Pekdaş, 'Mezopotamya'nın Efes'i' olarak kabul edilen Mardin’in binlerce yıllık geçmişine ışık tutan eserler hakkındaki bilgiyi ise yörede yaşayan çocuklardan aldı.

İlk olarak Babil ve Pers İmparatorluğu'na karargah olan Dara Antik Kenti’ne giden Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş ve meclis üyeleri, kazı çalışmaları süren Nekropol Alanı ve yerel halk tarafından ‘zindan’ olarak adlandırılan yeraltı sarnıcını ziyaret etti. Başkan Pekdaş'a her yerinden uygarlıkların izleri fışkıran Dara antik kent turunda yöredeki çocuklar rehberlik etti. Çocuklar, tarih bilgileriyle heyetten övgü aldı. Konak heyeti, 'dillerin ve dinlerin kenti' Mardin’in tarihsel zenginliklerini yerinde görme şansı bulurken Süryani Cemaati’nin önemli dini merkezlerinden biri olan Deyrulzafaran Manastırı’nı da gezdi.

Yapılışı bin 600 yıl öncesine dayanan manastırda Konak heyetini, Mardin ve Diyarbakır Metropoliti Filüksinos Saliba Özmen karşıladı. Sohbet havasında geçen görüşmede İzmir’e olan ilgisinden söz eden Özmen, Konak ile Artuklu’nun kardeş belediye olmasından duyduğu memnuniyeti de dile getirdi. Kendilerini manastırda ağırlayan Özmen’e teşekkür eden Başkan Pekdaş ise iki kadim şehrin kardeşliğinin sürmesini diledi. Pekdaş ve beraberindekiler daha sonra tarihi Kasımiye Medresesi’ni gezdi. Öte yandan birkaç yıl öncesine kadar yerli ve yabancı turistlerin akınına uğrayan bölgedeki turizmin yaşanan terör olayları ve Suriye’deki iç savaş nedeniyle durgu olduğu görüldü.

Editör: Haber Merkezi