Gizem TABAN/İZGAZETE-İzmir Büyükşehir Belediyesi (İBB) aralık ayı olağan birinci meclis oturumu İBB Başkanı Cumhuriyet Halk Partili (CHP) Tunç Soyer’in yönetiminde Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde gerçekleşti. Toplantıda önemli kararlar alınırken bir süredir kent gündemine tartışılan ve AKP kanadının eleştirilerde bulunduğu Buca Metrosu İhalesi hakkında tartışmalar yaşandı. Başkan Soyer ve CHP’li meclis üyeleri, konuya ilişkin muhalefetten gelen eleştirileri yanıtladı.

İKİ ÖNEMLİ SUNUM

Toplantıda, muhalefetin eleştirilerde bulunduğu Buca Metrosu İhalesi ile ilgili İBB Banliyö ve Raylı Sistem Yatırımları Daire Başkanı Mehmet Ergenekon sunum yaptı. Genel Sekreter Yardımcısı Ertuğrul Tugay da İBB’nin tarım çalışmalarına ve Başkan Soyer’in ‘Başka bir Tarım Mümkün’ vizyonu doğrultusunda hayata geçirilen faaliyetler hakkında sunum yaptı.

İHALENİN DETAYLARI ANLATILDI

Buca Metrosu İhalesine ilişkin detaylı bilgilendirmede bulunan İBB Banliyö ve Raylı Sistem Yatırımları Daire Başkanı Mehmet Ergenekon, Buca-Üçyol Metro Hattı ihalesinin ilk aşamasının 8 Mayıs’ta gerçekleştiğini belirterek, “İlk aşamada teklif verilmedi. İhalenin ikinci aşamasında 13 firmadan sekizinin teklifi kabul edildi. İhale için hesaplanan miktar 3 milyar 700 milyon liradır. Buna göre; Alt risk bölgesi eşine göre en düşük teklifi veren firma Nurol Yapı İnşaat, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’nca (EBRD) ‘Anormal şekilde düşük’ olarak sınıflandırılmıştır. Gülermak Şirketinin verdiği teklif ise alt risk bölgesinde görülmemiştir” dedi. Daire Başkanı Ergenekon, Gülermak firmasının 3 milyar 921 milyon 498 bin liralık teklifinin değerlendirildiğini ve itiraz olmadığı takdirde 21 Aralık’ta sözleşme imzalanacağını ifade etti.

İZSU’YA 50 MİLYONLUK KREDİ

İZSU’ya elektrik enerjisi tedarik edilmesi amacıyla bankalardan 50 milyon TL’lik nakit ticari kredinin sağlanması ve sağlanması ile buna ilişkin her türlü işlemin yapılması için Büyükşehir Belediye Başkanı Soyer’e yetki verilmesi hakkındaki önerge komisyonlara gönderildi.

SAYIŞTAY RAPORU MECLİS’E SUNULDU

İBB’nin 2020 Yılı Sayıştay Denetim Raporu, Meclis’in bilgisine sunuldu. Meclis gündeminde yer alan bilgilendirmede; “Raporun denetim görüşü bölümünde; İBB’nin 2020 yılına ilişkin, kamu idaresi tarafından sunulan geçerli finansal raporlama çerçevesi kapsamındaki mali rapor ve tablolarının tüm önemli yönleriyle doğru ve güvenilir bilgi içerdiği kanaatine varıldığı belirtilmiştir” denildi. 

ŞPO’NUN İTTİRAZINA RET

TMMOB Şehir Plancıları Odası’nın (ŞPO) Konak ilçe sınırları içinde Dayıemir, Dolaplıkuyu, İmariye, Selçuk, Aziziye, Tınaztepe, Duatepe, Kocatepe, Çimentepe, 1. Kadriye, 2. Kadriye, Hasan Özdemir, 19 Mayıs ve Zafertepe Mahallelerini kapsayan Beştepeler Bölgesi 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planına yaptığı itiraz oy birliğiyle uygun bulunmadı. 

KÜLTÜRPARK PLANI YENİDEN HAZIR

Geçtiğimiz aylarda İBB Meclisi’nde oy birliğiyle kabul edilen ancak İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunun onayını alamayan Kültürpark Koruma Amaçlı İmar Planı yeniden hazırlandı.  Yeni plan, Koruma Bölge Kuruluna iletilmek üzere oybirliği ile uygun bulundu.

MHP, PARTİDEN İSTİFA EDEN İSMİ ÖNERDİ

Geçtiğimiz haftalarda MHP’den istifa eden İBB ve Çeşme Belediye Meclis Üyesi Alparslan’ın yerine Deprem ve Afet Komisyonu’na yeni üye seçilmesi gündeme geldi. MHP Grubu’nun, partiden istifa etmesine rağmen Koparal’ı yeniden komisyon üyeliğine önermesi dikkat çekti. 

‘MÜPHEM NOKTA KALMASIN İSTERİZ’

Toplantının gündem dışı konuşmalar bölümünde; Buca Metrosu İhalesi hakkında tartışmalar yaşandı. Konuya ilişkin muhalefetten gelen eleştiriler üzerine açıklamalarda bulunan Başkan Soyer, “Öncelikle şunu söyleyeyim; bu sunumları size göndereceğiz, süreç tamamlandığında İBB sayfasına da tüm dosyayı koyacağız, size de ayrıca ulaştırırız. Hiçbir şekilde hiçbir müphem nokta kalmasın ve mesele bütün şeffaflığıyla masaya yatırılsın isteriz” dedi.

