GİZEM TABAN/ İZGAZETE- İzmir Büyükşehir Belediyesi Ekim ayı olağan üçüncü meclis birleşimi İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in yokluğunda Büyükşehir Belediye Başkanvekili ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Başkanvekili Mustafa Özuslu’nun yönetiminde gerçekleşti. Toplantıda, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının değerlendirmeleri sonucunda yeniden düzenlenen “İzmir Büyükşehir Belediyesi İmar Yönetmeliği Taslağı’na ilişkin AKP ve CHP Grubu arasında tartışmalar damga vurdu. 
 

“KOMİSYONLARIN ÇALIŞMA SAYISI SINIRLI DEĞİL”

AKP Grup Başkanvekili Özgür Hızal, komisyonlardan oy birliğiyle meclis gündemine gelen, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının değerlendirmeleri sonucunda yeniden düzenlenen İzmir Büyükşehir Belediyesi İmar Yönetmeliği Taslağı’nın yeterince görüşülüp değerlendirilmediğine ilişkin eleştirilerde bulunması üzerine Belediye Başkanvekili ve CHP Grup Başkanvekili Özuslu, “Komisyonların çalışma saylarını sınırlayan bir kural yok. Ama sadece örneğin imar komisyonu 11 kez toplandığı zaman 10 toplantı için huzur hakkı alır” dedi.

OY BİRLİĞİ VE POLEMİK ÇIKIŞI

AKP Grup Sözcüsü Hakan Yıldız da İzmir Büyükşehir Belediyesi İmar Yönetmeliği Taslağı’na eleştirilerde bulundu. Bunun üzerine söz alan CHP Grup Sözcüsü Nilay Kökkılınç önergenin komisyonlardan oy birliğiyle geldiğine dikkat çekerek, “Bu gündem maddesi komisyonlardan oy birliğiyle gelmiş. Eğer siz farklı düşünüyorsanız ya da ilaveleriniz varsa komisyon toplantılarında dile getirirsiniz, değerlendirirsiniz, yönetmelik değişiklikle geçer. Her şekilde operasyon yapabilirsiniz. Bu yönetmelik Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yapmış olduğu değerlendirme sonucu Büyükşehir gündemine tekrar geldi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın istediği noktalarda değişiklik yapıldığı bu kadar hızlı yapıldı. Bu da vatandaşa daha hızlı hizmet etmekle ilgilidir. Büyükşehir bürokratları insanüstü çalışıyor. Bunlar çözülecek konulardır, burada polemik konusu olacak konular değildir” açıklamalarında bulundu.

“BİR, İKİ GÜNDE DEĞERLENDİRİLEN BİR TASLAK DEĞİL, HAKSIZLIK YAPMAYALIM”

İzmir Büyükşehir Belediyesi İmar Yönetmeliği Taslağı’na ilişkin AKP Grubu’nun eleştirileri karşısında konuşan CHP’li Meclis Üyesi Murat Aydın da, “Bir iki günde değerlendirilen bir taslak değil. Kendimize haksızlık yapmayalım. Ben tek tek maddelere bakarak çalıştım. Bazı şeylerin düzeltilmesi, yeni yöntemlerin bulunması gerekiyor. Bu taslak 2020 Ocak ayı öncesi Aralık’ta komisyonlarda havale edildi. Komisyonlar bu konuyu çalıştı. Bazı değişiklikler yapılarak Bakanlığa gönderildi. Bakanlık mail üzerinden eleştiriler yaptı. Büyükşehir Belediyesi bürokrasisi de değişiklik yönündeki tekliflerini kabul etti. Bence bazıları çok doğru olmasa bile değiştirildi. Mail üzerinde tartışmaların sonu olmayacağı için ‘tamam’ denildi. Önümüzdeki dönemde bu taslakla ilgili değişikliği gündeme getirebiliriz” ifadelerini kullandı. 

NECİP NASIR DETAYI

İmar Komisyonu Başkanı CHP’li Erhan Uzunoğlu’nun konuşmasında AKP İzmir Milletvekili Necip Nasır detayı dikkat çekti. Uzunoğlu şöyle konuştu: “Maddenin görüşülmesi esnasında hep beraber ‘Bu bir ay daha kalsın’ dedik. Hatta bunu AK Partili arkadaşımız söyledi, ben de kabul ettim. Son olarak, ‘İlgili tüm girişimler yapılsın ve değişiklikler çerçevesinde revize edilsin, 1 ay sonra tekrar görüşülsün’ dedik. Arkadaşlarımız da onayladılar. Daha sonra dışarıda birkaç telefon görüşmesi yaptılar ve bize ‘Böyle yapmayalım bunu oybirliği ile geçirelim’ dediler. Bunu burada anlatmakta sakınca görmüyorum. AK Parti İzmir Milletvekili Necip Nasır ‘Ankara’ya bu şekilde gitsin daha sonra yapılacak değişikliklerle yönetmeliği İzmir’e uygun hale getirebiliriz’ demiş. Bu bir ay daha kalabilirdi. Burada bu kadar siyasi tartışmalara neden olmamalıydı. Biz bu yönetmeliği İzmir’e yakışır hale getirebiliriz. Bunu bu kadar detaylı görüşmemize gerek yok. Burada işin özü bakanlığın koyduğu engellerdir. Buradan siyasi fayda elde etmemeli.”

“AKP SİYASİ TAVIR SERGİLEDİ”

AKP’li meclis üyelerinin siyasi tavır sergilediklerini vurgulayan CHP Sözcüsü Kökkılınç ise, “Burada gerçekten çok iyi bir demokrasi örneği gösterdik ve bir gerçek ortaya çıktı AK Partili arkadaşımız ‘hızlandırıyorsunuz, acele edip karar aldırıyorsunuz’ dedi. Erhan Bey’in anlatımlarından anlıyoruz ki bunu hızlandıran AK Partili üyelerimiz. Demek ki burada bir siyaset güdüldü, siyasi olarak bir tavır sergilendi. Bunu siyasete döken taraf CHP’li arkadaşlarımız değildir. Biz 18 ay hep objektif davrandık, siyasete çekmedik. İmar yönetmeliği üç gün evvel yayınlanıyor. Komisyonlarda yer alan arkadaşlarımız bu konuda yetkin arkadaşlarımız. Meclis burada komisyonlardan çıkan kararlara son şeklini veriyor. Kararlar örtüşmüyorsa siyasetin de çok doğru yapılmadığını gösteriyor” diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi