLARAK DÜŞÜNMESİN!’

Kentte büyük bir tartışma konusu olan ve ilçe sınırlarında yapılması planlanan Katı Atık Bertaraf Tesisi ile ilgili de konuşan Başkan Kayalar, “Bu İzmir’de dört bölgede planlanan bir proje. Kuzeyde Bergama, güneyde Menderes, doğuda Ödemiş ve batıda Urla’yı kapsıyor. Geçen hafta Genel Başkanımız Sayın Kılıçdaroğlu ile Ödemiş’teki bu tesisin açılışını yaptık. Ödemiş’te açılan tesis; mısır ve patates tarlalarının ortasında bir yerde. Ödemiş’in merkezine çok yakın ve bu konuda şuana kadar bir tartışma olmadı ama aynı tesis Menderes’te yapılacak diye bir bardak suda fırtınalar koparılıyor. Menderes’teki tesis şehir merkezine 20-25 kilometre uzakta olmasına rağmen tartışma yaratılıyor. Bu tesis zararlı olsa Ödemiş’te ya da AKP’li belediye yönetiminin olduğu Bergama’da neden yapılsın! Menderes’te bu işin siyasi olarak kullanıldığını düşünüyorum. Dünyanın her tarafında olan bir tesis ve doğaya, su kaynaklarına bir zararı yok. Bu tesisin bir zararı varsa da zaten ÇED sürecinden geçmez. Burayı kimse çöplük olarak düşünmesin, burası katı atık bertaraf tesisi yani bir fabrika. Buraya kamyonlar atığı getiriyor, havuzlara döküyor. Metal, plastik, yiyecek vb. her şey ayrıştırılıyor. Kalan malzeme tanklarda gübre oluyor. Kimse bu konuda siyasi rant elde etmeye çalışmasın. Burada açık bir depolama yok. Fabrika içinde ayrıştırma yapılıyor ve enerji de üretiliyor. Fabrikaya gelen kamyonlar da kapalı kasa oluyor, öyle yollara çöp suyu akması gibi bir şey söz konusu da değil. Ayrıca kamyonlar Menderes’in içinden de geçmeyecek” ifadelerini kullandı.

‘BORCU BİTİRİYORUZ’

Kamuoyunda belediyenin borçları olduğuna yönelik söylemlere karşı, “Biz belediyeyi borçlu aldık ama bir buçuk senede borcu 30 milyon aşağı indirdik” diyen Başkan Kayalar, planlı şekilde ilerlediklerini düzenli olarak borçlarını ödediklerini söyledi. İlk geldiğinde belediyenin 50-60 tane icralık dosyasının olduğunu söyleyen Mustafa Kayalar, “Şimdi 5-6 tane icramız kaldı. Birçok sorunla uğraşsak da bunları çözdük. Önümüzdeki iki sene boyunca bu borcu sıfırlamak zor olsa da; daha da aşağı indireceğiz” diye konuştu.

‘TAHSİSLERİ BEKLİYORUZ’

Sosyal belediyecilik kapsamında; geçen yıldan bu yana kafeteryadaki ürünlere zam yapmadıklarını belirten Kayalar, yaz boyunca da yerel sanatçılara destek olmak adına sahillerde konserler düzenleneceğini söyledi. Kayalar, köylere yönelik, “Çile Mahallesi’ne mesire alanı yapmayı düşünüyoruz. Genelde köylerden gelen en büyük istek halı saha ve düğün salonu oluyor. Bu konuda birçok projemiz var. Köylerde yerimiz yok maalesef, bu anlamda hazine arazilerinin tahsisini alabilirsek birçok projeyi yapacağız.” dedi.

Vatandaşların desteğini ve güvenini isteyen Başkan Kayalar, “Benim amacım Menderes’i İzmir’in en güzel ilçelerinden biri yapmak. Her şey bir anda olmuyor, biz yavaş yavaş söz verdiğimiz bütün projeleri hayata geçireceğiz” diyerek sözlerini tamamladı.

Editör: Haber Merkezi