‘ŞEFFAFLIK’ VURGUSU

Buca Metrosu İhalesi hakkındaki eleştirilere yanıt veren CHP Grup Başkan Vekili Mustafa Özuslu ise, “Sunum son derece açık ve anlaşılırdı, detaylı bilgilendirme yapıldı. Bu ihaleye yasaya göre yapıldı, her aşaması şeffaflık ve hesap verilebilirlik üzerine oturmuş, ihale komisyonunun ve denetçilerin gözetimi altında yapılarak bir karar varılmış. Ne yapıldığı ortada. Bir metro yapmak istiyoruz, bu metroyu İzmir halkının kaynaklarını en rasyonel şekilde kullanarak yapmak ve en kısa zamanda bitirmek istiyoruz. Bu irade var. Süreç ilerledi, belli bir noktaya geliyoruz. Eğer burada kafalarımızın arkasında müphem kalan bir mesele varsa, her türlü cevap verilebilir. Narlıdere Metrosunu yüzde 80’lere getirdik, bitiyor. Hani metro yoktu? Metro var. İnsanlar biliyor, eleştiri yapanlar da biliyor. Biz metro yaptık, o metronun hesabını da kuruşu kuruşuna verdik, bundan sonra da vereceğiz. İster merkezi ister yerel olsun iktidarlar, hizmet yapmak için vardır. ‘Yol yaptım, şunu yaptım’ diye böbürlenmek bizim için de merkezi hükümet için de geçersizdir. İktidar bunları yapmak zorundadır zaten. Önemli olan onu yaparken kamu yararı nasıl gözettiğindir. Hangi şirketlere verdiğindir. Sürekli aynı 5 şirkete mi veriyorsun, yoksa bizimki gibi şeffaf her sorunun cevabının alınabildiği bir süreç mi yönetiyorsunuz? Önemli olan budur” açıklamalarında bulundu.

‘ZORUNLU DEĞİL’

CHP’li meclis üyesi Murat Aydın da şunları söyledi: “İhalenin en düşük teklif verene verilmesi zorunlu değil; o işi yapabilecek firmaya, yapılabilecek fiyattan verilmesi gerekmektedir. Buradaki durum da bundan ibaret. Yüzlerce, binlerce ihalede olan bu hikayeyi burada yeni bir şeymiş gibi açıklamak olmaz. Şunu da söylemek istiyorum: İzmir’de daha önce hiçbir metro ihalesi kördüğüm olmadı.”

‘ALGI YARATILMAYA ÇALIŞILIYOR’

Muhalefetin algı yaratmaya çalıştığını belirten CHP Grup Sözcüsü Nilay Kökkılınç ise, “Gördüğümüz gibi konu 529 milyon liraya takılmış durumda. Sanki 529 milyon lira fazladan ödeme yapılacakmış gibi algı yaratılmaya çalışılıyor. Bu, uluslararası elde edilen, 4 yıl ödemesiz 12 yıl vadeli bir kaynak. Kamu ihale Kanunu’nda göre istisnai bir hüküm var; İBB’de bu maddeye göre çalışmak durumunda. İBB, en düşük teklif verene değil en gerçekçi olana ihaleyi vermek durumundadır. Gerçekçi olan söz konusu ihaleyi alan firmanın verdiği rakamlardır” ifadelerini kullandı. 

‘MİLLETİN MENFAATİNİ DÜŞÜNÜRÜZ’

Toplantının sonunda eleştirilere nokta koyan Başkan Soyer, şöyle konuştu: “Biz bugün bir sunum yaptık, bütün ihale sürecini şeffaf bir biçimde anlattık. Süreç sonlandığında da ilgili dosyaları sizlerle paylaşacağız. Bu telaşın neden olduğunu anlamakta zorlanıyorum. Bu siyaset ise yazık. Bir bilgi sahibi olmak lazım. Sadece güven duygusuyla bir ihale verilebilir mi? Hesaplamanız gereken, karşılaştırmanız gereken rakamlar vardır. Göz ardı edilen bir şey var. Dört uluslararası yatırım bankasından 490 milyon euroluk bir konsorsiyum oluşturarak çıktık bu yola... Bizim kazmayı vurduğumuz anda paramız hazır. Bu parayla bu süreci tamamlayacağız ve vaktinde halkın kullanımına açacağız. Buradaki büyük başarıyı lekelemek, gölgelemek yakışmıyor. İzmir’e yakışmıyor. Burada büyük bir başarı var. İzmir Büyükşehir Belediyesi uluslararası finans kuruluşlarını ikna ederek 490 milyon euroluk bir kaynak yaratmayı başarmıştır. Bir kere bu her türlü takdirin üzerinde olması gereken bir şeydir. İhale sürecinde Dimyat’a giderken evdeki bulgurdan olan çok firma vardır. Belki 529 milyon kazanacağım diye çok daha ağır maliyetler ödemek zorunda kalacağız. Bunları hesaplamak öngörmek zorundayız. Rakamlar konuşur duygular değil.  Biz de biliyoruz o firma çok güvenilir bir firma. Ama dosyaya konulan rakamlar var. Bu rakamlar üzerinden arkadaşlarımızın yaptığı çalışmalar var.  Asla bir şeyleri kılıfına uydurma telaşında değiliz. Onu kim yapıyorsa ona sorun. Biz bu milletin menfaatini herkes kadar düşünürüz kardeşim. Böyle bir ihaleyi gündeme getiren kaç belediye var? Önünüzden bir şey kaçırıyoruz falan değiliz.”

Editör: Haber Merkezi