Beşkapılar Kalesinde düzenlenen anma etkinliğine, Foça Belediyesi Meclisi Başkan Vekili Raşit Dirim, Belediye Meclis Üyeleri, Atatürkçü Düşünce Derneği Foça Şubesi yönetim kurulu üyeleri, Alevi Kültür Dernekleri Foça Bağarası Şube Başkanı Binali Odabaş, Cumhuriyet Halk Partisi Foça İlçe Başkanı Ayla Yılmaz, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

KARANLIĞA KARŞI BERABER YÜRÜYECEĞİZ

Konuşmasını yapmak için kürsüye gelen Alevi Kültür Dernekleri Foça Bağarası Şube Başkanı Binali Odabaş; ‘‘Değerli Foçalılar, Anadolu toprağı tarihin en köklü yerleşimlerinden biridir. Binlerce yıldır sayısız uygarlık bu topraklarda hayat bulmuş, sayısız kültür ve yaşam biçimi derin izler bırakarak hiçbir coğrafyada rastlanmayacak kadar renk ve zenginlik katmıştır. Bizi biz yapan, bize hayat veren değerli hazinemiz budur. Renklerimizi soldurmak isteyenlere izin vermeyeceğiz. Bin bir renkli bahçelerimizi çorak bir çöle çevirmelerine göz yummayacağız. Hep beraber olarak karanlığa karşı birlikte yürüyeceğiz. Varlığımız ve geleceğimiz her şeyden önce buna bağlıdır. İnsanlık, kendine karşı işlenen suçları asla unutmamıştır ve unutmayacaktır. Ve inanıyorum ki; ısrarımız, kararımız, mücadelemiz sonunda adalet er veya geç mutlaka yerini bulacaktır.’’dedi.

ACIYI DERİNDEN YAŞADIK

Şair ve Yazar Hüseyin Yurttaş konuşmasında 28 yıl önce hatırladığı ayrıntıları katılımcılarla paylaştı. Hüseyin Yurttaş; ‘‘Metin Altıok, Behçet Aysan arkadaşımdı. Onların kaybı beni çok derinden üzdü. Diğerleri gencecik fidanlardı. Semah döndüler ve o güzellikler içinden çekilip alınıp mezarlığa yollandılar. Bu çok acı bir şey, bu insanlık dışı bir şey… Hüsranı, acıyı derinden yaşadık, çarpılmış gibi olduk. Ve 28 yıl olmuş daha dün gibi, acısı bitmeyen çok büyük bir olay, yüz karası bir olay.’’dedi.

Tuncay Arslan’ın hazırlayıp, Kemal Çiftci’nin sunduğu programda; Eser Dürser ile Davut Akbaba Behçet Aysan şiirleri ve Hayrullah Dağ ile Reşat Taş türküler seslendirirken, Tiyatro ÇAT-LAK gösterisini sahneledi.

Editör: Haber Merkezi